caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Online-ul – noua comunicare politică

de (18-4-2010)

Accesibilitatea din ce in ce mai mare, usurinta cu care este folosit si rapiditatea transmiterii informationale, fac ca internetul sa devina unul dintre cele mai folosite canale media. Popularitatea de care se bucura aceasta zona a mass mediei, a facut spre exemplu ca Facebook-ul sa fie una din principalele modalitati de promovare a senatorului american Barak Obama, in campania sa electorala din 2009.

In Romania, online-ul reprezinta o zona in curs de formare – o formare si dezvoltare rapida, in ceea ce priveste directa comunicare politician-cetatean, politician electorat. Aceasta modalitate de comunicare incepe a se dezvolta, in principal, prin intermediul blogurilor politice (si aici ne referim doar la blogurile oamenilor politici, nu la blogurile politologilor, jurnalistilor s.a.m.d. –care pot fi si ele la randul lor bloguri politice), acolo unde informatiile sunt direct transmise de catre politician fara a fi prelucrate sau interpretate de catre presa. Politicianul devine astfel propriul jurnalist si propriul creator de imagine.

Blogul, ca mijloc de promovare al politicianului roman, ia nastere odata cu desfasurarea campaniei europarlamentare din 2007, cand datorita atentiei reduse oferite de catre mediile clasice, dar si a bugetelor limitate acordate de regula acestor alegeri, a facut ca internetul sa devina un canal important de promovare electorala. Tot in 2007, PSD cere un studiu amanuntit celor de la Trafic.ro in privinta utilizarii mediului online din Romania, statistica aratand ca principali utilizatori tineri pana in 28 de ani, iar ca nivel social in principal personae cu venit foarte mic, pana in 150 lei (aici intalnind in foarte mare masura elevi si studenti), dar si persoane al caror venit depaseste 2000 de lei(personae a caror atentie se axeaza in special pe domeniul online al presei). Atentia PSD- ului asupra mediului online din Romania nu este una deloc intamplatoare. Plecand de la ideea “spune-mi cine esti ca sa stiu ce iti scriu”, atentia partidului se axeaza chiar pe acel segment electoral, cuprins intre 18-30 de ani, pe care isi propune sa-l atraga ca simpatizant electoral.

Incepand sa devina o nisa din ce in ce mai explorata politic, in online-ul romanesc incep sa apara bloguri ale unor oameni politici precum Elena Udrea, Sorin Oprescu, Cosmin Gusa, Cristian Adomitei, Andrei Chiliman, Bogdan Olteanu, Dan Voiculescu sau Crin Antonescu.

Desi nu toti oamenii politici mai sus mentionati sunt activi in online (ultima actualizare a lui Sorin Oprescu, spre exemplu, dateaza din 9 mai 2008), politicieni precum Adrian Nastase sau Ion Iliescu, prezenti in acest domeniu inca de pe la sfarsitul anului 2007, au reusit inca din primele doua zile sa atraga un numar urias de vizitatori unici, numar ce creste de la o zi la alta. Elena Udrea, este o alta personalitate politica al carui blog cunoaste un deosebit success. Acesta atrage atentia prin asemanarea cu un forum, vizitatorii fiind incurajati sa posteze mesaje si sa raspunda altor cititori, chiar de catre Elena Udrea, care lasa la indemana si o adresa postala si un numar de telefon pentru a putea fi contactata direct.

Marele dinozaur politic, Traian Basescu, nu pare a fi puternic reprezentat in online, site-urile sale de campanie electorala nemaifiind updatate, presidency.ro fiind singurul site direct sub administratia prezidentiala, ce publica din cand in cand informatii despre presedinte si agenda sa de lucru. Cu toate acestea, internetul devine, asa cum am mai spus, o modalitate directa de comunicare politica, interesul fata de bloggingul politic fiind din ce in ce mai ridicat, avand astfel toate sansele, ca urmatoarea campanie prezidentiala sa duca un razboi mediatic online mult mai vizibil decat cel de pana acum, iar situri precum Facebook sa devina promotorii imaginii unor politicieni.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
ȘAPTE CĂRȚI POȘTALE PENTRU ȘAPTE ZILE

Carte poștală din Belek Bărbatul ," balaur"..scuipând foc şi aprinzând rugul...Este debutul unui spectacol de neuitat oferit pe plaja din...

Închide
3.129.25.184