caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Document: „Planul pentru Ucraina” al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse (ianuarie 2014)

de (11-3-2015)
2 ecouri

 
„Planul” reprodus mai jos a fost elaborat spre mijlocul lunii ianuarie 2014 şi a fost publicat pentru prima dată pe 24 martie 2014 sub formă de fotocopie pe Facebook de către Ekaterina Gorcinskaia, redactor şef al publicaţiei «KyivPost». («KyivPost» este primul şi cel mai răspândit săptămânal în limba engleză care apare la Kiev; este o sursă indispensabilă pentru cititorii care nu cunosc limba rusă sau ucraineană şi care doresc informaţii de primă mână şi echilibrate).

Documentul a fost preluat de Andrei Illarionov pe situl său, după aproape un an de la apariţie, după ce a reuşit să-i stabilească autenticitatea. ACUM preia acest document remarcabil de pe acest sit. Illarionov însuşi nu comentează documentul, considerând că acesta vorbeşte de la sine. Pentru cititorii publicaţiei ACUM prezentăm în prealabil câteva informaţii suplimentare.

Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse este partea din Administraţia Prezidenţială care asistă Preşedintele Rusiei în problemele de securitate naţională şi este prezidată de acesta.

Unul din elementele prin care documentul de mai jos este remarcabil este data când a fost elaborat, şi anume cu cel puţin câteva săptămâni înainte de căderea preşedintelui V. Ianukovici (22 februarie 2014). Acest fapt dezminte versiunea susţinută de propaganda putinistă şi, în ultimele zile, de Putin personal, după care „lovitura de stat” contra lui Ianucovici este evenimentul care a alarmat conducerea Rusiei. În acest context este important ca cititorul să cunoască în linii mari cronologia fenomenului numit „Maidan”.

Este vorba de „Euromaidan”, manifestare începută pe 21 noiembrie 2013 când guvernul Ucrainei a decis să nu semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Manifestaţiile au fost marcare de încercarea violentă de a evacua Piaţa Independenţei din Kiev la începutul lui decembrie, după care numărul de protestatari a crescut la câteva sute de mii, veniţi din toată ţara. Au urmat confruntările sângeroase din 18-21 februarie 2014, cu aproape 100 de victime. Pe 22 februarie preş. Ianukovici a fugit şi a fost destituit.

* * *

Despre criza din Ucraina

Situaţia din Ucraina este destabilizată. Printre numeroasele cauze ale acestei situaţii care ameninţă frontal şi direct interesele de importanţă vitală a Federaţiei Ruse, trebuie scoase în evidenţă două. Este vorba, în primul rând, de activitatea de lungă durată a SUA şi aliaţilor ei de subminare a unităţii istorice a poporului rus. În al doilea rând, este vorba de falimentul total al aşa numitei statalităţi ucrainene. Puterea de stat a aşa zisului stat Ucraina nu este capabilă să asigure pacea civilă şi securitatea cetăţenilor Rusiei şi a compatrioţilor. Această situaţie este utilizată în mod activ de fasciştii-banderovişti ucraineni şi de alte elemente extremiste în vederea realizării ideilor lor barbare, a terorizării şi înfricoşării maselor de locuitori din Crimeea, din Estul, Centrul şi Sudul „statului ucrainean”. [Banderovişti : la origine, numele dat membrilor Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni, condusă de Stepan Bandera între 1940 şi 1959. Propaganda sovietică – şi cea putinistă actuală – îi numea astfel pe toţi naţionaliştii ucraineni, indiferent de atitudinea acestora faţă de S. Bandera]

Rusia nu poate să asiste în mod pasiv la suferinţele milioanelor de compatrioţi. În lumina celor de mai sus se propune realizarea unui complex de măsuri îndreptate către apărarea securităţii cetăţenilor Federaţiei Ruse şi a compatrioţilor, precum şi către realizarea intereselor de stat ale Rusiei. În acest cadru trebuie pornit de la următoarele elemente-cheie.

În primul rând, pacea, securitatea şi înflorirea populaţiei respective, precum şi apărarea trainică a intereselor Rusiei, por fi realizate numai prin intrarea în Federaţi Rusă a regiunilor ruseşti ale Ucrainei, şi anume a Crimeii, a regiunilor Lugansk, Doneţk, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Cernigov, Sumî, Harkov, Kiev, Herson, Nikolaev şi Odesa.

În al doilea rând, îndeplinirea acestei sarcini este posibilă doar preluând controlul asupra mamei oraşelor ruse, a capitalei Ucrainei – oraşului-erou Kiev.

În al treilea rând, analiza evenimentelor din 1994 (trădarea lui Leonid Kucima), din 2004 (aşa zisa Revoluţie Portocalie) şi 2013 (rebeliunea huliganilor fascişti în centrul oraşului Kiev) dovedesc că singurele garanţii trainice ale unui asemenea control pot fi obţinute numai prin folosirea Forţelor armate, a organelor de drept şi a serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse.

În al patrulea rând, reprezentanţii pro-Rusia ale aşa ziselor elite ucrainene nu inspiră nicio încredere, deoarece s-au compromis prin numeroasele trădări şi incompetenţă, iar preşedintele Victor Ianukovici personal s-a dovedit a fi un partener extrem de slab, nehotărât şi lipsit de fiabilitate. În particular, V. Ianukovici este cel care a zădărnicit îndeplinirea integrală a înţelegerilor de la Harkov din 2010 [prelungirea până în 2042 a leasing-ului către Rusia a bazei navale de la Sevastopol contra unor rabate importante la importul de gaz din Rusia/n.tr.] şi care a continuat linia sa duplicitară de colaborare cu blocul anti-rus NATO. Dar slăbiciunile lui V. Ianukovici s-au manifestat cel mai pregnant în timpul evenimentelor din decembrie 2013 – ianuarie 2014 din Kiev, când acesta s-a dovedit incapabil să-şi îndeplinească obligaţiile asumate în cadrul convorbirilor din 17 decembrie 2013 de la Moskova [acordul semnat de Ucraina de intrare în Uniunea Vamală Euroasiatică, contra ajutor economic, contestat vehement de Maidan/n.tr.]

De aceea se propune următorul plan de acţiune care ar urma să fie implementat în a doua parte a lunii februarie şi în martie 2014.

1. V. Ianukovici să fie invitat la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, unde să i se ceară îndeplinirea strictă a tuturor obligaţiilor asumate. Drept garanţie să se obţină de la Ianukovici semnătura sa sub apelul scris adresat de V. Ianukovici către conducerea Federaţiei Ruse cu rugămintea de a introduce forţele armate ruseşti pentru menţinerea ordinii constituţionale în capitală şi în alte oraşe ale Ucrainei.

2. Să se ceară lui V. Ianukovici restabilirea imediată a ordinii în Kiev prin utilizarea tuturor forţelor şi mijloacelor disponibile, garantându-i-se securitatea personală. În cazul incapacităţii lui V. Ianukovici de a atinge prin mijloace proprii rezultatul dorit, trebuie prevăzută planificarea unei participări mai largi a forţelor Rusiei şi a mijloacelor operaţiunii de stabilizare, în Kiev şi alte regiuni ale Ucrainei, inclusiv şi în calitate de executanţi direcţi.

3. Totala destabilizare a situaţiei în Ucraina, care va fi rezultatul probabil a eşecului operaţiunii de restabilire a ordinii în Kiev de către forţele şi mijloacele structurilor de forţă „ucrainene”, va trebui să-l împingă pe V. Ianukovici să dizolve Sovietul Suprem al Ucrainei şi să devină singurul organ legitim de putere în Ucraina.

4. În această situaţie, apelul scris al lui V. Ianukovici către conducerea Federaţiei Ruse va asigura puritatea juridică a participării noastre în stabilizarea situaţiei din Ucraina şi va limita posibila reacţie negativă a SUA şi a altor ţări occidentale. Analiza capacităţilor noastre în Europa permite prezicerea unei reacţii destul de plăpânde a principalelor ţări occidentale în aceste condiţii.

5. Posibila perioadă de haos din Kiev care va urma eşecului operaţiunilor de restabilire a ordinii şi a operaţiunii de stabilizare cu participare a Rusiei, va trebui să fie utilizată în măsura cea mai eficientă pentru realizarea intereselor Rusiei. Astfel,

– va trebui asigurată neutralizarea celor mai de vază reprezentanţi ai opoziţiei banderoviste;

– întreaga lume, inclusiv populaţia Ucrainei şi a Kievului trebuie să vadă adevărata faţă a fascismului ucrainean. Pentru aceasta trebuie să se asigure culegerea şi valorificarea dovezilor privind atrocităţile şi excesele huliganilor din partidul „Svoboda”, precum şi a grupului extremist „Sectorul de dreapta”;

– trebuie să se acorde atenţie obţinerii accesului la încăperile reprezentanţelor din Kiev ale ţărilor ce manifestă poziţii anti-Rusia făţişe, inclusiv în secţiunile de cifru. În cadrul atacurilor huliganilor fascistoizi asupra Reprezentanţei Comisiei Europene, a Ambasadei Poloniei, ale Ţărilor Baltice, precum şi asupra reşedinţelor ambasadorilor anumitelor ţări NATO, trebuie să fim pregătiţi să folosim posibilităţile care se deschid;

6. În funcţie de rezultatele operaţiunii de stabilizare trebuie create condiţii favorabile pentru adâncirea participării pe viitor a Ucrainei în procesele integratoare ce au loc pe teritoriul Comunităţii Statelor Independente [alianţă formată din 9 din cele 15 republici sovietice; se are în vedere includerea Ucrainei în Uniunea Vamală Rusia-Bielorusia-Kazahstan/n.tr.]. Trebuie asigurat, în particular, un ajutor adecvat conducerii ucrainene în epurarea completă a organelor de stat, în primul rând a structurilor de forţă [poliţia, forţele speciale, armata, securitatea, justiţia, procuratura/n.tr.] de adepţii banderoviştilor, a altor curente ale fascismului şi nazismului ucrainean, de adepţii intrării în NATO şi Uniunea Europeană.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (3-4-2015 la 09:21)

    Noi dezvaluiri din armata de postaci a lui Putin – Ce face si cat castiga un „trol” care lucreaza pentru Kremlin

    „De la inceputul crizi ucrainene, pe Internet s-a constatat o crestere spectaculoasa a numărului comentariilor favorabile Kremlinului si presedintelui rus Vladimir Putin, iar cei care au facut parte din „armata de postaci” dezvaluie acum cum functioneaza sistemul de propaganda rusesc.

    In fiecare dimineata, la ora 9, o multime de angajati isi incep programul pe strada Savushkina, intr-o cladire de birouri cu patru etaje. Dupa 12 ore de munca, in cladire nu se sting luminile, iar lucratorii sunt inlocuiti de altii, care incep tura de noapte, scrie The Guardian.

    Cladirea este sediu general al „armatei de troli”, unde sute de bloggeri lucreaza non-stop pentru a inunda forumurile si retelele de socializare din Rusia cu laude la adresa lui Putin si comentarii furioase la adresa occidentului…

    … Bloggerul Live Journal, care a petrecut doua luni in „armata de postaci”, pana la jumatatea lui martie, dezvaluie ca era platit cu 45.000 de ruble (790 de dolari) pe luna. Nu a semnat niciun contract. Singurul document pe care si-a pus iscalitura a fost un contract de confidentialitate. Bloggerul nu avea voie sa le povesteasca prietenilor despre locul sau munca si nu avea voie ca, pe conturile fictive pe care le administra, sa fie prietena cu vreun cunoscut…”

    Continuarea – v. aici

  • Alexandru Leibovici: (3-4-2015 la 22:47)

    Hackerii au publicat mii de mesaje si e-mailuri schimbate de Kremlin si partidul francez de extrema dreapta „Frontul National”.

    „Mesajele au fost postate pe website-ul hackerilor. In multe dintre ele se discuta despre liderul Frontului, Marine Le Pen, si sustinerea acesteia fata de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia, in martie 2014, scrie Newsweek.

    Mesajele sunt schimbate intre Timur Prokopenko,identificat de hackeri drept oficial de la Kremlin, si Kostia, „legatura rusa” cu Le Pen. Barbatii discuta daca Le Pen va sprijini Rusia in Crimeea, devenind „observator” al anexarii.

    Rusia va construi baze pentru drone pe tot teritoriul tarii, in principal in Crimeea

    Prokopenko scrie intr-un mesaj: „Avem cu adevarat nevoie de ea, i-am spus sefului ca poti aranja asta cu ea”. Acesta ar face referire la sprijinul politicianului francez pentru referendumul nerecunoscut de comunitatea internationala organizat inainte ca Rusia sa anexeze Crimeea. Kostia ii da asigurari ca Frontul National „va avea o pozitie oficiala cu privire la Crimeea”.

    La referendumul din Crimeea a fost trimis seful listei Frontului National in circumscriptia Ile-de-France, Aymeric Chauprade, insa partidul a negat ca acesta ar fi participat in calitate de consilier politic strain. Chauprade a spus totusi ca referendumul este legitim. In februarie anul acesta, Le Pen a afirmat, intre-un interviu acordat unei publicatii poloneze, ca Franta ar trebui sa recunoasca Crimeea drept parte a Rusiei.

    In decembrie, politicianul a recunoscut ca partidul sau a primit un imprumut de noua milioane de dolari de la First Czech-Russian Bank, detinuta de Rusia, ceea ce a dus la speculatii ca Rusia finanteaz apartidele extremiste europene pentru a destabiliza Europa. Le Pen a ripostat ca bancile franceze au refuzat sa o imprumute si doar cea rusa a acceptat.”

    http://www.ziare.com/international/rusia/hackerii-dezvaluie-mesajele-dintre-kremlin-si-partidul-francez-frontul-national-mosova-i-ar-fi-finantat-pe-extremisti-1356573



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Colaborări (ziceri)

Şansele ca un om să fie deştept sau dimpotrivă sunt egale. Dar după ce vorbeşte, îndoielile dispar. // Nu mai...

Închide
13.59.236.219