caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Am devenit consilier de politică externă al premierului

de (14-2-2010)

Da, da, iata-ma aterizat la guvern. Sunt consilier pe politica externa atat al primului ministru, cat si al ministrului de externe. Nu am nici ambitii politice, nici administrative. Si nici asteptari revolutionare. Vreau sa incerc sa lucrez pentru o perioada anumita de timp. Lucrurile se vor schimba milimetru cu milimetru. Asa se intampla cam peste tot. Incerc sa identific cateva idei-prioritati asupra carora voi lucra. Sugestiile sunt binevenite.

Nu stiu in ce masura voi putea scrie la fel de frecvent pe blog. Insa voi face tot posibilul sa continui. Blogul insa ramane unul personal. Deci ce face guvernul e una, si blogul meu – e alta. Normal ca va trebui sa ma mai abtin uneori. Dar nici nu voi transforma acest blog intr-o platforma pentru comunicate de presa sau propaganda. Boring.

Altceva? Am trecut prin doua schimbari majore: revenirea in Moldova dupa 11 ani, si transferul din think-tank in institutie publica (care ar fi un soc in orice tara). Cum functioneaza institutiile publice… hm. Intr-un fel nu foarte diferit de cum imi imaginam. Si totusi notiunea de capacitate administrativa slaba “acquires a new meaning” in Moldova.

Ce am facut? Pentru inceput un brainstorm cu cativa reprezentanti si societatii civile pe politica externa, apoi altul cu cativa diplomati straini despre cum este perceputa politica externa a guvernului si prioritatile posibile pentru 2010. Rezultat: cateva idei concrete. Una se si deruleaza (nu pot spune ca se implementeaza, dar primele zgomote se fac auzite). Pe viitor: discutii similare – cu societatea civila, mass-media, diplomati etc. Orice idei si critici sunt binevenite si pe acest blog.

Obiectivul meu: sa misc carul cu cativa milimetri in politica externa si integrarea europeana (care pana la urma tine de politica interna). Rutina sau scandalurile din politica interna, coalitii, alegeri, constitutii – nu ma intereseaza direct. Acestea ma intereseaza doar ca factor care faciliteaza, blocheaza sau franeaza realizarea obiectivului de integrare europeana. Deci, in linii mari, politica interna prefer sa o las politicienilor.

Am fost si in deplasare cu Ministrul Leanca la Viena si Bratislava. Lucruri care nu le gasiti in comunicate de presa? Iata cateva. La intalnire cu diaspora de la Viena iar a aparut intrebarea privind costurile biletelor avia din Moldova. Ministrul Leanca a invatat cu ministrul de externe slovac Miroslav Lajcsak impreuna in anii 80. Iar viceprim-ministrul/ministrul de interne al Slovaciei este pe jumatate bulgar cu mama din Basarabia de Sud (cuvintele lui) din Tatarbunar si parea foarte incantat de Moldova (in care a fost din ‘frageda copilarie’).

Daca la Londra si Bruxelles se lucreaza cu o agenda cat de clara pentru urmatoarele doua saptamani, in Moldova se lucreaza cu o agenda cat de cat ne-clara pentru urmatoarea zi. E-mailul ca instrument de comunicare si informare reciproca se foloseste mult mai putin, iar telefonul mult mai mult. Ambele sunt ok. O buna parte din statele membre UE (sudice si estice) lucreaza cam la fel. Ma voi adapta.

Probleme? Sunt prea multe intalniri si foarte putin timp sa gandesti … Pur si simplu sa gandesti, sa calculezi, sa testezi idei. Daca nu esti disciplinat – activitatea poate deveni usor o serie de intrevederi si/sau pasi tactici care te consuma. Si pierzi sensul directiei. Aruncat dintr-o intrevedere in alta, dintr-o improvizatie in alta… cam atat.

http://npopescu.yam.md/2010/02/11/din-guvern/#more-2379

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Proiectul noii legi a pensiilor a fost trimis în Parlament

La şedinţa din 10 februarie, executivul a aprobat proiectul Legii pensiilor şi l-a trimis în Parlament, pentru dezbaterea în regim...

Închide
3.133.156.128