Loading

caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Ei vor face o diferenta

 

EUROINVENT 2017, o oglindă a creativităţii din Europa Centrală şi de Est

de (6-6-2017)
10 ecouri

 
Între 25-28 Mai 2017 a avut loc la Iaşi, sub egida Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor de inventatori (IFIA-Internaţional Federation of Inventors Associations), Salonul European pentru Europa Centrală şi de Est al creativităţii tehnico-ştiinţifice, reprezentată prin peste 500 de invenţii şi lucrări ştiinţifice originale şi de valoare.

Juriul internaţional, format dintr-un grup de 15 profesori universitari cu renume din Franţa, Portugalia, Polonia, Malaysia şi de la Universităţile principale din România (Cluj, Braşov, Iaşi), au muncit din greu pentru a selecta câştigătorii acestei curse a peste 500 de minţi neastâmpărate, mereu în căutarea noului, spre folosul întregii omeniri, fără nicio discriminare legată de convingeri politice, religioase, etnice sau rasiale, un moment, doar un moment din păcate, de reuniune a oamenilor intro singură familie adevărată.

Prezenţa României la acest Salon a fost remarcabilă, aş spune strălucită – prin valoarea lucrărilor de cercetare ştiinţifică, în special în domeniul chimiei şi tehnologiei materialelor moderne, unde, spre surprinderea, mea am regăsit nume celebre de profesori universitari din perioada mea de studii (la mijlocul secolului trecut !), dar din generaţia a două, aşa cum este, spre exemplu, al Lidiei Gaiginschii cu cercetarea „The Analysis of an Internal Combustion Engine breakdown”, fiica marelui specialist în motoare cu ardere internă care a fost Emil Gaiginschii. Mi-am adus aminte cu această ocazie că deşi nu eram decât un student al prof. Gaiginschii, exista o legătură specială între noi – eu student în anul 3 la Facultatea de Maşini Unelte, dumnealui – Profesor de motoare, şi ne lega pasiunea comună pentru acest domeniu. Îmi aduc aminte cu mare plăcere cum intro zi m-a chemat la catedra lui şi mi-a oferit un dosar gros cu lucrarea de doctorat a unui aspirant de al lui, să mă uit puţin prin ea şi să văd, dacă găsesc vreo greșeală. În recreaţia următoare am şi revenit să-i spun ce am observat, iar Prof. Gaiginschii, care pusese pariu pe mine cu un profesor de al-meu, a râs în hohote – era sigur dinainte că am să găsesc eroarea de neconversie făcută de aspirantul respectiv relativ la distribuţia micro-picăturilor de combustibil din injecţia în motoarele Diesel !.

Marele premiu de la Salonul EUROINVENT-2017, oferit de Fundaţia „Dan Voiculescu”, în valoare de 10.000 lei (banii contează, chiar dacă mecena este la puşcărie !), a fost câştigat de o echipa de cercetători de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, care a realizat o mănuşă bionică pentru recuperarea mâinilor paralizate. Nu pot să nu amintesc acum faptul că bunul meu prieten din Israel, Solomon Mirel, a lucrat cu 20 de ani în urmă la aceeaşi temă, pe care nu a mai terminat-o din cauza dispariţiei lui din această lume. Eu nu aveam nicio şansă, din păcate, de a aspira la marele premiu, pentru care trebuie să prezinţi realizări, or realizarea invenţiilor necesită fonduri, fonduri pe care Ministerul Cercetării şi Inovării le distribuie după criterii specifice, şi trebuie şi eforturi pe care, tot din păcate, nu mai am puterea să le fac!

Un alt grup de 18 inventatori a fost premiat cu medaliile de aur, argint şi bronz pentru invenţiile lor. Deşi eu nu am fost prezent fizic la această manifestare a creativităţii, dar am prezentat, la „fără frecventa”, trei invenţii, am fost totuşi remarcat de juriu, şi mi s-au acordat două medalii de aur, una pentru „Vestă de salvare în insuficienţele respiratorii” („Jacket for first aid in respiratory failure” – toate prezentările s-au făcut exclusiv în limba engleză !), concepută (dar nerealizată!) în anul 2016, pe baza unei idei inspirate de groaznicul accident de la clubul COLECTIV, unde au murit peste 80 de oameni, majoritatea sufocaţi de fum şi gaze de ardere, o invenţie realizată împreună cu fiul meu Sfartz Sorin, ale cărui cunoștințe în fizică şi în special în fizica nucleară mă fac să-l invidiez (!), şi a două medalie mi-a fost acordată pentru un grup de 3 invenţii concepute în anii 2015-2016, dar rămase nerealizate şi ele.

EUROINVENT-2017 a fost un eveniment de mare prestigiu pentru inventica românească, şi ar fi trebuit să deschidă ochii politicienilor bolnavi de „orbul găinilor” în privinţa rolului ştiinţei şi inovaţiei în dezvoltarea unei societăţi umane, şi să acorde şanse de realizare a minunatelor şi chiar valoroaselor idei din această expoziţie, dar din păcate atenţia şi preocuparea lor (a pseudopoliticienilor noştri !) este orientată spre alte interese, predominant mercantile şi cu sens unic spre buzunarul lor, iar atenţia mass-mediei noastre este dominată de certurile dâmboviţene ale politicienilor şi de cancanurile certurilor din paturile nupţiale ale cuconitelor neaveniţilor îmbogăţiţi peste noapte.

Doar o scurtă ştire dată de AGERPRES (https://www.agerpres.ro/sci-tech/2017/05/25/iaşi-peste-500-de-invenţii-din-30-de-ţări-la-euroinvent-2017-07-47-47) şi prezentarea ceva mai largă în presa locală, au informat publicul ieşean de existenţa acestui Salon de invenţii, prezentat la Sala Voievozilor din Palatul Culturii din Iaşi.

Nu pot încheia acest scurt intermezzo din zona creaţiei şi inovaţiei ştiinţifice româneşti fără să menţionez efortul uriaş depus de domnul Şef Lucrări dr.ing. (Ph.D.Eng.), Andrei Victor SANDU-el însuşi un reputat specialist şi inovator în domeniul materialelor noi şi inginerie tehnologică-organizatorul acestei eveniment-care timp de un an a muncit fără preget, cu dragoste şi totală dedicaţie, pentru ca lumea să afle că România nu este o ţară de mâna a două, (viteza a două!), şi că ea are minţi, cel puţin la fel de luminate ca cele din lumea ţărilor puternice şi bogate.

 
 
54.198.148.176