Loading

caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Extern

 

Prima zi a noului Congres american

de (4-1-2017)
11 ecouri

 
Noul Congres american a fost inaugurat, dar începutul nu a fost de bun augur. Cum a decurs prima zi a forului legislativ?

Corespondenţa zilei de la Washington

Ziua depunerii jurământului este una festivă, urmată de obicei de enunţarea strategiei, în cazul de faţă, vizînd reducerea impozitelor, înlocuirea programului de asigurări medicale Obamacare şi investiţii masive în infrastructură.

Aşa ar fi decurs o zi ideală pentru majoritatea republicană, dar realitatea a fost alta. În cursul serii de luni, republicanii din Camera Reprezentanţilor au decis să slăbească Biroul de Etică al Congresului, care este un organism independent menit să investigheze alegatii împotriva deputaţilor.

Preşedintele ales, Donald Trump – care a promis în campanie să cureţe ceea ce a denumit „mlaştina” washingtoniană – nu a fost deloc încântat să vadă cu ce au ales colegii săi de partid să înceapă anul. El a scris pe Twitter: „Cu toată munca pe care o are în faţă Congresul, trebuie să facă din slăbirea Biroului de Etică, oricît de inechitabil ar fi acesta, prioritatea numărul unu?”. El a continuat: „Concentraţi-va asupra reformei fiscale, sistemului de îngrijire a sănătăţii şi altor chestiuni de mai mare importantă”.

Biroul de Etică a fost creat în 2008 după câteva scandaluri de corupţie. Membrii în Congres s-au plâns în ultimii ani că Biroul preia prea repede şi fără discernământ cazuri semnalate de grupări partizane politic.

Membrii republicani îşi doreau mai mult control asupra Biroului. Chiar înainte de intervenţia lui Trump, conducerea republicană a exprimat rezerve, temându-se de consecinţele măsurii, în condiţiile în care Congresul nu este o instituţie care se bucură de încrederea americanilor.

Intervenţia lui Trump a antrenat însă o şedinţa de urgenţă şi renunţarea la măsură preconizată. În rest, ziua a decurs normal, Paul Ryan fiind reales preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Valeriu Sela, 4 ianuarie 2017

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

 
 
54.211.249.219