Loading

caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Societate civila

 

„Cuminţenia pământului” nu este a mea

de (4-9-2016)
15 ecouri

 
Vă prezint mai jos pagina mea filatelică dedicată statuii artistului Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului”, pagină care a apărut în prima ei versiune în anul 2006, după care a fost actualizată treptat cu ştirile şi declaraţiile care au apărut în presă. Pagina, în limba engleză, poate fi accesată pe site-ul meu „Arta pe mărcile poştale”.

După cum este cunoscut, în prezent se află în plină desfășurare campania de strângere de fonduri, intitulată în mod curios „Brâncuşi este al meu”, pentru o statuie confiscată de statul comunist în 1957 şi recâştigată recent parţial de proprietari, în urma unor lungi procese cu statul român. Din cele de mai jos veţi afla cum arată de fapt statuia, ce probleme prezintă ea şi de ce moştenitorii ei nu au putut să negocieze în mod liber preţul de înstrăinare al acesteia.

Constantin Brâncuși a fost un sculptor român care s-a pregătit inițial în meseriile de tâmplar și pietrar. El s-a stabilit la Paris, în 1904, unde printre influentele sale timpurii au fost incluse arta africană, precum și cea orientală. Cu toate ca Rodin a fost o altă influenţă timpurie, Brancusi a decis că doreşte să facă o muncă mai puţin sofisticată și a început o căutare evolutivă pentru o formă pură. În timp ce el nu respinge în întregime lumea naturală, Brâncuși reușește fără îndoială transmiterea unui sentiment de gravitate, prin reducerea operei sale la câteva elemente de bază. În mod paradoxal, acest proces, de asemenea, tinde să evidențieze complexitatea gândirii care a fost investită în creaţiile sale. Sursa: http://www.artchive.com/artchive/B/brancusi.html

Una dintre lucrările sale timpurii, Cuminţenia pământului, din 1907, este o reflectare a filozofiei lui Brâncuși, care își are rădăcinile într-o înțelepciune care este anterioară creștinismului. Sculptura arată o femeie care este foarte concentrată asupra ei însăși, figura ei emanând un mister care o transfigurează într-un portret universal. Statuia exprima sentimentul autorului, de atașament față de pământ, dar sursa de inspirație a operei sale este de fapt necunoscută.

CP001

Aceasta statuie a fost confiscată de regimul comunist de la proprietarul ei, arhitectul Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat-o direct de la Brâncuși în 1910. Moștenitorii lui Romașcu s-au luptat timp de peste 25 de ani, prin sistemul juridic, cu guvernul român. Între timp statuia s-a aflat în majoritatea timpului în custodia Muzeului Național de Artă.

CP002

Fiica lui Gheorghe Romaşcu, d-na Paula Ionescu, i-a explicat justiţiei şi presei că statuia s-a aflat în posesia tatălui ei timp de 47 de ani. În anul 1957 miliţia a luat statuia „pentru o expoziție” şi nu a returnat-o. Mai târziu funcționari de stat au inventat povestea că statuia ar fi fost cumpărata de la arh. Romaşcu de către stat, dar niciodată nu au putut prezenta nici cea mai mică dovadă în faţa justiţiei.

Chiar dacă d-na Ionescu avea documente care dovedeau că ea este unul dintre cei doi proprietari legali ai statuii, ea a primit în decursul anilor decizii după decizii nefavorabile din partea sistemul juridic românesc. În cele din urmă, în anul 2016, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive, statul român a restituit statuia proprietarilor ei de drept.

Acest lucru nu înseamnă că statuia le aparține acestora pe deplin. Fiind declarată „patrimoniu național”, ea nu pot fi exportată definitiv și vândută în străinătate, unde are o valoare de piață mai mare decât în România. În urma unor negocieri cu avocaţii moştenitorilor, statul român i-a oferit familiei 11 milioane de Euro, din care 5 milioane vor fi acoperite de stat, iar alte 6 milioane urmează să fie colectate în urma unei subscripţii publice. Doar aproximativ o zecime din suma de 6 milioane a fost colectată în două luni, și doar o lună a rămas pentru a fi strânsă întreaga sumă. Nu se știe ce se va întâmpla în cazul în care această sumă nu va fi adunată.

La un moment dat, când statuia era confiscată, ea a fost montată pe un soclu, sub supravegherea unor reprezentanţi ai statului. Atunci când acest lucru a fost făcut, picioarele statuii s-au spart şi desprins, a spus Paula Ionescu. Înainte de acest accident statuia a fost evaluată la 30 milioane de dolari, dar accidentul a redus valoarea statuii la jumătate.

CP003

Pe aceasta pagina sunt arătate diferite vederi ale statuii, în original și apoi în forma ei modificată. Arăt de asemenea marca românească „Cumințenia Pământului”, emisă în 1967 (Scott nr. 1917), precum şi coliţa care îl arată pe Brâncuși în atelierul lui, emisă în 1982 (Scott nr. 3070). Este vizibil că designerul E. Palade a „înfrumuseţat” fața statuii și a eliminat urechea. Mai conta oare, de vreme ce statul, proprietar al poştei, nu avea oricum dreptul de a reproduce această operă de artă, care nu îi aparţinea? …

 
 
54.198.148.176