caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

MAE lansează „Ghidul alegătorului român din străinătate”

de (21-10-2009)

Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au lansat astăzi, 21 octombrie „Ghidul alegătorului român din străinătate” (anexat), pentru a asigura informarea corectă a cetăţenilor români stabiliţi peste hotare, în legătură cu condiţiile în care îşi vor putea exercita dreptul la vot la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie 2009.

Materialul prezintă sintetic, într-un limbaj accesibil, cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce Legea 370/2004, privind desfăşurarea scrutinului pentru alegerea Preşedintelui României din noiembrie 2009 în străinătate.

„Prin acest ghid dorim să punem la dispoziţia alegătorilor din străinătate în termeni foarte simpli, practici, la îndemâna oricui, informaţiile cheie legate de procesul de vot, începând cu persoanele care pot să îţi exercite dreptul de vot în străinătate, documentele pe baza cărora îşi pot exercita dreptul de vot, procedurile care le stau la dispoziţie în cazul în care aceste documente au expirat, dacă şi până la ce oră se poate vota în respectivele secţii conform legii”, a declarat ministrul interimar al Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu, la evenimentul de lansare al ghidului.

Ghidul face parte din planul de comunicare pregătit de Ministerul Afacerilor Externe pentru informarea cetăţenilor români din afara graniţelor ţării asupra procedurii de vot aferente acestui scrutin şi reprezintă principalul material de informare în acest sens. La nivelul Centralei MAE şi al misiunilor diplomatice au fost luate măsurile necesare pentru a asigura difuzarea cât mai largă a acestor informaţii:

· Ghidul este publicat pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii „Alegeri prezidenţiale 2009”, la adresa: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=40633 şi va fi postat pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice.

· Misiunile diplomatice multiplică materialul şi îl distribuie gratuit cetăţenilor români.

· Misiunile diplomatice transmit acest ghid asociaţiilor de români, cu rugămintea de a primi sprijinul lor pentru difuzarea informaţiei către comunităţile în care activează aceste organizaţii.

· Vor fi difuzate astfel de materiale şi în locurile de întâlnire ale românilor.

Centrala ministerului va acoperi zona de presă naţională şi locală şi va asigura multiplicarea informaţiei pe site-ul unor instituţii şi organizaţii din ţară, inclusiv mass-media.

În acest sens, ministrul Predoiu a declarat: „Aş vrea să mulţumesc în acest sens celor care şi-au anunţat intenţia de a ne sprijini în acest demers.

În acelaşi timp, aş vrea să lansez şi o invitaţie publică în vederea cooperării în această acţiune de informare a publicului în legătură cu procesul de vot. Această cooperare poate lua forma preluării informaţiilor pe care noi le afişăm pe site-ul dedicat procesului electoral, asigurării unor link-uri între site-urile diverselor instituţii şi, în acelaşi timp, difuzării acestor informaţii. Cred că este un demers normal, firesc, în definitiv avem cu toţii o obligaţie civică de a asigura transparenţa şi corectitudinea în procesul electoral.”

Ministrul Predoiu a mulţumit de asemenea instituţiilor publice partenere prezente la evenimentul de lansare, care au susţinut MAE în acest demers de informare la alegerile anterioare şi care şi-au anunţat disponibilitatea de a susţine MAE şi în eforturile de informare referitor la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Pentru mai multe informaţii accesaţi secţiunea dedicată alegerilor prezidenţiale de pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=40633. Recomandăm consultarea permanentă a acestei secţiuni, care este completată permanent, pe măsură ce apar informaţii noi.

Ecouri

  • http://pitapata.wordpress.com/: (21-10-2009 la 00:00)

    Poate sa ma lamureasca cineva de ce se numeste *autoritatea* alegerilor electorale?
    De ce este folosit cuvintul autoritate?

    Din definitie cuvintul autoritate nu prea suna bine.E chiar asa de greu de inlocuit cu un alt termen care sa nu sune atit de amenintator??

  • Petru CLEJ: (21-10-2009 la 00:00)

    Cred că puteți să vă lămuriți și singur(ă) vizitind pagina oficială a Autorității Electorale Permanente (denumire corectă):

    http://www.roaep.ro/ro/index.php



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Teodor Mărieș vorbește cu revista ACUM după 74 de zile în greva foamei

Liderul Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș, este slăbit după 74 de zile de greva foamei, dar la fel de...

Închide
18.188.162.87