• ACUM.TV
  • Editia Saptamanii 20 – 26 februarie 2012
  • La omul sărac nici boii nu trag – România pe timp de iarnă grea de Petru Clej
    Capitala României este sub mormane de zăpadă. A nins mult, dar orașul nu pare paralizat, dimpotrivă, circulația mașinilor este în continuare intensă, iar Bucureștiul e în continuare una dintre cele mai congestionate capitale europene.România își revine cu greu din acest șoc meteorologic, probabil cel mai sever din ultimii 22 de ani, dar într-o perioadă de criză economică profundă era ultimul lucru de care avea nevoie. Iar acest șoc a probat odată în plus că autoritățile nu sunt capabile să-l protejeze eficient pe cetățean în caz de calamități naturale, așa cum nu sunt capabile să administreze competent țara nici în timpuri mai normale.…continuare (19-2-2012 – Editorial)
  • Un demagog de școală nouă – Dan Diaconescu de Petru Clej
    Moment istoric – vorba comentatorilor care ironizau – Partidul Poporului (PP), condus de Dan Diaconescu, a intrat în parlamentul României!!!Pentru cei care nu sunt la curent, PP nu a avut (deocamdată) de înfruntat verdictul urnelor, ci a făcut ceea ce le reproșează adversarilor săi politici, partidele parlamentare consacrate: a racolat primul parlamentar, fostul deputat PD-L (partidul proprezidențial) Daniel Oajdea. (19-2-2012 – Intern)
  • Romii din România nu se bucură de egalitate deplină cu ceilalţi cetăţeni – constată ambasadorul SUA la Bucureşti de Andrea Ghita
    Prezenţa Excelenţei Sale Mark Gitenstein, ambasadorul SUA în România, la festivitatea de comemorare a Dezrobirii Romilor, organizată de ACDR (Alianţa Civică şi Democratică a Romilor) în 18 februarie, la Bucureşti, a constituit un mesaj puternic atât către comunitatea romilor, cât şi către clasa politică din România. (19-2-2012 – Intern)
  • Letonii dau cu flit limbii ruse, ce vor face moldovenii? de Denis Cenusa
    Letonii au respins cu o largă majoritate propunerea ca limba rusă să devină a doua limbă oficială în Letonia alături de letonă (19-2-2012 – Republica Moldova)
  • Realităţi şi simboluri identitare medievale: Sfântul Aleksandr Nevski şi Cruciada Nordică (I): premisele unei proximităţi viciate de Florian Dumitru Soporan
    Reexaminarea paradigmelor civilizaţiei contemporane pe care dezbaterea publică a trebuit să o aplice sub presiunea crizelor succesive din ultimul deceniu şi jumătate, de la aparenta ciocnire a civilizaţiilor propusă pentru a explica incompatibilităţile dintre Occident şi lumea islamică, la contestarea multiculturalismului superficial şi corect politic sau la punerea în cauză a modelelor de dezvoltare economică a determinat în ultima perioadă şi un oportun reviriment al preocupărilor pentru începuturi, o recuperare a sensurilor unor etape istorice evaluate doar printr-o grilă ideologică şi tehnică, menită să le deprecieze a priori. (19-2-2012 – Istorie si actualitate)
  • O nouă oportunitate pentru sectorul neguvernamental: Seminariile ONGlex de Editori ACUM
    Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) anunţă începerea seriei de seminarii ONGlex, evenimente prin intermediul cărora îşi propune să prezinte teme juridice de interes pentru activitatea sectorului neguvernamental.Primul seminar va fi organizat în parteneriat cu firma de avocatură Kinstellar şi va avea loc pe data de 1 martie 2012, în Bucureşti, locaţia şi ora exacte urmând să fie comunicate ulterior. Participarea este asigurată în limita locurilor disponibile şi gratuită. Înscrierile vor avea loc între 13 – 23 februarie. (19-2-2012 – Comunicate de presa)
  • Reînvie Bucureştiul evreiesc de Eva Galambos
    Albumul despre Bucureştiul evreiesc prezintă şi descrie prezenţa a peste 350 de ani a evreilor în capitala română (19-2-2012 – Libris)
  • Iași, 1979. La dezăpezire patriotică studențească de Florin Predescu
    Amintiri din Epoca de Aur (19-2-2012 – Album)
  • Soul Food de Florin Predescu
    La inceputul anului 1960 lupta populatiilor de culoare din SUA pentru drepturi egale cu albii a consacrat un nou concept numit soul cu radacini in istoria sclavilor adusi din Africa pe plantatiile noului continent. Intalnim originile unei muzici distinse initiate de catre Sam Cooke si de catre Ray Charles, bazate pe genul gospel, fuzionand cu Rhythm and Blues. (19-2-2012 – Gastronomie si Stil)
  • Temă cu variațiuni (Poem de Ion Pop) de Dan DAVID
    Mi se pare, albină, că eşti absurdă.Tocmai am citit undevacă nu vei trăidecât vreo cincizeci şi patru de zile (19-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Flux și reflux de Dan DAVID
    Dacă stai la pândă până la reflux,Tristețea apelor ți se înfășoară în jurul gleznelor.Prizonier între flux și reflux. (19-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Cenuşă şi uitare de Sorin Cerin
    Cine am fi noi,orfani de propria viaţă,dacă nu ar exista Dumnezeu? (19-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Fals tratat despre suflet (Poem de Adrian Suciu) de Dan DAVID
    Trupul poartă boli înăuntru. (19-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • poem fragil (Poem de Anca Anghel Novac) de Dan DAVID
    sunt trepte pe care le-aş coborî una câte unapână când aş ajunge la capătul dinspre tine (19-2-2012 – Poeme, Eseuri, Proza)
  • Alpinista Crina Coco Popescu intră în Cartea Recordurilor de Editori ACUM

    Crina Coco Popescu - Mt. Sidley, Antarctica

    Alpinista Crina Coco Popescu a primit decizia de omologare a recordului sau, ca “prima femeie care a escaladat Mt. Sidley” , de catre World Records Academy. (20-2-2012 – Comunicate de presa)
  • google_1
    google_2

  • Jurnalista Marie Colvin de la Sunday Times ucisă la datorie în Siria de Petru Clej
    Jurnalista Marie Colvin de la duminicalul londonez Sunday Times și jurnalistul francez Remi Ochlik au fost uciși într-un bombardament în orașul sirian Homs, a anunțat guvernul Franței.Cei doi și-au pierdut viața în timp ce încercau să fugă dintr-o clădire care adăpostea un centru de presă improvizat într-un oraș aflat din 4 februarie sub asediul forțelor militare ale guvernului sirian. (22-2-2012 – Extern)
  • Are Voronin dreptate când îl atacă pe africanul Onoje? Trebuie Onoje deposedat de cetăţenie? de Denis Cenusa
    Asistăm la o diversificare a intoleranţei politice în Republica Moldova. Mereu politicienii s-au divizat între ei, separând şi electoratul – în ai noştri şi ai voştri- după criterii lingvistice, etnice, etno-geopolitice. Mai recent, politica a devenit terenul unul discriminări de ordin rasial, care vizează un reprezentant al străinilor de curând naturalizat. (23-2-2012 – Republica Moldova)
  • Despre misoginism de Liliana Popescu
    Ce anume nu tolerează misoginul? Este misoginul neapărat bărbat? Putem vorbi despre misogine? Oare misoginii au o aversiune totală față de femei? Iată câteva dintre întrebările pe care mi le pun în articolul DESPRE MISOGINISM. (19-2-2012 – SPUNE)
  • Să împiedicăm împreună uitarea şi edulcorarea! de Editori ACUM
    Invitatie la efortul comun de a nu lasa sa se astearna colbul uitarii si poleiala nostalgiei peste urgiile Epocii de Aur (19-2-2012 – Marturii)
  • Are România nevoie de cercetătorii “plecați”? – Episodul 2 (un Ambasador Român la WIS) de Teodor Burghelea
    A doua intalnire oficiala pe care am avut-o in anii 2003-2004 in timpul doctoratului in WIS a fost cu Dna Mariana Stoica – Ambasadoarea Romaniei numita de guvernul PSD, condus de Adrian Nastase la Tel Aviv. Ca si in cazul primei intalniri cu trupa vesela si “casual” de la TSD, totul a fost aranjat cu minutiozitate de Dna de la Departamentul de Protocol (care isi facea de fapt numai datoria). Aceleasi intrebari, ce am de gand sa discut, daca intentionez sa prezint in oarece lumina WIS etc. Inca o data am asigurat-o ca nu exista nici un motiv de ingrijorare, nu ma gandesc nici sa ma “plang” de WIS (ceea ce ar fi fost ridicol, fiindca nu aveam chiar nici un motiv de nemultumire) si ca nici nu am de gand sa incalc regulile protocolare (…ma rog, nu chiar pe toate, vedeti mai jos). Iata-ne deci a doua zi pe trotuarul din fata Caffee Mada (100 m de la poarta principala, pe dreapta, langa Biblioteca Centrala) asteptand “coloana oficiala”. (19-2-2012 – Repere carteziene)
  • “ Teoria ca teoria, dar practica ne omoară… “ de Paulina Eliza Duta
    După anii Epocii de Aur au rămas încă în urmă fisuri, studiez în continuare şi sper în progres. Dintre toate irosirile anilor evocaţi, personal cel mai greu mi-a fost să abandonez cenuşiul şi să învăţ să gust culoarea care învioreză spiritul şi optimismul. (19-2-2012 – Marturii)
  • Am fost la „bulău” – cum era în armată pe vremea lui Ceaușescu de Stefan Israel
    Iarna 1974-România Focşani-curs de medici ofiţeri, zăpadă, frig (acoperişul de tablă al dormitorului celor circa de 60 tov. elevi /soldaţi /doctori era acoperit cu un strat gros de gheaţă în interior; apa de la robinete era îngheţată), noi toţi tunşi ”zero”(nu ne recunoşteam unul pe altul),am început cursul intensiv de a fi transformaţi în ofiţeri adevăraţi, pregătiţi să îndeplinească toate ordinele primite de la superiori… (19-2-2012 – Marturii)
  • Pagini din armată (I) – amintiri cazone din „Epoca de Aur” de Florin Predescu
    In uniforma AD 1978

    In uniforma AD 1978

    Dupa esecul primului examen de admitere la facultate a trebuit sa-mi fac datoria fata de patrie ca militar in termen. Am nimerit in batalionul de servicii de pe langa o scoala de ofiteri si unde aveam sa-mi petrec un an si patru luni. (19-2-2012 – Marturii)
  • „Alimentația rațională” – amintiri din „epoca de aur”… de Rodica Grindea
    Haz de necazul „epocii de aur”, la Iaşi. (19-2-2012 – Marturii)
  • Apă caldă, stat la coadă, butelia de aragaz – „amintiri din Epoca de Aur” de Kovacs Jozsef
    După decenii memoria noastră suferă unele modificări, se mai estompează, este influenţată de diferiţi factori. Din această cauză nu susţin că tot ce voi relata sunt adevărul absolut, se poate completa sau corecta de cine-si doreşte. Sunt însă convins că în mare proporţie (90%) lucrurile au stat aşa cum îmi amintesc. (19-2-2012 – Marturii)
  • De la Reşiţa prin America şi înapoi – o scurtă istorie a familiei Auschnitt de Matei Mircioane
    Steven Auschnitt - în 2010

    Steven Auschnitt - în 2010

    Procesul lui Max Auschnit, în care au fost acuzaţi şi alţi industriaşi, s-a încheiat în 8 mai 1940 şi magnatul a fost condamnat la 6 ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 100 de milioane de lei şi 166 000 de lire sterline. De-acum însă şeful statului nu mai era Carol, ci mareşalul Antonescu. Conform unor note diplomatice germane, Antonescu a contribuit la scoaterea din închisoare a lui Auschnitt, în 1942, în schimbul cedării de către industriaşul everu a uzinelor sale către statul român. Acest lucru s-a şi întâmplat, pedeapsa cu închisoarea fiind comutată în muncă în folosul comunităţii, chiar la fostele sale uzine, Titan-Nădrag-Călan (!). În 1 noiembrie 1944 procesul a fost rejudecat şi Auschnitt a fost achitat de toate acuzaţiile aduse, reuşind să-şi recupereze majoritatea proprietăţilor şi uzinelor. Însă, fiind avertizat de pericolul comunismului, care urma să se instaleze în România, la începutul anului 1945 (după alte surse în 1946) a emigrat în Statele Unite. (19-2-2012 – Marturii)
  • Ideea referendumului pe tema moştenitorului la tronul României este aberantă de Serban Tabacu
    Decizia ICCJ, prin care prinţului Paul i se recunoaşte doar filiaţia pe linia Carol al II-lea, dar nu şi dreptul de moştenitor, ca şi comunicatul Biroului de presă al Casei Regale potrivit căruia regele Mihai I, ca şef al Familiei Regale, este singurul în măsură să se pronunţe asupra chestiunilor dinastice, sunt cât se poate de explicite, motiv pentru care nu prea îşi mai au rostul interpretările tendenţioase date „istoricei decizii” de către comentatorii unei anumite părţi a presei româneşti. (19-2-2012 – Cutia Pandorei)
  • Alvin Law de Editori ACUM
    Nu există NU POT! (20-2-2012 – TV.ACUM)
  • Mălăele despre MINE de Editori ACUM
    Horațiu Mălăele într-un delicios joc de cuvinte (18-2-2012 – TV.ACUM)
  • Alain de Botton: Atheism 2.0 de Editori ACUM
    Undeva in prezentare, Alain de Botton explica fenomenul „comunitatii” – pe care, la ACUM, il indragim, il respectam si incercam sa-l si aplicam. (22-2-2012 – TV.ACUM)
  • Visând cu ajutorul tehnologiei de Editori ACUM
    Shilo Shiv Suleman: visând cu ajutorul tehnologiei (25-2-2012 – TV.ACUM)
  • VÂRSTELE OMULUI de Eduard Mattes
    (22-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • VÂRSTELE OMULUI de Cristina Dobrin
    (19-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • VÂRSTELE OMULUI de Natalie Schor
    (21-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • VÂRSTELE OMULUI de Marius Lihet
    (23-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • VÂRSTELE OMULUI de Matei Mircioane
    (24-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • VÂRSTELE OMULUI de Paulina Eliza Duta
    (20-2-2012 – Fotografia Zilei)
  • VÂRSTELE OMULUI de Cosmin Danila
    (25-2-2012 – Fotografia Zilei)
  •  
    3.15.156.140