Loading

caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Dincolo de trancaneala

 

„Cinci cafele, vă rog. Două pentru noi şi 3 în aşteptare”

de (18-7-2014)
14 ecouri

caffe-sospeso-napoli-big

Am intrat cu un prieten într-o cafenea mică din Belgia şi am comandat.

În timp ce ne îndreptam spre masa noastră, doi oameni au ajuns şi s-au apropiat de bar. „Cinci cafele, vă rog. Două pentru noi şi 3 în aşteptare”. Au plătit, şi-au luat cele 2 cafele şi au plecat.

Mi-am întrebat prietenul „Ce înseamnă cafele în aşteptare?” Prietenul mi-a răspuns „Aşteaptă şi-o să vezi.” Au mai intrat câţiva oameni. Două fete au cerut câte o cafea pentru fiecare, au plătit şi au plecat. Comanda următoare a constat în 7 cafele şi a fost făcută de 3 avocaţi – trei pentru ei şi 4 „în aşteptare”. În timp ce încă mă întrebam ce înseamnă „cafelele în aşteptare”, aceştia pleacă.

Deodată, un om îmbrăcat cu haine vechi, care semăna cu un cerşetor, ajunge la bar şi întreabă binevoitor : „Aveţi o cafea în aşteptare?”, şi chelnerul îi serveşte o cafea.

Recapitulare : oamenii plăteau de dinainte o cafea care urma să fie servită unei persoane aflată în imposibilitatea de a-şi plăti o băutură caldă!

Această tradiţie a început la Napoli, dar a fost răspândită în toată lumea şi în câteva locuri este posibil să comanzi nu numai „cafele în aşteptare” dar şi un sandviş sau o masă completă…

Faceţi ca această idee frumoasă să fie publicată în toată lumea! Ar fi minunat ca acest lucru chiar să se generalizeze…

Redacţia:

Conform Wikipediei, acestă mişcare pare să fie destul de răspândită : în afară de Italia de sud, a prins rădăcini în toată Italia, precum şi în ţări ca Belgia, Australia, Statele unite, Canada, Argentina, Spania, dar şi Bulgaria (v. aici), Ucraina, Rusia. În Marea Britanie, reţeaua Starbucks a introdus conceptul în 2013.

Oare este posibil aşa ceva şi în România?

Nu numai că este posibil, dare s-a şi realizat. Această pagină este dedicată mişcării Caffè sospeso în România. Aici se poate vedea o hartă cu localurile din diferitele oraşe din România care au aderat, diferite ştiri şi interviuri legate de acest subiect, informaţii despre felul în care se poate adera la această mişcare, precum şi materiale marketing corespunzătoare (afişe, stickere, etc.).

 
 
23.22.224.18