S c r i s o a r e d e s c h i s a
Presedintelui Romaniei Traian Basescu
Primului ministru Emil Boc
Ministrului Justitiei Catalin Predoiu
Procurorului General Laura Codruta Kovesi
La 20 de ani de la Revolutie nu se cunoaste adevarul despre evenimentele acelor zile si despre autorii crimelor. Este o realitate dureroasa ce nu poate fi ocolita si care trebuie confruntata neintarizat, cu vointa, curaj si onestitate. Lacatul totalitar pus pe documente trebuie sfaramat. Este o chestiune presanta pentru sanatatea democratiei romanesti. Ne adresam dvs in conditiile in care, in urma alegerilor parlamentare si prezidentiale intreaga putere de decizie si actiune se afla in miinile dvs. Desi mai sint doi ani si jumatate pina la prescrierea faptelor de omor din timpul Revolutiei, anchetele din dosarele aflate la Parchetul General treneaza si documentele din aceste dosare nu sint accesibile -contrar dispozitiei CEDO- nefiind desecretizate in totalitate. Dincolo de procedura din fata CEDO si de solutiile juridice, este nevoie ca opinia publica din Romania sa afle adevarul despre cei care au ordonat uciderea a peste 1000 de oameni in decembrie 1989 si despre cei car e au executat acest ordin.
Domnule Presedinte, Domnule Prim-ministru, ati cistigat alegerile vorbind si despre necesitatea reformarii statului. Credeti ca o astfel de reforma poate avea loc in conditiile in care istoria recenta ramine neelucidata, vinovatii nepedepsiti si adevarul nestiut? Credeti ca este posibila vreo reforma, orice reforma, fara ca Justitia sa se pronunte asupra crimelor si vinovatiilor trecutului? Daca da, este mai bine sa spuneti clar opiniei publice acest lucru, iar daca nu, trebuie sa va puneti in acord vorbele cu faptele.
Condamnarea comunismului, act pe care l-am salutat si pe care il sustinem in continuare, ramine unul pur declarativ daca nu este urmat de actiuni concrete. Atit condamnarea comunismului, cit si reforma statului risca sa se transforme in demagogie daca nu veti intreprinde acele actiuni care sa le dea consistenta.
In plus, va atragem atentia domnule Presedinte, domnule Prim-Ministru, domnule Ministru al Justitiei si doamna Procuror General, ca faptele din dosarele Revolutiei se vor prescrie in timpul mandatelor dumneavoastra in situatia in care nu veti actiona pentru rezolvarea lor. Cu alte cuvinte, veti ramine in istorie in aceasta ipostaza, iar in manuale si carti va scrie ca sub guvernarea si mandatul dumneavoastra vinovatii au scapat judecatii si adevarul a ramas nedescoperit. Niciun argument, indiferent de natura lui, nu va sta in picioare in fata acestei realitati. Din nefericire, pata din activitatea si viata dumneavoastra va fi intr-o cu mult mai mare masura o pata in istoria Romaniei. Ea vi se va datora in exclusivitate daca nu veti da curs urmatoarelor solicitari:
1. Finalizarea anchetelor si trimiterea in judecata a celor vinovati, incepind cu crimele din decembrie 1989 din Bucuresti unde numarul victimelor este cel mai mare, precum si organizarea activitatii de judecata astfel incit sa existe solutii de condamnare a celor vinovati in cel mai scurt timp.
2. Desecretizarea completa a tuturor actelor din dosarele Revolutiei si transmiterea acestora catre Asociatia 21 Decembrie 1989, precum si desecretizarea si publicarea oricaror alte documente referitoare la represiunea din decembrie 1989. Pe linga adevarul judiciar (oricum incert in acest moment) romanii trebuie sa afle adevarul istoric. Nimic bun si in nici un caz un stat modern si democratic nu se poate construi pe lipsa adevarului. Nici o lege nu poate justifica ‘secretizarea’ unor informatii care vizeaza omorul, tortura si alte infractiuni. CSAT are puterea sa decida acest lucru, asa cum a decis desecretizarea si transmiterea a peste doua milioane de dosare la CNSAS, la initiativa dvs, dle Presedinte.
3. Pedepsirea prin eliminarea din profesie a magistratilor care au tergiversat ancheta. Potrivit rezumatului faptelor descris de CEDO si aflat pe website-ul acestei institutii, in dosarele Revolutiei procurorii au lucrat numai in 1997-2000 si 2005-2007, rezultind ca peste 11 ani nu s-a lucrat in aceste dosare. Cei vinovati trebuie sa plece din justitie si din sistemul public si sa raspunda pentru complicitatea lor cu criminalii.
4. Votarea in Parlament a Legii Lustratiei, blocata in legislatura precedenta. Aveti majoritatea parlamentara necesara sa faceti acest lucru.
Nu in ultimul rind, Dvs aveti si raspunderea pentru viata lui Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, care dupa 74 de zile de greva a foamei in toamna anului 2009, a reintrat in greva foamei pe 12 ianuarie 2010 si o continua si in prezent, pentru a determina autoritatile sa predea toate copiile de pe actele din dosarele Revolutiei. Actiunea lui Teodor Maries este pentru toti cetatenii Romaniei care vor sa afle adevarul, inclusiv pentru Dvs.
15 februarie 2010
Membri de onoare ai Asociatiei 21 Decembrie 1989: Monica Macovei, Ana Blandiana, Vladimir Tismăneanu, Sorin Ilieşiu, Valeriu Stoica, Dorin Tudoran, Radu Filipescu, Andreea Pora, Doina Jela, Rodica Culcer, Romulus Rusan, Mihai Şora, Ion Caramitru, Florian Mihalcea, Octav Bjoza, Stephane Courtois, Dennis Deletant, Stefana Bianu, Nicolae Prelipceanu, Liviu Antonesei, Ioan Stanomir, Petre Mihai Bacanu, Ştefan Niculescu Maier, Petru Clej, Steven Bonica, Cristinel Dumitrescu, Ana Ţuţuianu, Camelia Doru, Răzvan Savaliuc, Ilinca Diaconu, Ion Ioan, Gheorghe Chioaru, Nicolae Ştefănescu Drăgăneşti, Neagu Djuvara.
Alte personalităţi semnatare: Magda Cârneci, Stere Gulea, Lucia Hossu-Longin, Ion Mihai Pacepa, Constantin Răuţă, Virgil Ţârău, Antonie Popescu, George Costin, Radu Chiriţă, Adrian Cioflâncă, Daniela Soros, Romeo Moşoiu, Traian Orban, Dan Călinescu, Lidia Gheorghiu Bradley, Marius P. Clonda.
Anneli Ute Gabanyi, Leon Volovici, Alina Grigorescu – ALIANŢA CIVICĂ, Toma Kassovitz, Cicerone Ioniţoiu, Remus Radina, Radu Negrescu Şuţu, Ilie Mihalcea, Elisabeta Georgescu, Dumitru Georgescu, Dana Coşeru, Ileana David, Puşa Bindea Becker, Emil David, Emil Coşeru.
precum şi de următoarele organizaţii civice:
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – Octav Bjoza, Preşedinte
Asociaţia Frontul Democratic Român – Petrişor Morar, Preşedinte
Asociaţia 22 Decembrie 1989 Baia-Mare – Adiel Florian, Preşedinte
Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei – ofiţerii C.A.D.A.-1990
Considerăm că acest apel reprezintă un moment de răscruce în istoria României, de aceeaşi importanţă cu apelurile din 2005 şi din 2006 pentru condamnarea comunismului.
Urmatoarele 37 organizatii civice si sindicale:
Societatea Timişoara, Florian Mihalcea – Preşedinte
Blocul Naţional al Revoluţionarilor 1989, George Costin – Preşedinte executiv
Asociaţia 21 Decembrie 1989, Carmen Alexandrescu şi Gabriel Hârtopanu – Vicepreşedinţi
Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Antonie Popescu, Romeo Mosoiu, Marius P.Clonda
Asociaţia Revoluţionarilor fără Privilegii – Radu Filipescu, Ion Caramitru
Fundaţia ‘Memorialul Durerii’, Lucia Hossu-Longin – Preşedinte
Consiliul Mondial Român, Ştefana Bianu – Vicepreşedinte
Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara, dr.Traian Orban – Preşedinte
Fundaţia Culturală Timpul, Iaşi, Liviu Antonesei – Preşedinte
Fundaţia Culturală Memoria – filiala Argeş, prof.univ.Ilie Popa – Preşedinte
Fundaţia Icar, Dr. Camelia Doru – Preşedinte
Grupul de acţiune Noii Golani
Romanian-American Network Inc. NGO – Chicago, SUA – Steven V. Bonica – Preşedinte
Asociaţia Cives, Ioan Roşca – Preşedinte
Fundatia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Daniela Soros – Vicepreşedinte
Asociaţia Românilor din Australia, Mihai Maghiaru – Preşedinte
Organizaţia luptătorilor pentru apărarea drepturilor omului, I.Leşu – Preşedinte
Sindicatul Naţional al Ţăranilor şi al Proprietarilor Români, Dan Drăghici – Preşedinte
Asociaţia Europeană a Cadrelor Didactice – Secţiunea Naţională România, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Preşedinte
Asociaţia Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, Radu Bărbulescu – Preşedinte
Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Preşedinte
L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Preşedinte
Organizaţia Neguvernamentală Ecomondia, prof.dr.Alexandru Ionescu – Preşedinte
Consiliul Român American, Neculai Popa – Preşedinte
Asociaţia Copiilor Revoluţiei, Cătălin Giurcanu – Preşedinte
Asociaţia Adevăr şi Dreptate, Nicolae Bănuţoiu – Preşedinte
Asociaţia Apolitică ‘Societatea Târgovişte’, Ilie Petre Ştirbescu – Preşedinte
Fundaţia Redarea Istoriei, jurist Păun Gabriel Virgil – Preşedinte
Fundaţia Ioan Bărbuş, Anca Maria Cernea – Preşedinte
Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Preşedinte
Grupul văduvelor de eroi martiri
Federaţia sindicală ‘Solidaritatea – Virgil Săhleanu’ a siderurgiştilor din România
Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, Pompiliu Alămorean – Preşedinte
Sindicatul Solidaritatea al siderurgiştilor Galaţi, Ilinca Diaconu – Preşedinte
Sindicatul Solidaritatea Hunedoara
Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Preşedinte