Loading

caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Comunicate de presa

 

Crimele comunismului şi ale Revoluţiei: conferinţă de presă la sediul Grupului pentru Dialog Social

de (26-5-2016)
59 ecouri

Moment zero pentru rezolvarea crimelor comunismului şi ale Revoluţiei
Destinele Secţiei Parchetelor Militare – încotro?

Comunismul a fost condamnat ca regim criminal la nivel teoretic şi politic, dar majoritatea crimelor comunismului, inclusiv cele de la Revoluţie, au rămas nepedepsite. Cazurile Vişinescu şi Ficior au marcat o turnură majoră în justiţia română. Acest lucru a fost însă posibil doar în procuratura şi tribunalele civile, pentru ca cei doi torţionari erau din structurile Miliţiei, şi nu ale Securităţii. Foştii ofiţeri de Securitate s-au bucurat de o imunitate de facto din partea Secţiei Parchetelor Militare, condusă de mulţi ani de generalul Ion Vasilache – care va pleca din funcţie la 1 iunie a.c.

Trăim un moment cheie – când noua conducere a ţării şi a justiţiei din România are posibilitatea numirii unui procuror integru, care să dezgroape aceste dosare ce constituie încă o ruşine pentru societatea românească, o suferinţă pentru victime şi familiile lor, şi un motiv de neîncredere a populaţiei în statul de drept de la noi – cu consecinţele cunoscute: reţelele de putere ocultă, în mare parte descendente din Securitate, controlând încă instituţii ale statului, şi evident, corupţia din aceste instituţii.

Acum societatea civilă are şansa să-şi spună punctul de vedere în privinţa calităţilor necesare celui care va ocupa de acum înainte această poziţie-cheie. Parchetele Militare au încă atribuţia şi datoria de onoare de a ancheta şi deferi tribunalelor atât torţionarii securişti, cât şi pe şefii lor din aparatul de opresiune al lui Ceauşescu. Nu trebuie ratată şansa ca această secţie sa fie condusă de un om de o profesionalitate şi, nu în ultimul rând, un curaj, dovedite, pentru a se face, în sfârşit, dreptate nu numai victimelor, ci şi demnităţii societăţii româneşti în general, şi istoriei recente a ţării. Pentru ca aceste crime să nu se mai repete.

Vă invităm mâine, 27 mai 2016, la ora 13:00 la sediul Grupului pentru Dialog Social din Calea Victoriei 120, la o conferinţă de presă sub egida Grupului pentru Dialog Social, avându-i ca invitaţi pe Teodor Mărieş (Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie), Radu Filipescu (fost disident, Grupul pentru Dialog Social) şi Andrei Ursu (fiul disidentului Gheorghe Ursu).

 
 
54.211.249.219