caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Scena si Ecranul



 

Apolodor din Labrador striga “Mi-e dor, mi-e dor” sau cum se promovează inteligent valorile românești

de (13-9-2009)
Dorina Chiriac, Ada Milea și Radu Bânzaru au avut un succes extraordinar la LondraDorina Chiriac, Ada Milea și Radu Bânzaru au avut un succes extraordinar la Londra

Actrița și cântăreața Ada Milea cu grupul ei au încântat publicul londonez cu prilejul Festivalului Tamisei la sfârșitul săptămânii trecute. Am fost prezent la acest eveniment artistic și am surprins câteva instantanee sonore ale acestui succes cultural românesc – care este periplul mondial al pinguinului Apolodor din Labrador.

Ada Milea, acompaniată de Dorina Chiriac și Radu Bânzaru, a făcut deliciul celor circa 200 de spectatori adunați pe peluza din spatele lui London Eye, imensă roată de pe malul Tamisei, veșnic asaltată de turiști dornici să aibă panorama capitalei britanice.

Prezența Adei și a colegilor ei a fost internediată de Institutul Cultural Român care a organizat și un mic stand în Noul Sat European, secțiunea Festivalului Tamisei consacrată noilor state membre ale UE și altor țări europene ca Rusia sau Turcia.

Dar reprezentația muzicală românească a fost un moment de vârf, iar ambasadorul României, dr. Ion Jinga, prezent la spectacol nu-și ascundea încântarea.

“E fantastic, nu mă așteptam. Când a început spectacolul m-am întrebat: o să aibă succes? O să fie suficient de dinamic? Mă uit în jur și văd că toată lumea s-a adunat să vadă spectacolul de la scena unde se produc românii,” a declarat ambasadorul României la Londra.

Dar care este secretul succesului Adei Milea în fața unei audiențe predominant ne-românești, am întrebat-o pe psiholoaga londoneză Adina Tarry, prezentă și ea la spectacol.

“Este această combinație de sunete și narative pe care ea le întrebuințează, narative carec se adresează unei audiențe internaționale. Acesta este un periplu pe care personajul Apolodor îl face în jurul lumii și e evident pentru că el se plimbă pe toată planeta fiecare persoană din audiență se regăsește în acele mici episoade etnice,” spune doamna Tarry.

Publicul a fost așa de entuziasmat încât a fost nevoie ca Ada, Dorina și Radu să facă două bisuri, spre deliciul spectatorilor prezenți. Iar acest succes arată că valorile românești pot fi promovate cu succes peste hotare, dacă ele găsesc rezonanță în rândurile unor oameni care nu cunosc mai nimic despre România și cultura ei.

Ecouri

  • Angela Aramă: (13-9-2009 la 00:00)

    La 14 martie 2003 Ada Milea vizita pentru prima dată Chişinăul şi am avut ocazia să scriu despre ea pentru revista Capitala magazin.Despre Chişinău nu ştia mai nimic atunci. Unica informaţie despre specimenul basarabean o avea din anii de studenţie de la Târgu-Mureş: „Acolo era o grupă întreagă de…voi”. Scriam despre ea că e băieţoasă, cu părul de culoare naturală(!!!), cu ochi de un albastru revoltăror, cu papuci buni de escaladat Moldoveanul, ne(far)dată cu lumea obişnuită să lâncezească în munţi de mămăligă seculară. Venise la Chişinău doar cu chitara şi „câteva lucruri strict necesare aruncate în rucsac”. Am îndrăgit-o cu tot cu acel rucsac despre care cânta peste inimile noastre: „eu mi-aş băga ţara în raniţă, viaţa în raniţă şi…gata! M-aş stabili lâng”o altă graniţă, le-aş scoate din raniţă şi…gata!” Nu pot să reproduc articolul aici, evident – cu tot cu fotografii a umplut două pagini de revistă (scris mărunt!), dar vă mulţumesc pentru că mi-ati amintit de el – am răscolit arhiva şi l-am recitit cu cele mai frumoase amintiri despre Ada Milea.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
In Memoriam 11 Septembrie 2001

Andrea Ghiţă (Cluj, Romania) Atunci am auzit prima oară de Bin Laden 11 septembrie 2001 a fost o zi de...

Închide
18.191.205.149