Loading

caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Polemica

 

A.P. Napolitano: Regimul statal de supraveghere și eroziunea libertăților în SUA

de (24-2-2017)
12 ecouri

 
Într-un articol publicat online pe FoxNews în ziua de 23 februarie 2017, Andrew P. Napolitano, fost judecător al Curții Superioare din New Jersey, a supus unei critici necruţătoare diminuarea libertăţilor din Statele Unite ale Americii, datorată instituţiilor de supraveghere atotprezente, nevăzute şi din ce în ce mai bine dotate.

Deoarece situaţii şi preocupări asemănătoare există şi în România, acest articol cred că merită atenţia cititorilor lui ACUM.

Guvernul nevăzut – serviciile secrete

„Săptămâna trecută The Wall Street Journal a dezvăluit că membrii structurilor de informații secrete, o parte a statului profund, a guvernului nevăzut din cadrul guvernului, care nu se schimbă odată cu alegerile, a obținut atât de multe date despre toată lumea din America, încât aceştia le pot dezvălui selectiv pentru a recompensa prietenii și a aduce daune dușmanilor lor. Dușmanul lor principal este astăzi președintele Statelor Unite ale Americii”.

Procesul treptat de pierdere a libertăţilor

„Libertatea este rareori pierdută peste noapte. Zidul tiraniei începe de multe ori cu blocuri de construcție benigne de siguranță,  fiecare dintre ele fiind pus deasupra unui predecesor, şi  în cele din urmă eventual constituie în mod colectiv un impediment în exercitarea unor alegeri libere de către oameni liberi, limitări care de multe ori nici măcar nu sunt recunoscute decât atunci când este prea târziu”.

Un exemplu – FISA

„În anul 1978 Congresul a adoptat Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA – decret de supraveghere a spionajului străin), destinat să țină în frâu spionarea de către guvern a americanilor, care a fost declanșată de administrația Nixon. FISA a creat o judecătorie secretă și i-a permis acesteia să emită mandate care autorizau spionarea agenților guvernelor străine atunci când ei erau fizic prezenţi în Statele Unite.

Persoanele născute în țări străine, care sunt aici în scopuri pozitive, sau benigne, sau chiar rele, se bucură însă de aceleași protecții constituționale ca aceia dintre noi ce suntem născuți aici. Aceasta este valabil deoarece părțile fundamentale ale Constituției, care protejează libertatea umană de intervenţia guvernului, protejează „persoanele” şi nu doar cetățenii. Dar aceasta a fost ignorat de către FISA”.

Justificarea guvernului

„A fost uşor pentru guvern să justifice FISA. A fost o retragere în raport cu fărădelegea lui Richard Nixon. Li s-a cerut agenţilor federali (FBI) să solicite un mandat din partea judecătorilor federali. Țintele nu erau americani. Nu contează, s-a argumentat, că FISA nu are cerinţe de a arata vreo cauza probabilă a unei infracțiuni sau chiar o suspiciune articulabilă cu privire la o ţintă străină, deoarece acest lucru ne va păstra în siguranță. În plus, a insistat guvernul, FISA nu poate fi folosit împotriva americanilor”.

Aprobări în serie

„Acest argument a fost acceptat de către președinți, membri ai Congresului și aproape toate judecătoriile federale care l-au examinat. Noi nu știm dacă autorii acestei scheme au vrut cu adevărat ca spionii federali să fie în măsură să spioneze pe oricine voiau, dar aici ne aflăm astăzi. Prin instanțe de judecată secrete, ale căror judecătorii nu pot ține evidența propriilor lor decizii, și prin permisiuni secrete ale unor comitete ale Congresului, ai căror membri nu pot spune alegătorilor lor sau altor membri ai Congresului ceea ce au aflat în secret, FISA s-a transformat astfel încât să autorizeze spionatul, cu obiective alese prin coborârea pe o pantă alunecoasă, ce merge de la agenți străini la toți străinii, apoi la oricine care comunica cu străinii şi în final la oricine care este capabil să comunice cu ei”.

Mijloacele de supraveghere şi ţintele sale

„Regimul statal de supraveghere permite astăzi unui număr de 60.000 de spioni militari și civili ai  Americii să aibă acces, în timp real, cu toate tipurile de apel de telefonie fixă ​​și mobilă, la toate acţionările  tastaturilor desktop-urilor și dispozitivelor mobile și la  toate datele digitale create și utilizate de către oricine din Statele Unite ale Americii. Țintele de azi nu sunt doar americanii obişnuiţi; acestea sunt judecătorii de la Curtea Supremă, alămurile militare de la  Pentagon, agenții lui FBI, poliția locală din orașe și târguri, și omul din Biroul Oval.

Ca outsider, iar apoi ca preşedinte, Donald Trump a condamnat spionajul și scurgerile de informaţii secrete, deoarece până şi el este o victimă a acestora. În timp ce el a fost președinte ales, spionii i-au spus că știau de presupusele sale abateri, într-o cameră de hotel din Moscova, abateri pe care el le-a negat vehement. Săptămâna trecută, personalul de la Casa Albă a fost zguduit de ceea ce au făcut spionii cu ceea ce au aflat de la un fost consilier al lui Trump”.

Cazul Flynn

„Fostul consilier de securitate națională al lui Trump, General-locotenentul în retragere Michael Flynn, el însuși un fost spion militar, a vorbit din Turnul Trump la telefon, în decembrie, cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite. A fost o conversație benignă. Flynn știa că este monitorizat, deoarece el este un fost monitor pentru astfel de comunicări. Dar el a crezut în mod greșit că aceia care îl monitorizau erau patrioți ca și el. Ei nu au fost.

Ei au încălcat legea federală prin dezvăluirea în parte a ceea ce a spus Flynn, și au făcut acest lucru într-un mod care să-l facă de râs şi să-l provoace pe Trump”.

Pericole şi avertismente

„În eforturile noastre greșite de a menține țara în condiții de siguranță, am neglijat să o păstrăm liberă. Am permis ca un stat ascuns să devină suficient de puternic pentru a controla un președinte puternic. Am pus atât de multe date și atât de multă putere în mâinile unor spioni opaci, nealeși, ce nu dau socoteală nimănui, date pe care ei le pot folosi aşa cum le convine, chiar și până la punctul de a comite crime federale. Acum unii dintre ei s-au lăudat că ei îl pot manipula şi controla pe președintele Statelor Unite prin dezvăluirea și disimularea în mod selectiv a ceea ce știu ei despre oricine, inclusiv despre președintele însuși.

Aceasta este o stare periculoasă de lucruri, la care s-a ajuns datorită unei pasiuni maniace pentru supraveghere, născute sub George W. Bush și perfecţionate sub Barack Obama, toate cu o indiferență totală față de încălcările constituționale pe scară largă și distrugerea permanentă a libertăților personale. Acesta nu este guvernul ce ne-a fost dat de Fondatori (Framers). Dar este unul cu mult mai periculos pentru libertatea umană decât cel din care ei au scizionat în 1776”.

 
 
54.80.54.2