caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

„Nu Rusia decide”: Acordul UE cu Ucraina intră în vigoare în 2016

de (7-5-2015)
1 ecou

 
Moldova şi Georgia vor fi ajutate să pună în practică prevederile Acordurilor de asociere cu UE deja semnate.

Ucraina va primi, la viitorul summit al Parteneriatului Estic de la Riga, toate asigurările Uniunii Europene că Acordul de liber schimb semnat de Bruxelles cu Kievul va intra în vigoare incepand de la 1 ianuarie anul viitor, în ciuda presiunilor Rusiei de-a amana aplicarea Acordului şi în ciuda ameninţărilor Moscovei cu represalii comerciale. „Nu Rusia decide cu cine face comerţ UE”, a declarat astăzi la Bruxelles în faţa presei Cecilia Malmström, Comisar european pentru comerţ.

„Există un acord semnat, foarte limpede, între UE şi Ucraina”, a continuat Malmström, „iar el va intra în vigoare la data stabilită de 1 ianuarie 2016.”

Cecilia Malmström s-a întâlnit astăzi la Bruxelles cu miniştri şi experţi din ţările UE şi din cele şase ţări ale Parteneriatului Estic (Ucraina, Moldova, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaijanul) în prima întâlnire de acest tip dedicată exclusiv comerţului.

Pe lângă asigurările date Ucrainei, s-a mai anunţat că Moldova şi Georgia vor fi ajutate să implementeze prevederile Acordurilor de asociere cu UE deja semnate, astfel încât ele să poată beneficia pe deplin de liberul schimb şi ridicarea barierelor comerciale cu UE.

Nu este însă deloc limpede pentru moment în ce fel ţările Parteneriatului care nu au semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană – Belarus, Armenia şi Azerbaijanul – ar putea beneficia de schimburi comerciale sporite cu UE. Armenia şi Belarus au aderat la Uniunea Vamală a Rusiei, ceea ce exclude orice facilităţi comerciale sau vamale europene de genul celor de care vor beneficia Moldova, Georgia şi Ucraina.

Miniştrii au mai stabilit astăzi şi agenda definitivă a summitului Parteneriatului Estic ce se va ţine la Riga, pe 21-22 mai. Edgars Rinkēvičs, ministrul de externe al Letoniei, ţara gazdă şi care deţine actualmente preşedinţia UE, a anunţat deja că acela va fi un „summit al supravieţuirii”. Este vorba, desigur, de supravieţuirea Parteneriatului Estic, ai cărui membri merg pe căi din ce în ce mai divergente.

Acordul de liber-schimb cu UE, semnat de Ucraina, Georgia şi Moldova, este un subiect de dispută între Rusia şi Occident. Semnarea documentului de către Kiev a fost unul dintre factorii care au generat anexarea Crimeei şi conflictul separatist din estul Ucrainei, soldat cu 6.200 de morţi în ultimul an.

Dan Alexe, 07.05.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
În întâmpinarea românilor (1)

Un elogiu adus unei generaţii de părinţi şi bunici sacrificaţi, dispăruţi în anonimat. Strălucirea lor persistă precum florile de câmp,...

Închide
3.142.53.68