Loading

caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania 

România sau Jocul cu mărgele de sticlă ieftină

de (17-4-2017)
4 ecouri

 
Sinteza săptămânii politice românești.

Guvernul începe să ajungă la fundul găurilor negre din buget. Fiscul a anunțat că a colectat pe primele două luni cu aproape un procent mai puțin decât în aceeași perioadă de anul trecut, ministrul finanțelor somându-și subalternii să scoată de la populație banii albi pentru zilele negre care se anunță. Încă în stare de ebrietate postelectorală, guvernul a început să cheltuiască din banii viitori. Niște bani fictivi, încă inexistenți, scoși din joben pentru a ține în viață imensa schemă piramidală care a devenit economia națională. Guvernul vrea să dea, cu mare tam-tam, banii promiși mulților votanților fideli. E drept că banii sunt falși iar cei care-i primesc vor trebui să-i dea înapoi la sfârșitul spectacolului însă, după atâtea plagiate, imposturi, fraude intelectuale, falsul a devenit parte a culturii naționale. Este motivul pentru care oamenii lui Dragnea în frunte cu poligloata de la Muncă au transformat negocierile pe marginea legii salarizării în spectacol național, ca să-i țină hipnotizați în fața televizoarelor pe cei care speră mai mulți bani din anul viitor sau din 2020.

Foamea are memoria lungă de cel puțin un mandat electoral. Urmând din nou tradiția națională cu care se mândrește, guvernul vrea să facă rost de bani haiducește, luând de la bogați, pentru a da la săraci. Condiția esențială, firește, este să găsească modalitatea prin care bogații partidului să-și protejeze propriile portofele. Mai puțini bogați în rândul altor partide înseamnă pentru acestea mai puțini bani, mai puțină influență, mai puțin impact electoral. Alternanța la putere a însemnat și șuturi în pușculițele adversarilor. Este politica sistematică a partidului lui Ion Iliescu, cel care a transformat sărăcia altora în virtute și apoi în viciu. O meteahnă de care mulți au devenit dependenți și puțini mai pot și vor să scape. Năravul de a mâna turma de săraci de la spate cu biciul și cu foamea are legătură cu sângele de leninist care curge prin stenturile lui Ion Iliescu, dar și cu instinctele de protecție ale actualilor lideri. Aceștia folosesc electoratul ca scut uman, bazându-și calculele de viitor pe dependența tot mai mare pe care o au săracii societății de banii statului. Plus că prin aceste politici își măresc baza electorală cu noi asistați. Așadar, pentru politicieni (diferențele sunt nu de doctrină, ci de abordare) sărăcia este crez politic și sursă de voturi. Reforma salarială a socialiștilor lui Dragnea și Ponta nu e nimic altceva decât o reorganizare la vârful piramidei beneficiarilor. Pentru votanți este sursă de ajutoare de stat, privilegii și discriminare pozitivă. Piramida este cel mai stabil corp geometric. Nu contează dacă i se prăbușesc câteva etaje: gravitațional, ele se alătură bazei piramidei și-i dau o stabilitate mai mare. Din vârful acestei piramide ne privesc 70 de ani de istorie și democrație populară.

Mentalitatea care a dus la ridicarea acestei piramide dăinuiește și azi ca multe alte apendice inutile și împovărătoare. Între timp, piramida a devenit tot mai strâmbă, surpându-se în interior peste sarcofagele celor care au construit-o. A pierdut câteva etaje iar clasa de mijloc a devenit, în mare măsură, una cu clasa de jos, pauperizată și proletarizată. Mai sunt câteva etaje de prăbușit, la subsol. Mai zilele trecute, șomerii au venit la un târg de muncă organizat la Vaslui doar pentru a lua adeverințe de prezență, întrucât nu se considerau apți pentru nicio ofertă de muncă. În schimbul venitului minim garantat și al diverselor ajutoare, primăria le ceruse să facă proba efortului de a-și găsi o slujbă. Și, cu toate că angajatorii promiteau cărți de muncă, salarii decente, transport gratuit și bonuri de masă, nu au găsit mușterii. Statul este, ca de obicei, mai profitabil. Statul degeaba. O nouă dovadă că revoluția pesedistă a înfrânt evoluția darwinistă: cei mai protejați și mai lipsiți de griji sunt cei mai puțin înzestrați să se confrunte cu greutățile și provocările continuei crize economice. Lipsa lor de rezistență și incapacitatea de a se adapta la schimbare sunt compensate de protecția la nivel înalt pe care le-o acordă guvernul socialist. Sunt încurajați să-și accepte condiția de zero din sondaje și pe cea de zecimală electorală. Li se pune și o bere în față, să înghită mai bine realitatea.

Pentru a redistribui risipa, guvernul a pus la punct un nou sistem de scos banii din piatra tot mai seacă și aridă a economiei. În stridențele festiviste oficiale se simte un sughiț de foame fiscală: au scăzut nu doar sumele colectate la buget în prima parte a anului, ci și investițiile făcute de firmele străine. Probabil că acestea i-au luat în serios pe clovnii din guvern care anunțau că își vor țara înapoi și au hotărât să le-o dea. Astfel că guvernul, care a venit la putere promițând că nu va inventa taxe noi și că va continua procesul de debirocratizare, pregătește vechiul impozit al fumăritului, botezat impozitul pe gospodărie, pentru soți, concubini sau tovarăși de drum în funcție de veniturile comune. Liderii PSD, mereu atenți la portofelul clienților și al electoratului, ar vrea ca fiecare să cotizeze după puteri, prezentând acest terorism fiscal și egalitar drept culme a democrației în lumea dulăilor. E gata să pregătească o nouă armată de funcționari pentru ca încasările la buget să decurgă fluent. Aviz celor care cântau prohodul bugetarilor. O nouă probă că partidul lui Iliescu, care vede totul în alb și negru, consideră că motorul istoriei are doi timpi (clasa bogaților și cea a săracilor) iar peste aceste ape tulburi plutește duhul sfânt al funcționarilor de partid și de stat, pe care nu i-a atins nicio criză, nicio restructurare și nicio reformă.

Arestarea lui Sebastian Ghiță în Serbia, adică acolo unde spuneau acum o lună premierul și procurorul general că este exclus să se afle, nu este decât o rachetă antigrindină ca să abată atenția de la mâna băgată în buzunarul de la pieptul electoratului. Dar Ghiță nu e decât un iepuraș prea mic pentru a astâmpăra foamea pascală de după un post atât de lung. Opinia publică a recepționat mai degrabă amuzată arestarea celui mai căutat formator de opinie român (l-a dat jos pe generalul Coldea și a băgat DNA în reparații de amploare) și nu puțini dintre foștii lui tovarăși de drum se tem că aducerea acestuia în țară (peste o lună, se spune) va dărâma piesele de domino de la etajele superioare ale puterii, clădire cu risc seismic ridicat. Ghiță a fugit, ca și Omar Hayssam, de sub ochii serviciilor secrete cu care a fost prieten de pahar, conturi și viziune. Ar avea așadar multe de spus despre circumstanțele afacerilor sale sulfuroase, dar și despre cele ale fugii din țară. Deși dovedite, prejudiciile aduse de el nu au fost recuperate, transformând justiția într-un joc cu mărgele sticlă ieftină. Corupția ucide, da, dar îi și face pe unii extrem de bogați. Chiar dacă asta înseamnă câțiva ani de pușcărie.

Bâjbâielile lui Liviu Dragnea și ale acoliților prin ceața minții și a promisiunilor electorale i-au făcut pe actorii principali de pe piața asigurărilor de pensii private să intre în frisoane și să spună că ar putea urma o naționalizare a banilor colectați până acum pentru pilonul al doilea de pensii. Pilonul al doilea este format din ratele date caselor de pensii private pe lângă banii de pensii colectați de stat. Sunt așadar bani care scapă controlului de partid și de stat și nu pot fi folosiți politic. Naționalizarea acestor bani înseamnă, ca și impozitul pe gospodărie, o întoarcere în timp, în epoca de aur fals a colectivismelor și egalitarismului în care asistații erau discriminați pozitiv, când fiecare avea un loc sub soare, deși toți se băteau să stea pe bănci la umbră. Or fi oamenii sub vremi, dar liniștiți sunt doar aceia care profită de apele cele mai adânci pentru că ele sunt și cele mai calme. Stau așa, ca stelele de mare, constelații peste constelații, dăinuind sub nisip și detritus…

Afirmațiile făcute de unii reprezentanți ai caselor de pensii private au trezit caporalul din Dragnea care a intervenit în direct, la ore de maxim impact pentru a limpezi apele mlaștinii politice. S-a plâns că PSD este supus diverselor presiuni și manipulări, că el și camarazii sunt ținta unor lunetiști care trag dinspre flancurile opoziției și că Produsul Intern Brut va fi chiar mai mare decât se prognozase inițial. Liderul PSD a arătat cu degetul acuzator către Mișu Negrițoiu, șeful Autorității de supraveghere financiară, care ar fi declanșat criza. Acesta ar fi aflat că guvernul intenționează să decoperteze până la ultimul funcționar superior actuala conducere a Autorității, așadar s-ar fi gândit să lase în urmă o criză, de bun-rămas. De asemenea, mai spunea Liviu Dragnea, ar trebui ca ambasada Olandei să dea explicații pentru afirmațiile făcute de firma privată de pensii. Premierul Grindeanu într-un gest care duce slugărnicia pe noi culmi de progres, a ordonat conducerii Autorității să-și pedepsească exemplar șeful. Pentru a dovedi că a înțeles mesajul transmis de liderul maxim al partidului, Mișu Negrițoiu a convocat ședința consiliului de administrație și a amendat compania de asigurări cu 750 de mii de lei, și pe Ioana Georgiana Țintoiu, cea care a tras acest semnal de alarmă, cu o sută de mii de lei amendă contravențională retrăgându-i deopotrivă și autorizația de director general (chiar dacă dictonul latinesc spune non bis in idem, adică nu se pedepsește aceeași faptă de două ori). Nu știm dacă naționalizarea pensiilor private se va petrece (cumva asigurările liderilor PSD nu au liniștit pe nimeni), dar nici nu vom mai ști pentru că aceia care ne-ar fi putut spune au aflat ce îi așteaptă dac-o fac.

Însă mulți nu au treabă cu viitorul, cu pensiile, cu ziua de mâine, care e prea departe și prea târzie. Preferă să-și trăiască clipa. Viața lor e o succesiune de învălmășeli la mostre gratuite, la ieftinătăți și promoții valabile doar între anumite ore sau zile. În joia de dinaintea Paștelui, ieșenii s-au îmbulzit să cumpere cei mai ieftini cozonaci din oraș. Unii spun că au făcut-o pentru a economisi timpul pentru că nu au vreme de frământat aluatul și de copt cozonacii. Plus că le-au consumat deja umplutura. Alții recunosc că au fost tentați de prețul fără concurență. Indiferent de motive, a fost pentru toți ocazia să retrăiască senzațiile tari din vremurile zahărului pe cartelă și a cozilor din spatele magazinelor. Au simțit din nou adrenalina cozilor (ajunge la toți? se dă la număr? pot lua câți vreau?) și entuziasmul îndârjit al unei mulțimi înfometate. Astfel că s-au trezit la cinci dimineața cu mic cu mare, să prindă cât mai mulți de ca și cum ar vrea, în subconștient, să o ducă din cozonac în cozonac până la Crăciun, adică la următoarea promoție. Povesteau chiar încântați câtor coți și pumni în spate și în cap au supraviețuit. Un copil era să fie călcat în picioare, dar s-a salvat cu un cozonac deasupra capului. Probabil că deceniile de răbdări prăjite au încifrat de neșters foamea în structura noastră genetică, la nivel mitocondrial, că prea se repetă aceste scene peste tot prin țară unde se dă ceva mai ieftin sau de pomană. Dar cea mai metaforică îmbulzeală din ultima vreme s-a petrecut la Brăila unde, din clarviziune politică, clienții unui supermarket au profitat de promoțiile la hârtie igienică și au devalizat depozitul. A fost cea mai de succes vânzare promoțională din istoria acelui supermagazin. Un fel de a spune că istoria acestei perioade nu poate fi scrisă pe orice fel de hârtie.

Sorin Şerb, 14 aprilie 2017

Ce părere aveţi despre acest articol?
 • Corect 
 • Frumos spus 
 • Îmi dă de gândit 
 • Am învăţat ceva! 

Ecouri

 • Sfartz Pincu: (15-5-2017 la 05:04)

  Un articol la „ordinea zilei” ! Şi cu doza de umor specifică proverbului „haz de necaz”.

  Expresia „Poligloata de la Muncă” se putea extinde la „poli-GLOATA de la Guvern !”

  Observaţia mea, de uşoară corectare, se referă doar la seriozitatea pe care o acordă uneori autorul bunelor intenţii ale Conducătorului de la PSD. Să nu-mi spună cineva că Liviu Dragnea nu a cunoscut încă înainte de campania electorală de la alegerile din Noiembrie 2016 situaţia realizării bugetului pe 2016, şi a ţinut în mânecă datele lui, ca să le scoată la nevoie (foarte previzibilă de altfel) ca o justificare a unor promisiuni electorale greu sau imposibil de îndeplinit. Exact cât îi trebuia, cele 10 miliarde pe care le-a ascuns Cioloş! Lecţie clasică de viclenie politică.

  Politica economică actuală a PSD-ului (cu Dragnea în frunte) nu merită expresia de „politică economică”. Este doar un şanţ, cu efecte de lungă durată, un şanţ făcut cu buldozerul -pe faţa unei Românii epuizate de necazurile pe care i le-au provocat lichelele de copii ai ei, cei care s-au perindat la conducerea ţării din ultimele 7 decenii.

  Bravo, Domnule Şerb !

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 1 Nu-mi place 0

 • Victor Manta: (15-5-2017 la 15:37)

  @Sfartz Pincu

  > … pe faţa unei Românii epuizate de necazurile pe care i le-au provocat lichelele de copii ai ei, cei care s-au perindat la conducerea ţării din ultimele 7 decenii.

  Un calcul banal arată că, după dv., situaţia cu lichelele ar fi fost mai bună înainte de 1947. Eu nu văd de ce să o considerăm mai bună atunci, dar poate că mă lămuriţi dv. Mulţumesc anticipat.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 0

 • Sfartz Pincu: (16-5-2017 la 04:41)

  @ Victor Manta

  Cu plăcere! În înţelegerea mea, politica nu este o meserie independentă, trecută în nomenclatoarele specifice de meserii, cărora le corespunde un sistem de salarizare. Politica este o metodologie socială, mai bună sau mai rea, pentru aplicarea unor meserii constituite, pentru nevoile unei societăţi. Poţi oare să faci politică fără să ai, să cunoşti în mod profesional, şi o meserie ? Dacă nu o meserie, MĂCAR să ai o educaţie bună ca să înţelegi politica pe care o practici.

  Ori, cum poţi să-i defineşti pe cei care au făcut politică (majoritatea lor – după 1947)? Erau oameni fără pregătire, puşi peste noapte să facă politică la nivel naţional !

  Iar după 89, altă categorie, lipsită complect de principii morale, deci lichele, folosesc politica doar pentru a-şi umple buzunarele.

  Înainte de 47, cel puţin politicienii erau oameni educaţi şi cu ceva intenţii bune în folosul Patriei lor (în majoritatea lor; este necesar să subliniem că excepţiile se elimină, pe baza principiului mediei statistice).

  Aţi urmărit în media românească cum s-a creat o adversitate artificială faţă de „tehnocraţii” lui Cioloş, doar pentru a justifică faptul că este nevoie de „politicieni” la conducere ? A ajuns un termen de ocară cuvântul „tehnocrat „!
  Este adevărat însă faptul că un politician bun trebuie, pe lângă meseria lui de bază, să fie şi inspirat şi vizionar.

  Oricum, „politicienii” aduşi de Dragnea în locul „tehnocraţilor” lui Cioloş sunt departe, foarte departe de a le egala realizările! Poate doar Tudorel Toader are ceva stofă, şi nu e o lichea politică, dar a stat si el prea mult în birou.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 0

 • Victor Manta: (16-5-2017 la 12:28)

  @Sfartz Pincu

  Mulţumesc pentru răspuns.

  >Înainte de 47, cel puţin politicienii erau oameni educaţi şi cu ceva intenţii bune în folosul Patriei lor.

  Vă propun să evaluaţi situaţia din România între anii 1937 – 1943, bazându-vă pe teoria dv. a „educaţiei superioare” a politicienilor şi a bunelor lor intenţii patriotice. Am ales această perioadă deoarece:

  – este relativ scurtă

  – a fost cea mai apropiată de perioada pe care o criticaţi

  – ţara era încă neocupată de vreo putere străină.

  Eu, oricât m-aş strădui, nu văd în acea periodă decât eşecul şi dizolvarea democraţiei subţiri de dinainte, victoria unor forţe dictatoriale, crime de război, legi rasiste, alianţa cu răul, etc.

  > … este necesar să subliniem că excepţiile se elimină, pe baza principiului mediei statistice …

  Aşa poate fi eliminat din istorie până şi Hitler, cu toate crimele regimului său. Nu cred că sunteţi adeptul acestei idei cu iz revizionist.

  > Oricum, „politicienii” aduşi de Dragnea în locul „tehnocraţilor” lui Cioloş sunt …

  Odată lămurită treaba cu trecutul, poate că ne vom putea întoarce la prezent cu o nouă înţelegere.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 1 Nu-mi place 0Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
54.159.90.0