caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

TAINA CEA MARE A CULORILOR FLORILOR!

de (5-5-2004)

Care este taina culorii florilor?
Intre anii 1986-1990, aveam sa descopar una din cele mai interesante taine ale lumii. Era atit de incredibila descoperirea incit abia dupa un an de zile de cercetari stiintifice experimentale aveam sa ma conving de realitatea ei:

EXISTA O MATAMATICA EXTRAORDINARA A PIGMENTILOR COLORATI AI FLORILOR.

Studiind culoarea atit ca pictor cit si ca biofizician am initiat mai multe tipuri de experimente:

I ) Am conceput un aparat care masura lumina reflectata de suprafete egale ale corpurilor diferite, dar colorate diferit. Rezultatul a fost incitant: INDIFERENT DE NATURA MATERIALULUI REFLECTORIZANT, DACA ACESTEA AVEAU CULORI SIMILARE, cantitatea de radiatie reflectata era aproape identica. In ce consta maretia acestui experiment? Era pentru prima data cind in mintea mea se ivea cu certitudine ideea independentei culorii fata de natura materialului. Mai tirziu , la Facultatea de Arte aveam sa intilnesc Tabelul lui ITEN, care reda procentele de culoare posibile de utilizat pe suprafata unui tablou. Curios: Datele obtinute de mine erau apropiate de ale acestuia, ceea ce insemna ca I-am aflat taina conceperii tabelului. Este interesant cum un experiment fizic a intrat in conceptiile artistilor fara sa-si dea seama, tocmai ei, care nu concep sa fie cumva deranjati spiritual de stiinta.

II ) Cel mai interesant experiment aveam sa il realizez ulterior. Adunam zilnic cite un exemplar de planta inflorita din fiecare specie existenta in parcul Hemeiusi Bacau, apoi le asezam in ordinea spectrului solar (ROGVAIV).

Daca in timpul verii aveam toate culorile spectrului solar regasit la flori, in toamna culorile cu nuante roscate au disparut dar au crescut numarul plantelor cu flori violete. Nu-mi venea sa cred dar era o realitate pe care trebuia sa o inteleg. A trebuit sa treaca un an intreg de experimente ca sa imi dau seama cum se afiseaza procentual culoarea florilor in functie de : anotimp, suprafata, numar de specii . Experientele au durat peste 3 ani de zile pentru confirmarea datelor. De fiecare data obtineam aceleasi rezultate matematice referitoare la procentele pigmentilor divers colorati ai plantelor inflorite!

IATA CITEVA DIN ACESTE INTERESANTE DESCOPERIRI:

A ) In conditii de mediu similare (anotimp + paralela geografica) pe intreaga planeta vom gasi aceleasi procente de culori la pigmentii florilor de pe o suprafata oarecare de teren.

B ) Indiferent de marimea suprafetelor de teren de pe care s-au recoltat plante cu flori, rezultatele procentelor de culoare au fost aproape identice.

C ) Indiferent de numarul de specii existent pe diverse suprafete de teren, procentele de culoare era aproximativ acelasi.

D ) Indiferent de gradul de poluare al suprafetelor de teren, desi se observa o reducere a numarului de plante, procentele de culoare ale pigmentilor florilor erau la fel cu ale terenurilor nepoluate.

C ) In anotimpul cald: gasim intreg spectrul de culori (exclusiv rosu si indigo), Plantele nu reflecta rosu deoarece il absoarbe in procesul de fotosinteza. Culorile roscate sint de fapt rosu vermion, fregvente de radiatii ce ies in mare parte din spectrul de absorbtie al plantelor. Pe de alta parte in experientele efectuate nu am intilnit culorile indigo (ar putea exista dar foarte rar) si nici roz! Ba am observat cum cca 50% din cercetatori si oameni (chiar si pictori) confunda violetul deschis cu rozul. Aceasta eroare se observa mai ales primavara cind privim florile pomilor. Multi considera ca sint roz cind la o privire mai atenta se vad violet deschis! Erorile din lucrarile de botanica sunt atit de dese incit realmente se impune rescrierea capitolelor referitoare la culoarea florilor. Am gasit chiar in carti utilizate in Universitati confuzii de genul: pe o pagina scria ca , conul de brad este carmin violaceu, iar la doua pagini sa scrie acelasi autor ca acelasi con est!
e carmin roscat. Eroarea, desi nu pare este imensa, cele doua culori se afla la capete diferite in spectrul optic. (Deseori am incercat sa propun un studiu de rescriere a culorii florilor in lucrarile de specialitate in functie de aflarea lungimilor de unda a culorilor nu ca acum folosind cuvinte cu un inalt grad de relativitate. Nu ar fi mai corect sa spunem ca o floare are culoarea cu frecventa X nanometrii, sau combinatia X+Y nanometrii ori Y+Z nanometrii?

D ) Iata procentele relative ale pigmentilor florilor in experimentele efectuate:

INDIGO ………0%

ROSU CARMIN…sub…1%

ORANJ………..1%

ROSU VERMION……1-2%

CARMIN VIOLACEU..2-3%

ALBASTRU……6-7%

GALBEN……..11-12%

ALB………..22-23%

VIOLET……..34-36%

In acest tabel din motive obiective (legi naturale) nu regasim rosu (permanent), indigoul, rozul. Pe de alta parte nuantele de aceeasi culoare s-au acumulat. Experientele au fost efectuate si pe un numar mai mare de nuante de culoare. Rezultatele au dus la acelasi tip de legi, de aceea am utilizat in general cumulul de nuante in culoarea de baza.

E ) Alte observatii interesante:

Daca o floare este alba ea de fapt are o compozitie de culori diferite care la nivelul de intensitate a luminii naturale, la nivelul creerului uman da culoarea alba.

O floare are 1, 2 sau 3 pigmenti.

O floare cu mai multi pigmenti de culoare are acesti pigmenti in aceeasi zona a spectrului culorilor ( ori spre rosu, ori spre violet).

Daca recoltam numai speciile ce au florile cu pigmenti de o anumita culoare putem afla matematic numarul speciilor cu flori de pe o suprafata, ce au alte culori.

Aceste legi de matematica procentuala dovedesc o proprietate genetica a grupurilor de plante. Practic putem considera ca plantele sunt unite practic intr-un singur organism planetar.

Dupa ce o padure este defrisata plantele cu flori invadatoare pe teren vor respecta mereu legile procentuale redate mai sus. Nu voi uita niciodata uimirea care m-a cuprins cind am gasit aceasta lege. Ce le impiedica pe plantele (speciile) cu flori de o anumita culoare sa fie mai multe sau mai putine ? Practic am constatat ca un teren invadat de specii cu flori deschise vor respecta etern curba procentelor de culoare!!! Este uimitoare aceasta observatie. E ca si cum pina si la nivelul culorii florilor am avea in natura o grila a existentei plantelor in natura. Culmea! Totul este matematica!!!

In mediile urbane, gradini artificiale, straturi etc, aceste legi sunt ignorate de oameni. Rezultatele sunt catastrofale: se ajunge la o denaturare a inter-relatiilor cromatice si nu numai dintre plante. Acest lucru semnifica si o dereglare a microorganismelor si substantelor din sol. Rentabilitatea ogoarelor descreste odata cu folosirea monoculturilor pe perioade lungi de timp. O iesire din situatie, modesta ce este drept, este rotatia speciilor pe un ogor in ani diferiti de cultura. In realitate prin intermediul buruienilor natura vrea sa se refaca, refacind policromia grupului de plante. Omul insa se ambitioneaza sa rupa acest echilibru matematic natural al culorii plantelor si utilizeaza substante chimice (ierbicide). Daca in termen scurt recoltele monoculturilor sunt mai mari, in timp solul va fi saracit pina la epuizare. Asadar o agricultura bioreala este agricultura cromatica Pe un sol se vor planta atitea plante cu flori cit sa respecte procentele naturale de culoare!
in grup. Astfel se vor construi semanatori pentru policultura ..

O alta observatie interesanta este faptul constatat ca pe un teren (poiana sau padure.) daca o specie de plante isi inchide florile o alta specie de plante si le deschide. Astfel permanent este respectat graficul de procente de culori ale speciilor cu flori deschise.

Florile de sera, trandafirii etc in care omul a produs modificari de culoare sunt la rindul lor plante bolnave cromatic. Lasate in libertate ele isi revin cu timpul la forma cromatica primara.

Cum puteti continua experimentele in tara in care va aflati?

De pe un teren in care nu exista interventii umane majore se recolteaza cite un exemplar din fiecare specie de plante cu flori deschise, atit flora de sol cit si arbori.

Se noteaza :

Numarul de ordine (eventual specia de plante)

Citi pigmenti are floarea: 1, 2 sau 3

Ce culori au pigmentii fiecarei specii analizate.

Se face cumulul de nuante de pigmenti (pe culoare) a tuturor plantelor analizate.

Se calculeaza procentele de culoare ale intregului grup de plante analizate.

Autorul acestui studiu va ureaza succes in redescoperirea uneia din cele mai incitante proprietati biologice : matematica culorii florilor!

Ecouri

  • E.Tereja, Iasi: (5-5-2004 la 00:00)

    Domnule profesor, este interesant ce spuneti despre repartizarea procentuala a culorilor florilor din vegetatia spontana. Nu precizati insa, daca la stabilirea acestor repartitii procentuale s-a folosit cumva un spectrofotometru, daca iluminarea florilor era facuta cu lumina naturala, daca verdele vegetal al frunzelor intervine in vreun fel, daca nuantele frunzelor (care sunt atat de variate coloristic!) intervin si ele sau doar vecinatatea culorilor florilor din zona determina mozaicul observat. Nu inteleg de ce nu au aparut inca impresii ale botanistilor, care ar avea probabil multe de spus in acest sens. Va apreciez uimirea la aflarea acestor rezultate si cred ca sunteti pe drumul cel bun, spre o adevarata cale noua de studiu. Doar cei care se mai pot minuna in fata complexitatii si diversitatii extraordinare a manifestarilor naturii au sanse reale de a descoperi ceva! Mult succes!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sex under the biscuiţi

Putin mai incoace de centru, pe strada Axinte Uricariul, vizavi de Spitalul Floreasca, zace in praful capitalei o carciuma cum...

Închide
3.145.183.207