Loading

caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii Seminte pentru viitor

 

Un preşedinte român la Casa Albă

de (12-6-2017)
17 ecouri

În luna iunie ac Președintele Klaus Johannis a fost prezent la Washington într-o vizită de lucru, și nu în concediu așa cum postaci, ziariști de duzină emit dejecții pe net.

Nu aș intra în niciodată în polemici mizere, însă m-au oripilat comentariile jignitoare, fără acoperire la adresa cuplului Johannis. Am fost prezent în Washington DC ca invitat la un simpozion organizat de către Heritage Center în onoarea a două decenii de cooperare strategică între SUA și România, să remarc că țara noastră se află într-o apreciere înaltă. M-am bucurat să-l ascult. Pentru prima oară am simțit că România are un reprezentant de o prestanța distinsă.

Într-o perioadă confuză Johannis nu încearcă să fie un mediator între Europa și SUA. Contrar așteptărilor, previziunilor, Johannis nu reprezintă axa Merkel-Macron. Aceasta ne amintește de gestul Regelui Carol I de a nu fi alături de țara mamă, ci de România, în Primul Război Mondial. Poziția României trebuie să rămână în continuare, în mod independent, neinfluențată de situația Uniunii Europene, mai ales în condițiile de neliniști interne precum Brexit. Discursul Președintelui Johannis conturează profilul suportului României și prietenia cu SUA, participarea, adeziunea la lupta comună împotriva terorismului, a influenței hegemonice rusești.

S-a evidențiat că 70 la sută din populația țării se definește încrezătoare în relațiile româno-americane.

Spre deosebire de precedesori, Klaus Johannis a pus în discuție necesitatea cooperării economice și încurajarea investiilor în România.

Întâlnirea de la Ambasada României din capitala americană s-a derulat într-un dialog prietenesc. Încă o data președintele României a enunțat necesitatea unei cooperări dintre românii din țara cu cei din diasporă, nu doar atunci când e vorba de interese electorale.

Reușita serii se datorează în mare parte noii administrații a Ambasadei Române. Am început să întru cu bucurie în incinta clădirii cu sentimentul că întru în propria-mi casă.

Președintele României Klaus Johannis s-a erijat în președintele românilor de pretutindeni.

Au trecut ceva ani de când făceam naveta de la Sibiu ca niște proaspeți absolvenți de facultate, cadre didactice. Ne considerăm prieteni din acea perioadă și vin cu rectificarea că e o plăcere să-mi revăd camaradul de altădată, astăzi președinte, să-l aud vorbind o engleză coerentă, fără “za” și “hahaieli”.

La întrevedere au fost prezenți și mulți oficiali americani precum Excelența Sa James Rosapepe, fost ambasador SUA în România, Sheilah Kast, ziarist și specialist massmedia, dar și din partea diasporei: Lilly Pierce, activ lider în campania electorală pro Johannis în zona Washington-ului și binecunoscută pentru acțiunile de caritate ; Teodor Stan, Coordonator la Centrul de Limbi Străine Berlitz, scriitoarea Ioana Lee Nitobe ş.a.

Întâlnirea cu președintele SUA Donald Trump, transmisă în direct, nu mai are nevoie de niciun alt comentariu. Confirmarea climatului bilateral înseamnă o continuitate a relațiilor strategice dintre România și S.U.A. și totodată cu impact pozitiv asupra partenerilor europeni NATO. Să nu uităm că la scurt timp a avut loc un exercițiu de antrenament militar în poligonul Cincu organizat de către comandamentul NATO la care au participat 4’000 militari din 8 țări.

 
 
54.198.148.176