Loading

caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Seminte pentru viitor

 

Am ieşit în lumină!

de (7-2-2017)
44 ecouri

 
Îmi amintesc marşul spre Democraţie în iarna anului 1989 într-un peisaj gri şi apăsător. Coloana se mişca precum un miriapod greoi, teama încă stătea cuibărită în inimile oamenilor. Marşul acela ne-a bântuit ca o fantomă şi s-a prelungit în tăcere zeci de ani. Şi iată, copiii şi nepoţii celor umiliţi şi prădaţi de demnitate, sărăciţi de aşteptări şi fugarnici prin lume după un trai mai bun, s-au adunat şi au deschis aripi, au căpătat glas şi picioare harnice.

Entuziasmul a cuprins strada. Niciodată inventivitatea Românilor nu a fost mai mare! În rime jucăuşe, cu umor specific autohton, mărşăluim prin noaptea oraşelor. Vuvuzele şi tobe ne dictează ritmul paşilor, steagurile taie aerul iernatic. Şi pentru dezmorţire avem sărituri pe loc:”cine nu sare, nu vrea schimbare!”. Prin cartiere, pensionari ies la geam fluturând drapelul în aplauzele mulţimii. Se luminează blocurile la chemarea „Dacă vă pasă, ieşiţi din casă!”

Da, mă simt mândră alături de toţi aceşti necunoscuţi, oamenii Burgului meu, dar atât de apropiaţi mie într-o clipă. Democraţia se învaţă în stradă, în marş. Oamenii se adună spontan şi voluntar, căci iată, Demonstraţia a devenit un eveniment de socializare.
Cu fruntea sus spun azi, mândră să fiu o pată de culoare în mulţime, un glas, o lumină pe cerul nopţii în Piaţă! Oraşele primesc lumina, ca roiuri de licurici urbani clipesc pe cerul gol şi uitat atâta vreme de lume şi de Dumnezeu!

Iată, copii în spatele părinţilor, lângă mine, poartă pancarte „şi eu rezist!, „am adn contra PSD” şi ştiu, aşa se învaţă Democraţia!
Multimea strigă „România, trezeşte-te!” iar în ochii ei străluceşte speranţa!

 
 
54.92.175.204