• ACUM.TV
  • Editia Saptamanii 7 – 13 mai 2012
  • Vorba e „eu pentru cine votez?” de Ovidiu Ivancu
    Din păcate, noi, românii, n-am avut vreme să ne plictisim de atâta votat. Istoria ne-a îngăduit să ne prezentăm la urne destul de târziu, am votat până prin 1937, cu intermitenţe şi, adesea, în condiţii de asediu la propriu sau la figurat, apoi am luat o pauză mai bine de patru decenii şi în 1990 ne-am înfiinţat din nou, masiv, în faţa urnelor de vot, fiecare mânuind ştampila cum a ştiut el mai bine. De atunci, în cea mai lungă perioadă de democraţie neîntreruptă din istoria noastră, am tot fost chemaţi sau aduşi cu autobuzul periodic la circumscripţiile electorale. Privind retrospectiv, drama cetăţeanului turmentat din scrisoarea pierdută a lui Caragiale n-ar trebui să mai fie de actualitate. Ofertă politică este, campanie electorală la fel, discurs politic, mai bun sau mai rău, avem din plin. Cu toate acestea, nu cred să existe ciclu electoral în care dilema acestui cetăţean turmentat să nu revină în discuţie, cu o uluitoare actualitate.…continuare (6-5-2012 – Editorial)
  • Libertatea şi (in)dependenţa presei, politica şi “show-democraţia” moldovenească de Denis Cenusa
    Îmbunătăţirea minoră a poziţiei Moldovei în ratingul privind libertatea presei, publicat de Freedom House, este un progres ce a produs bucurie printre guvernanţi. Alte sentimente au predominat în rândul instituţiilor media, conştiente de faptul că libertatea lor este firavă, compromisă şi pe alocuri dependentă de factorul politic. (6-5-2012 – Republica Moldova)
  • Istoric și ideolog, cercetător al trecutului și om al timpului său: profesorul Benzion Netanyahu de Lucian Zeev HERȘCOVICI
    Încetarea din viaţă a istoricului israelian Benzion Netanyahu (la Ierusalim, la 30 aprilie 2012, în vârstă de 102 ani) ne determină să ne gândim la poziţia şi rolul istoricului în societate. Să ne amintim că istoricul Benzion Netanyahu, profesor universitar, era tatăl acualului prim-ministru al Israelului, domnul Benjamin Netanyahu. Profesorul Benzion Netanyahu este un exemplu al istoricului angajat în viaţa societăţii, care analizează fenomenul istoric în profunzimea lui, refuză orice concesie în domeniul cercetării ştiinţifice dorind istoria ”sine ira et studio”şi totodată oferă trecutul ca exemplu generaţiei contemporane. (6-5-2012 – Istorie si actualitate)
  • Despre spiritualitatea indiană de Lucian Zeev HERȘCOVICI
    Spiritualitatea indiană este relativ puţin cunoscută publicului cititor de limbă română. Până acum, în rubrica „Perspective spirituale” au apărut articole legate de spiritualitatea creştină şi iudaică. Pentru a umple un gol, pentru a face cunoscută şi spiritualitatea indiană şi aspectele ei psihologice, am decis să introducem şi articole pe această temă în rubrica noastră. În acest scop m-am adresat unei specialiste în domeniu, scriitoarea şi traducătoarea Viorica Weissman din Ierusalim, o bună şi veche prietenă. (6-5-2012 – Perspective spirituale)
  • Iarna dinlăuntru de Ioan Florin FLORESCU
    In Romania, oamenii care ajung in strada sunt ba escrocati (ori de indivizi care profita de hibe legislative, ori chiar de sistem – cred ca povesti cum au fost Caritas si FNI au lasat multi oameni in strada), ba respinsi de familii sarace care nu-i pot sustine. Mai e si cazul, extrem de nefericit, al copiilor, ori nascuti in strada, ori abandonati de la varste foarte mici. (6-5-2012 – Cai Spre Noi Insine)
  • CLAUDIU BLEONȚ la TORONTO în NOVECENTO de Editori ACUM
    CLAUDIU BLEONȚ la TORONTO în NOVECENTO (8-5-2012 – Scena si Ecranul)
  • Pentru totdeauna, pentru veşnicie……. de Sorin Cerin
    Am alergat spre raza de iubirepe care ne-a promis-o Dumnezeu. (6-5-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Linia frântă a orizontului de Dan DAVID
    Linia orizontului a devenit o linie frântă,De care mi-e teamă. (6-5-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Ziua de odihnă a măcelarului de Adrian Suciu
    În insomniile mele, şlefuiesc oglinzipentru femeile părăsite din vreo lipsăori din frica de obligaţii. (6-5-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Munții mereu de vasile igna
    Munţii mereu la asfinţit, ca niştevedenii scrutând înserarea. (6-5-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Depărtările mele de Gabriel Gherbaluta
    Mă înveţi să îmi împart clipeleCu mustangii din poemele tale. (6-5-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • google_1
    google_2

  • Cum am devenit modest … fără a fi “modest” (prima lecție primită) de Teodor Burghelea
    Motto: Cei ce au suficente motive sa se “dea mari“ pot fi modesti fara nici un efort, au doar nevoie de un motiv si un context pe masura propriei lor … lipse de “modestie”. In cele mai multe cazuri, reciproca nu este adevarata: “modestii “ raman “modesti” intru eternitate iar valoarea adaugata converge intotdeauna catre 0. (6-5-2012 – Cai Spre Noi Insine)
  • Educaţia gratuită văzută din cealaltă parte a „baricadei” de Rodica Grindea
    Materialele apărute în ultima vreme, excelent scrise, ale d-nei Cristina Dobrin şi ale d-lui Teodor Burghelea mi-au readus în minte şi m-au făcut să reconsider, cu ajutorul d-lor, desigur, cei 15 ani în care am fost profesoară în România, primii trei ani la Piteşti şi restul – în Iaşi, până cînd am plecat în Israel. (6-5-2012 – Polemica)
  • “Educația gratuită”: ghid personal de supraviețuire (de fiecare parte a baricadei) de Teodor Burghelea
    Acest mic ghid personal a fost singura mea solutie, sunt sigur ca exista si altele poate mult mai inspirate. Si poate mult mai usor de aplicat decat cele de mai sus. Eu am facut doar ce am putut, dar m-as bucura sa aflu alte solutii. Poate functiona acest ghid de ambele parti ale „Educatiei Gratuite”? (6-5-2012 – Polemica)
  • Finala Cupei UEFA la București de Editori ACUM
    Suporterii lui Atletico Madrid și Athletic Bilbao au invadat Bucureștiul cu ocazia finalei Europa League de mâine (8-5-2012 – Ultima Ora)
  • La dreapta-mprejur! de Laszlo Alexandru
    Acum cîteva decenii, pe cînd îmi efectuam stagiul militar, un ofiţer împătimit de meseria lui ne repeta că, la instrucţia de front, se pot face mişcările “la dreapta!”, “la stînga!” şi “la stînga-mprejur!”. Dar nu care cumva să executăm vreodată întoarcerea “la dreapta-mprejur!”, fiindcă aşa ceva nu există în armata română. Cu vicleniile lui frenetice, Gheorghe Grigurcu îşi propune să adapteze, cu un drum, şi evantaiul de răsuceli militar-literare. (6-5-2012 – Polemica)
  • Norman Manea vine în România de Editori ACUM
    Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, se va afla în România, în perioada 13-20 mai 2012, pentru mai multe evenimente. (7-5-2012 – TELEGRAMA)
  • Maya Lőwy ne-a părăsit în anotimpul lalelelor de Andrea Ghita
    ” Am să mă străduiesc să-mi stăpânesc plânsul, ca să pot îndeplini ultima rugăminte a Dirigintei mele, în aşa fel încât să n-o dezamăgesc” a spus un bărbat înalt, cărunt şi osos, călit de viaţă, la mormântul Mayei Löwy, o profesoară emblematică pentru generaţii de elevi clujeni. (6-5-2012 – Medalion)
  • Cinematografia israeliană şi premiile Oscar de Eva Galambos
    Nu sunt critic de film, aşa că nu ştiu ce soluţie ar trebui găsită pentru ca filmul israelian să-şi câştige locul cuvenit la masa premiilor Oscar. Poate că este numai o problemă de timp. Sperăm că acesta va fi cât mai scurt. (6-5-2012 – Scena si Ecranul)
  • Sinagoga din Turda – în atenţia studenţilor arhitecţi clujeni de Andrea Ghita
    La 3 mai Galeria de artă din municipiul Turda, judeţul Cluj, a găzduit vernisajul unei expoziţii cuprinzând douăzeci de viziuni asupra extinderii şi reconversiei sinagogii din oraş. Materialul expus a fost elaborat în cursul semestrului II al anului universitar 2010 -2011, de studenţii din anul IV ai Facultăţii de arhitectură de la Universitatea Tehnică din Cluj, în cadrul proiectului condus de profesorul universitar Mircea Sergiu Moldovan, unul dintre cercetătorii remarcabili ai patrimoniului arhitectural evreiesc din România. (6-5-2012 – Dialog Intercultural)
  • Sinaia- Potpuriul unei zile de primăvară- de Paulina Eliza Duta
    Privind la ceea ce a fost strălucirea Perlei care a înnobilat cândva Carpaţii, reportajul se doreşte a fi un potpuriu de imagini din Sinaia , în cautarea acelui fluid de admiraţie pe care poate unii dintre noi şi-l mai amintesc. (6-5-2012 – Reportaj)
  • Roma Holocaust de Editori ACUM
    Roma Holocaust (8-5-2012 – TV.ACUM)
  • Sarah Kaminsky: Tatăl meu, falsificatorul de acte de Editori ACUM
    Tatăl meu, falsificatorul de acte (6-5-2012 – TV.ACUM)
  • Copii africani și cântecele lor de Editori ACUM
    Copii africani și cântecele lor (9-5-2012 – TV.ACUM)
  • Transylvania Horse Show 2012 – The Story de Editori ACUM
    Transylvania Horse Show 2012 – The Story (10-5-2012 – TV.ACUM)
  • Cu simț al umorului periculos – Rémi GAILLARD de Editori ACUM
    Cu simț al umorului periculos – Rémi GAILLARD (12-5-2012 – TV.ACUM)
  • România câștigă aurul de Editori ACUM
    România câștigă aurul (12-5-2012 – TV.ACUM)
  • La soare de Natalie Montanaro
    (6-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • La soare de Diana Gocan
    (7-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • La soare de Cornelia Curtean
    (8-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • La soare de Vlad Solomon
    (9-5-2012 – Fotografia Zilei)
  • La soare de Gabriela Marinescu
    (10-5-2012 – Fotografia Zilei)
  •  
    18.221.129.19