caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Poeme, Eseuri, Proza



 

A noua noapte albă (prozo-poem)

de (6-10-2016)

 
A doua noapte albă fără tine. Bine faci că nu răspunzi. Femeie să fi fost, aș fi făcut la fel… Ești muză sau buză? Sau bluză?

Milioane de oameni scriu. Trei oameni citesc. Un om memorează. El moare. S-a întâmplat de multe ori ca unii pe care-i credeam morți să supraviețuiască, la fel și invers. Dă de gândit. Dă de murit. Doi prieteni aveau o amantă. Unul a murit. Al doilea a murit și el. Amanta este veșnică. Eram la masă, unul a căzut, altul a dispărut pe cer. Aburii vinului urcau. Mirosul de mistreț prăjit urca și el. Cuprins de o veselie turbată, mistrețul viu a străbătut sala toată. Așa ceva nu s-a mai văzut.

A fost un poet mare care se credea mic, a fost un poet mic care se credea mare în alte părți. M-au cotropit poeții. De aceea am trecut la proză, apoi voi trece la teatru, la critică și, obligatoriu, la cimitir pentru un reportaj despre istoria literaturii. Nu-mi pasă de criza mondială. Îmi pasă că mor oameni, nu de boală, că și aia este rea, ci de briceag, de exploziv, de credință, de neputință, de ură, de cianură, de tot ce vrei.

Doamne, de ce ne făcuși mișei? Mai suntem după chipul și asemănarea Ta? Ași, de unde? Nici ecologiștii nu au soluții. Ne apucăm de imagologie, aia este, avem imagini false în buricul creierului.

Nu sunt bolnav din dragoste, ba sunt. Oricare leac e împotriva mea, oricând de mi te-nchipui, tu ești prea departe, când ești aici, mă-nchid precum o carte. Eu am să spun, ești chiar destinul meu, cu tine am încept să cred în Dumnezeu, n-a fost și nu-i atotputernic, cuceritor, devin cucernic.

Boris M. Marian, 22 septembrie 2016

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Avionul MH17 a fost doborît de sistemul BUK ce venea din Rusia”

„În baza anchetei noastre penale putem să conchidem că avionul MH17 a fost doborît în 17 iulie 2014 de o...

Închide
18.206.12.31