caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

R. Moldova : Trucuri electorale

de (28-11-2014)
8 ecouri

 
Văzînd sacoşele atrăgătoare, omul a spus că e un fan al acelui partid şi a fost imediat răsplătit cu o pungă cu chibrituri, o sacoşă cu ciocolate pentru copil şi o sacoşă cu un şorţ pentru soţie…

Azi e ultima zi de campanie electorală, o zi pe care am aşteptat-o cu nerăbdare, stimaţi ascultători. Am aşteptat-o cum aşteaptă beduinul ploaia în pustiu. Şi ea a venit. Dar va aduce oare cu sine liniştea şi pacea? Asta nu e sigur, dacă ne gîndim numai la scandalul din jurul Partidului Patria.

În această săptămînă concurenţii electorali au mai utilizat nişte trucuri pentru a atrage de partea lor alegătorii. Unele chiar destul de ingenioase.

Bunăoară, soţia mea a primit o scrisoare din partea unui lider de partid, un mesaj plin de grijă faţă de viaţa femeii. Asemenea mesaje, dacă am înţeles eu bine, au primit mai multe doamne care au în proprietate apartamente. Procedura e simplă. Se compune un text în care femeia e proslăvită, se găsesc într-un mod miraculos listele cu femeile proprietare de imobile şi scrisorile sînt duse la destinatare.

Dar cum rămîne cu bărbaţii, cu soţii? De ce n-am primit şi eu o scrisoare similară de la liderul de partid? E o enigmă greu de dezlegat, dar eu am o supoziţie. Se pare că liderul de partid mizează pe faptul că piesa cea mai importantă în familie e femeia. Dacă mesajul lui o convinge e ca şi cum a convins întreaga familie!

Apropo, o familie pe care o cunosc bine a fost vizitată în fapt de seară de cîteva domnişoare cu sacoşe pline. Domnişoarele l-au întrebat pe soţ dacă simpatizează partidul care le-a trimis. Văzînd sacoşele atrăgătoare, omul a spus că e un fan al acelui partid şi a fost imediat răsplătit: a primit o pungă cu chibrituri, o sacoşă cu ciocolate pentru copil şi o sacoşă cu un şorţ pentru soţie. O achiziţie frumoasă, nu?

N-au lipsit nici concertele organizate cu sprijin partinic. Vedetele aduse de aiurea au pesemne locul lor în marea ecuaţie electorală. Poporului îi plac concertele, nu-i aşa?

Se va schimba viaţa noastră după alegeri? Habar nu am, dar nu sînt prea optimist. Mă gîndesc la anii care s-au scurs din 1991. Ei seamănă ca picăturile de apă…

28.11.2014

Preluat cu permisiune de pe situl Radio Free Europe/Radio Liberty

Ecouri

  • Alexandru Grosu: (28-11-2014 la 20:04)

    Asasin in lege:

    https://www.youtube.com/watch?v=k_ZD5yJTnKQ

    Ieri noaptea Renato Usatii a fugit din Chisinau la Moscova. Ieri partidul lui Usatii a fost scos din lista electorala…

  • Alexandru Leibovici: (29-11-2014 la 00:16)

    Clipul n-are decât o foarte vagă legătură cu articolul – şi anume faptul că tot în R.Moldova se petrece 🙂

    Ar fi fost util un rezumat de câteva rânduri. Dar dacă tot am vizionat clipul, am un comentariu : nu cred că se gândeşte cineva serios la unirea a RM cu România până nu sunt eradicate bandele astea de criminali, nivelul acesta de criminalitate. Asta în ipoteza că în România nu există un asemenea nivel de criminalitate. Iar dacă unirea va avea totuşi loc, România riscă să importe prin asta criminalitatea rusă, ceea ce ar fi o catastrofă.

  • Alexandru Grosu: (29-11-2014 la 06:57)

    Aveti „dreptate”, domnule Leibovici.

    Sa nu permitem sa se infaptuiasca catatrofa!!!

    Nivelul de criminalitate este foarte ridicat!!!

    Toti „moldvenii” sunt raketi, criminali si gangsteri. Trebuie tinuti in „cusca”, sau cum se mai exprimase domnul Clej prin 2004 „in cordon sanitar”. De fapt situatia geografca permite perfect de a infaptui aceasta intentie mareata a lui Clej: acest stat, care este in spusele lui Clej, ca un „bici de rahat care nu poate face trosc” este plasat intre doua riuri, Prut si Nistru, e un fel de Mesopotamie clasica. Pe Nistru stau tancurile rusesti „prednistrovene”, pe Prut sta Clej cu cordonul saniar.
    Asa ca Romania nu risca nimic, stati pe pace.
    Din discutiile de pe net am mai citit ca Romania risca sa importe prostitutia, banditismul, rusismul, sovietismul, saracia. Vor sta strajerii la Prut ca brazii, si nu vor permite s se infaptuiasca acea efemera „unire”. Iar criminalii si prostituatele din RMoldova vor sta in cusca lor, cuminti, pana le va creste barba la glezne…

    BUN VENIT LA CHIŞINĂU, CLAUS JOHANNIS !
    Nicoleta Rotaru, elevă în clasa XI-ea la liceul „Onisifor Ghibu„ din Chișinău Premiul 1 la Festivalul de Poezie Patriotică, ediția a 7-ea, 2014

    Visez s-ajung în România !

    Eu nu am fost nicicând în România
    Şi mâna nu am dat cu fraţi de peste Prut.
    Nu am jucat cu ei Hora Unirii,
    Dar mult aş vrea pământu-i să-l sărut.

    Nu am cântat “Deşteaptă-te Române”
    Lângă un suflet ce simte acelaşi dor.
    Însă am iubit, slăvit, purtat în suflet
    Acelaşi imn, acelaşi plai, acelaşi viitor.

    Eu încă nu am fost în România,
    Însă pe Decebal şi Burebista
    Îi ştiu din Daciada lui Silvestru şi Dabija
    Din draga “LA” citind revista.

    Ştiu! Mulţi visează să colinde lumea
    Să cucerească culmi, să urce munţi.
    Eu astăzi am nevoie de străbuna
    Ţara de la care fost-am smulşi.

    Nu mi-am văzut Pământul, mamă,
    Pe care în inimă îl port pe veci,
    Dar recunsoc că scumpă-mi este ţara
    Unde am crescut şi am urcat poteci.

    Îmi place peste râu să îi admir glia
    Să stau pe mal şi să privesc tăcând
    Nu îmi doresc mai mult decât crescând,
    S-ajung nu doar cu sufletul în România.

    Explicatie: „Draga LA”- revista „Literatura si Arta”, redactor sef Nicolae Dabija.

  • Alexandru Grosu: (29-11-2014 la 07:14)

    Clipul are o legatura directa cu articolul: In articol se vorbeste despre „tricul electoral” cu partidul politic Patria. Gangsterul Renato Usatii este conducatorul acestui partid inregistrat pe banii FSB-ului rusesc. Toti vorbesc ca nu este democratic sa scoti de pe lista electorala un bandit. Iar banditul, venit cu cateva luni de la Moscova cu valizele pline cu bani, a fost in stare sa corupa alegatorii, dandu-le „pomeni”, jucand rolul unui filantrop si iubitor al „Moldovei”. Le-a promis alegatorilor rusofoni zid chinezesc pe Prut (exact cum doreste si Clej), anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, arestarea si executarea celor care nu-i accepta metodele, aducerea R.Moldova in Uniunea Vamala Ruseasca. A promis ca va construi pe locul cladirii ziarului „Timpul” (Marele Roman, domnul Constantin Tanase a decedat acum o luna) hulubarie oraseneasca. Idolul lui politic este Vladimir Putin, dar ar dori sa guverneze ca Alexandr Lukasenko. Iar procesele pe care le va petrece, vor fi in stilul lui Vishinski. Acest tinar de 36 de ani viseaza la procese in stil Vishinski!!!
    A evadat ieri din Chisinau la Moscova, numai la doua zile pana la alegeri…

  • Alexandru Grosu: (29-11-2014 la 10:31)

    Vad ca nu va place, stimati acumisti ceea ce scriu!!! Dar nu-mi schimb parerea nici cu un procent. Va este bine in emigratie??? Iar celor din Mesopotamia basarabeaana nu LE ESTE BINE!!!
    Halal sa va fie CLEJISTI!!!

  • Alexandru Leibovici: (30-11-2014 la 16:47)

    @Alexandru Grosu

    > Aveti “dreptate”, domnule Leibovici. Sa nu permitem sa se infaptuiasca catatrofa!!! Nivelul
    > de criminalitate este foarte ridicat!!! Toti “moldvenii” sunt raketi, criminali si
    > gangsteri. Trebuie tinuti in “cusca”, sau cum se mai exprimase domnul Clej din 2004 […]

    Eu am scris că dacă nivelul de criminalitate din R. Moldova este mult mai ridicat decât în România, trebuie mai întâi redusă substanţial criminalitatea din R. Moldova, şi am şi amintit oribila criminalitate din Rusia care astfel ar putea să se extindă mai uşor şi în RO – dacă nu este deja fapt împlinit.

    Nu văd nimic jignitor aici, deci reacţia dv. nu se justifică. De marea criminalitate se poate scăpa, cum a arătat exemplul Gruziei sub Saakaşvili, de care cred că s-a scris aici.

    Aş citi cu plăcere un răspuns la obiect. Şi fără să-l amintiţi pe Clej la tot pasul : eu n-am nicio vină dacă dânsul v-a supărat acum 10 ani pe tema R. Moldova.

  • Wanda Lucaciu: (30-11-2014 la 18:08)

    Dle Grosu,

    Ceea ce s-a petrecut intre dv si Dl, Clej, ar fi bine sa ramina in trecut.
    Dl Clej este un ziarist de prima clasa si in acelasi timp are opinile lui proprii.

    Imi dau seama ca dv. aveti un „soft spot” pentru tara dv de origine. Foarte frumos si de admirat.

    Hai sa ne uitam cu totii in viitor si sa nu trecem cu vederea prezentul.

  • Alexandru Leibovici: (1-12-2014 la 22:16)

    O informaţie îngrijorătoare (http://www.ziare.com/europa/moldova/r-moldova-socialistii-aflati-pe-primul-loc-in-alegeri-vor-referendum-de-unire-cu-rusia-1336370)

    „sondajele de opinie arata ca 45% dintre moldoveni sprijina aderarea tarii la Uniunea Vamala, in timp 43% se pronunta in favoarea asocierii la UE”

    Este îngrijorătoare pentru că nu este pe linii etnice : peste 75% din populaţie se declară de etnie română/moldovenească, circa 10% – rusă, circa 12% sunt ucraineni…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Decent (ziceri)

Tot ce urcă va trebui să coboare... În afară de preţuri! // Ştiinţa nu se măsoară în kilograme. // Eşti...

Închide
3.137.172.68