Loading

caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Sport

 

Omagiu lui Stan Smith

de (12-9-2016)
21 ecouri

 
Pentru a celebra turneul de Grand Slam US Open 2016, a avut loc în paralel în Lower Manhattan un mic turneu de dublu, organizat pentru amatorii tenisului, în care câştigătorii au fost răsplătiţi prin posibilitatea de a juca împotriva cuplului Stan Smith şi Iva Majoli.

image002

Din păcate eu am ajuns la faţa locului după încheierea meciului, dar am avut totuşi prilejul să îl prind în obiectiv pe campionul Stan Smith, un nume foarte cunoscut şi în România, în special de generaţia mea.

Privind fotografiile realizate de mine, pe care le împărtăşesc în exclusivitate cu cititorii lui ACUM, mi-am amintit de celebra întâlnire de Cupă Davis care a avut loc la București în anul 1972, pe care am urmărit atunci la televizor cu sufletul la gură.

Deoarece a trecut multă vreme de atunci, ce mai ţineam minte era că Ilie Năstase, jucătorul nostru, despre care ni s-a spus cu surle şi trâmbiţe că este mai bun decât Stan Smith, a fost învins de acesta din urmă, spre disperarea şi furia unui public foarte înfierbântat.

image003

Legat de acest public mai ştiam că biletele la meci, din cauza cererii foarte mari, se obţineau foarte greu, ceea ce a dus la aceea că majoritatea publicului nu era cea care asista de regulă la meciurile de tenis, ci că era mai degrabă un public de meciuri de fotbal.

Îmi mai aminteam că Ion Ţiriac trebuia să îl învingă pe Stan Smith pentru ca să câștigăm trofeul, dar că nu a reuşit, în urma unui meci plin de dramatism, în care a dat tot ce a putut.

Deoarece nu eram satisfăcut de ceea ce mi-a rămas în minte, m-am îndreptat către internet, şi atunci a început să plouă cu surprize, care dintre care mai puţin plăcute. Surprizele erau de genul celor pe care le-am trăit după peste 50 ani, legate de turneul UEFA din România, despre care am publicat pe ACUM articolul „Fotbal, o generaţie de trişori”.

Primul lucru a fost să încerc să înţeleg de ce se aşteptau toţi ca Năstase să câştige neapărat în faţa lui Smith. Am găsit că într-un clasament mondial al celor 100 cei mai buni jucători de tenis (4), Năstase este plasat pe locul 49, iar Smith pe locul 56, deci la o mică distanţă.

image004

În finalele de Cupă Davis USA – România, Smith l-a învins sistematic pe Năstase: cu 3 – 0 la Cleveland în 1969 şi cu 3 – 0 la Charlotte în 1971 (5). Deci vedem o serie de insuccese ale lui Năstase care nu prevesteau nimic bun, ceea ce s-a confirmat apoi la Bucureşti: iarăşi un clar 3 – 0 pentru Smith.

Cu trei luni înainte de întâlnirea de la Bucureşti, Smith îl învinsese cu 3 – 2 pe Năstase în finala de la Wimbledon (6).

Mă îndoiesc că spectatorii erau la curent cu aceste rezultate, deoarece propaganda vremurilor comuniste insista să vorbească numai despre succesele româneşti, pe toate planurile. Aceasta explică spusele lui Toma Ovici (din staff-ul echipei române) că lumea era furioasă după meci şi nişte spectatori chiar căutau maşina lui Năstase pentru ca să-i dea foc. (5).

O mare problemă a fost arbitrajul dubios al arbitrilor români de linie, pe care arbitrul de scaun argentinian a trebuit să-l corecteze foarte des. Despre meciul lui Ţiriac cu Tom Gordon (ale cărui servicii puternice le ţin minte şi acum) arbitrul Enrique Morea a spus că trişatul a fost cel mai rău pe care l-a văzut vreodată şi că arbitrii de linie „au văzut orice vroia Ţiriac”.

image005

În plus, Ţiriac îl perturba în mod nesportiv pe Gorman, ba aşezându-se pe un scaun în timpul jocului, ba privind spre zgură când Gorman se pregătea să servească. Datorită dârzeniei, dar şi datorită tuturor acestor tertipuri a câştigat Ţiriac în final în faţa unui Gorman destabilizat. (1)

Relatările cunoscutului jurnalist Cristian Tudor Popescu (CTP), pe atunci un tânăr de mingi de 16 ani, nu diferă de cele de dinainte. El îşi aminteşte cum Ţiriac îi şuiera printre dinţi: „«Dă-o, bă, dracului, mingea, nu vezi că nu mai am aer?!». Şi mai relatează CTP cum el îi arunca mingea pe lângă rachetă, pentru ca să o găsească un al copil de mingi, iar Ţiriac, care avea 34 de ani, să-şi mai tragă sufletul. (3)

image006

Un foarte mare merit în această finală dramatică, desfăşurată în condiţii atipice pentru acest sport, s-a datorat calmului şi hotărârii gigantului (1,93 m) american Stan Smith, motiv pentru care i-am dedicat această pagină de amintiri.

Referinţe:

1. http://www.nytimes.com/2013/10/14/sports/tennis/when-the-davis-cup-came-in-from-the-cold.html?_r=0

2. http://www.worldtennismagazine.com/archives/8382

3. http://www.romanialibera.ro/special/documentare/the-new-york-times–ion-%C5%A2iriac-a-trisat-in-finala-de-cupa-davis-din-1972–meciul-a-avut-loc-numai-dupa-ce-a-intervenit-nixon-la-ceausescu-315219

4. https://en.wikipedia.org/wiki/100_Greatest_of_All_Time

5. http://adevarul.ro/news/sport/cupa-davis-finala-devis-compromis-povestea-meciului-1972-sirleticurile-ion-Tiriac-acuzatiilede-blat-laadresa-ilie-nastase-1_55a9159ff5eaafab2ca9d59c/index.html

6. https://en.wikipedia.org/wiki/Stan_Smith

Text şi imagini Copyright © 2016 by Victor Manta, Switzerland. All rights reserved.

 
 
54.198.148.176