caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Rabdare si cifre

de (1-1-2007)

Stim bine cat de greu se ridica un edificiu durabil. Inainte de orice, trebuie sa ne inarmam cu rabdare. Apoi, sa nu cedam tentatiei de a presa pentru rezultate, inainte ca acestea sa fie cu adevarat posibile. Cei mai multi dintre noi au folosit macar o data in viata expresia «vreau sa cresc acest proiect (idee, afacere, lucrare) in mod organic. Fara graba, sa fie ceva care sa dureze.»

La ce ne raportam insa, cand folosim acest termen, «organic»? Este subiectul de reflectie pe care vi-l propun astazi, luand ca exemplu portalul RLIV si publicatia electronica ACUM.

Spuneam despre acestea, la inceputuri, ca vom incerca sa le transformam intr-un spatiu interesant si util pentru vorbitorii de limba romana, in zece ani. Un spatiu in care cititorii si colaboratorii sa se regaseasca, in care sa-si poata expune ideile pentru o «Romanie Libera, in Viitor», in care sa gaseasca raspunsuri la intrebari cu semnificatie reala in viata lor.

Am luat in calcul ca vom avea nevoie de zece ani pentru indeplinirea acestui obiectiv, fiind vorba de un demers mai degraba social. Ce inseamna zece ani din perspectiva sociala? Extrem de putin. Deci am enuntat un termen foarte optimist.

Astazi, 1 ianuarie 2007, in pragul celui de-al treilea an de existenta a portalului si publicatiei sale independente, sa incercam sa raportam cei doi ani la conceptul de crestere organica. Ce ar fi trebuit sa realizam in doi ani de existenta, in mod «organic»? La ce se poate astepta cineva care opereaza cu acest concept?

Sa privim o clipa la un fenomen natural de crestere organica.
Un embrion uman are nevoie in medie de 55 de zile pentru a ajunge sa cantareasca un gram, urmand sa se dezvolte in noua luni pana la circa 3500 de grame.
Doi ani sunt pentru zece ani la fel cum sunt 55 de zile pentru noua luni!
Prin urmare, daca am fi realizat in doi ani a 1/3500-a parte din ceea ne-am propus, am fi fost in graficul cresterii organice.

Ce poate spera un ziar romanesc mare in ziua de azi? In trei repere rezonabile: sa aiba peste 100000 de cititori unici, sa se bizuie pe o retea redactionala si de corespondenti de minimum 50 de persoane carora sa le plateasca salarii bune si sa faca si un profit din publicitate.

La parametrii de azi, daca RLIV-ACUM si-ar continua cresterea organica in urmatorii ani, in al zecelea an ar ajunge la peste 10 milioane de cititori, 70000 de colaboratori permanenti pe toate meridianele lumii si peste 3 milioane de dolari profit din publicitate, anual. Extrapolarea este, evident, de domeniul fanteziei, discutam de numere imposibile…
Ceea ce vreau sa spun insa este ca fenomenele organice cresc incet dar sigur, ajungand sa devina spectaculoase, iar ceea ce conteaza este samburele de viata din ele si nu viteza rezultatelor.
Din acest punct de vedere, avem incredere mai mult ca oricand ca vom reusi in ceea ce ne-am propus.

Este discutabil daca se aplica, dar totusi iata si un alt exemplu: va propuneti sa invatati o limba straina in doi ani, criteriul de a o cunoaste fiind, sa spunem, acela de a sti 175000 de cuvinte din limba respectiva.
Cate cuvinte ar trebui sa stiti dupa o cincime din timpul alocat invatarii, respectiv dupa 4-5 luni de efort? Impartiti 175000 la 3500 si aveti rezultatul: numai 50 de cuvinte!

Intentionati sa deveniti o persoana publica, sa activati in viata politica, sa deveniti, pe o cale independenta, presedintele Romaniei in urmatorii cinci ani. Pentru asta aveti nevoie sa obtineti 7 milioane de voturi. Cati oameni trebuie sa fi convins, prin comportament, discurs si platforma, sa va dea votul lor la finele primului an din cei cinci? Impartiti 7 milioane la 3500 si aveti rezultatul: 2000 de oameni. Vi se pare greu?

Nu timpul unei cresteri organice conteaza – acela nu poate fi redus sau marit – ci CALITATEA, samburele a ceea ce va prinde viata.

Un an 2007 bun va doresc si imi doresc, in care sa avem intelepciunea de a construi viitorul nu pe criterii cantitative, ci pe acea calitate cu o flacara proprie care rezista, creste si face o diferenta in viata fiecaruia dintre noi.

Ecouri

  • Adela-Adriana Moscu: (1-1-2007 la 00:00)

    MULTUMIRI! O lectie prin cifre si optimist aduce la orizont o perpectiva posibila.

    In lumina acestui mesaj doresc tuturor PACE, sanatate buna, putere de concentrare pentru telul dorit, sentimente de colaborare si tot ce mai este necesar tuturor. Onoram pe cei care au plecat dintre noi (in anul 2006 si nu numai) in alte dimensiuni si ne-au lasat lectii de viata prin arta lor, prin energia si iubirea lor. SA LE FIE TARANA USOARA SI SULFETELE LOR SA FIE IN ODIHNA! Cu respect si afectiune! Adela-Adriana Moscu

  • Stéphane Ionesco: (1-1-2007 la 00:00)

    În pofida freneziei timpului prezent şi a consecinţelor ei fireşti, RLV şi-a găsit un ritm de croazieră propriu, care-i permite atât garantarea calităţii articolelor, cât şi a unui larg evantai tematic.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Plugusor dedicat cu prilejul intrarii ROMANIEI in U.E. la 1 Ianuarie 2007

Aho, aho, copii si frati, Unchi, matusi, veri si cumnati, Muncitori si carturari, Tarani si parlamentari, Militari, doctori, studenti, Promovati...

Închide
3.133.148.76