caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

Infern ’89 – Povestea unui condamnat la moarte, de Mircea Răceanu, ediţia a II-a

de (1-11-2009)

Autor: Răceanu Mircea
Editura: Curtea Veche
Anul: 2009
Pagini: 592
Categoria: Dezvăluiri/Documente
Preţ: 34,00 lei

Curtea Veche Publishing în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) a adus cititorilor săi un nou volum, semnat de Mircea Răceanu: Infern ’89. Este vorba de a 2-a editie a acestui titlu!

Mircea Răceanu este victima ultimului proces stalinist soldat cu o sentinţă de condamnare la moarte, pronunţată de un tribunal militar al regimului Ceuşescu, în ultima vară a sa, 1989. Diplomat însărcinat cu relaţiile româno-americane, fiu al unui fost ilegalist rebel, Grigore Răceanu, el însuşi coautor al faimoasei “Scrisori a celor şase”, Mircea Răceanu e arestat în ianuarie 1989, acuzat de spionaj, anchetat şi condamnat cu câteva luni înainte de căderea regimului ceauşist. Cartea descrie atmosfera acestor ultime luni, arestarea, ancheta şi procesul.

Comparativ cu prima ediţie, apărută în 2000, aceasta conţine câteva documente la care autorul a avut acces ulterior, printre care Stenograma CEPEX în care Nicolae Ceuşescu şi soţia lui sunt singurii vorbitori , şi-l condamnă fără drept de apel înainte ca justiţia să-l condamne, pe “trădător”, Stenograma şedinţei în care colegii din minister se pronunţă de asemenea pentru pedepsirea exemplară a lui Răceanu, ca şi documente ale procesului şi recursului.

Numele vehiculate în acest document, cunoscute cititorului de azi, nu din istoria comunistă a României, ci din cea a tranziţiei spre democraţie, dau cititorului o idee despre aceasta şi despre şansele de democratizare a României. Infern ’89 este o carte de un acut interes istoric, dar şi pasionantă la lectură.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Minoritarii autohtoni din Ucraina se unesc contra măsurilor de ucrainizare forţată

Ion Popescu (primul din stânga) cooperează cu rușii și ungurii din UcrainaÎn urma tratativelor intense purtate în ultimul timp cu...

Închide
3.142.198.129