caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Moartea vine cu antisepticele diluate. Cine e de vină?

de (4-5-2016)
2 ecouri

 
Potrivit informaţiilor venite din interiorul celui mai mare distribuitor de antiseptice din România, dezinfectanţii se diluau de trei până la zece ori.

După aproape două săptămâni de la declanşarea scandalului dezinfectanţilor diluaţi pe care i-ar folosi de ani de zile cele mai multe spitale româneşti, ministrul de resort susţine că pacienţii „sunt în siguranţă”.

O anchetă jurnalistică demarată de Cătălin Tolontan de la Gazeta Sporturilor şi completată de investigaţii ulterioare de Rise Project arată că Hexi Pharma, cel mai mare distribuitor de dezinfectanţi pentru spitale furniza substanţe diluate. În ultimii zece ani acest grup ar fi semnat câte un contract cu statul la fiecare trei zile lucrătoare. 90% din contracte au fost parafate fără licitaţii, conform organizaţiei Iniţiativa România. Direcţiile de Sănătate Publică nu au verificat până acum concentraţia de substanţă activă din dezinfectanţii folosiţi. „Noi comparăm doar eticheta şi avizul” au mărturisit funcţionarii statului.

Potrivit informaţiilor venite din interiorul celui mai mare distribuitor de antiseptice din România, dezinfectanţii se diluau de trei până la zece ori. Primul avertisment primit de cei de la Gazeta Sporturilor a fost imediat după incendiul de la Clubul Colectiv, în urma căruia au murit 64 de tineri. Cele mai multe decese au avut loc din cauza infecţiilor spitaliceşti, care în România sunt extrem de rezistente şi împotriva cărora nu face nimeni nimic. Cea mai bună dovadă e chiar scandalul în curs, care scoate la iveală că nici medicii, nici direcţiile de sănătate, nici ministerul nu au avut nici un plan pentru reducerea acestor infecţii, nici înainte, nici după tragedia de la Colectiv.

Rise Project a publicat dovezi din care rezultă că grupul Hexi Pharma cumpăra dezinfectanţi din Germania cu aproape 8 euro litrul, trecea hârtiile prin paradisul fiscal din Cipru, iar în final preţul de vânzare către spitalele româneşti era de 100 de euro pentru fiecare litru de substanţă prelucrată şi eventual diluată în ţară.

350 de spitale din 40 de judeţe au fost aprovizionate de această firmă acuzată că a diluat antisepticele şi că le-a vândut la suprapreţ, iar potrivit datelor oficiale aceşti dezinfectanţi, sunt folosiţi în peste 2000 de săli de operaţii. Substanţele din dezinfectanţi ar trebui să lupte exact cu bacteriile ucigaşe descoperite la autopsiile celor morţi în spitale după incendiul de la Colectiv.

Parchetul General s-a autosesizat imediat după ce a fost publicată prima parte a anchetei jurnalistice despre dezinfectanţii diluaţi, iar astăzi ministrul Sănătăţii, Achimaş Cadariu, a declarat că din peste 3000 de teste făcute asupra dezinfectanţilor folosiţi, doar 150 s-au dovedit neconforme, adică sub 5%. Cadariu a precizat că până acum instituţia pe care o conduce nu a verificat preţurile de achiziţii şi nici legalitatea contractelor, dar că în viitor va fi făcută o analiză în acest sens.

Ministrul se ascunde în spatele cifrelor şi nu spune nimic despre moartea produsă de antisepticele diluate şi nici despre cei care s-au prefăcut ani de zile că infecţiile spitaliceşti nu există: de la doctori, manageri de spitale, funcţionari ai Direcţiilor de Sănătate Publică, până la cei din ministerul Sănătăţii.

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Sabina Fati, 04.05.2016

Ecouri

  • Victor Manta: (27-9-2016 la 18:19)

    D-na Sabina Fati a scris: „Ministrul (Sănătăţii – vm) se ascunde în spatele cifrelor şi nu spune nimic despre moartea produsă de antisepticele diluate şi nici despre cei care s-au prefăcut ani de zile că infecţiile spitaliceşti nu există: de la doctori, manageri de spitale, funcţionari ai Direcţiilor de Sănătate Publică, până la cei din ministerul Sănătăţii”.

    Au trecut 4 luni şi lucrurile se prezintă astăzi diferit de felul în care ne-au fost prezentate de d-na Fati, de a cărei bună-credinţă nu am motive să mă îndoiesc, deoarece ni s-a spus înainte că:

    „Rezultatele testelor efectuate de ICECHIM arată că dezinfectanţii folosiţi în spitalele din România erau diluaţi chiar și de 2500 de ori”.

    http://www.realitatea.net/rasturnare-de-situatie-in-dosarul-hexipharma-dezinfectan-ii-erau-dilua-i-in-limite-legale_1973472.html

    Am aflat mai târziu că ICECHIM nu era o instituţie acreditată.

    În luna august 2016 au apărut însă noi informaţii:

    „Documentul înaintat Parchetului General de către Institutul Cantacuzino este cât se poate de clar. S-au făcut analize inclusiv pe loturi de Sept şi Suprasept. Scria la fiecare produs în parte, şi că a fost sigilat, şi de unde a fost ridicat. Asta pentru că unele erau ridicate din fabrica pe care Hexi Pharma o deţinea la Mogoşoaia, altele din spitale. Şi asta pentru că s-au ridicat produse din mai multe locuri. …

    Toate produsele analizate au acţiune bactericidă și fungicidă! Cu alte cuvinte, biocidele Hexi Pharma testate la Cantacuzino au omorât toţi viruşii, toţi microbii şi toţi fungii expuși la biocide. Inclusiv la Thor şi Suprasept, cele mai contestate articole, s-a constatat acelaşi lucru“, ne-au declarat surse judiciare”.

    http://www.evz.ro/nu-ratati-editia-tiparita-de-maine-a-evenimentului-zilei-rezultatul-analizei-produselor-hexi-pharma-in-exclusivitate.html

    Ce învăţăm de aici este că nu trebuie sărit prea devreme cu acuzaţii de genul: „Ministrul se ascunde … nu spune nimic despre moartea produsă de antisepticele diluate …”.

    Va urma…

  • Victor Manta: (10-12-2016 la 15:12)

    Povestea este departe de a fi încheiată, deşi proprietarul firmei a murit între timp într-un accident, iar rezultatul testelor de laborator, care trebuiau să fie făcute în străinătate, nu a fost publicat.

    Unele teste, contestate, care ar fi arătat că produsele originale ar fi fost diluate şi peste 2.000 ori, nu sunt deci nici până acum nici infirmate, nici confirmate.

    Între timp două dintre firmele proprietarului defunct Dan Condrea, Hexi Pharma şi Medical Cleaning, continuă, în mod curios, să livreze produse la unele spitale din România. Livrările se fac pe bază de contracte cu încredinţare directă.

    În plus, deşi decesul lui Dan Condrea a fost confirmat de procurori şi medici legişti, acesta figurează în continuare ca asociat al lui Hexi Pharma Co ṢRL.

    Sursa: http://www.sursazilei.ro/dezinfectantii-hexi-pharma-continuare-spitale-dan-condrea-inca-patronul-firmei/



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Noile reguli UE prevăd că ambalajele ţigărilor trebuie să fie neatrăgătoare

Cel mai înalt tribunal al UE a dat o lovitură industriei tutunului aprobând noi reguli care prevăd că ambalajele ţigărilor...

Închide
44.222.149.13