caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnal Cultural



 

Porţi Deschise la Cimitirul Evreiesc Moineşti, septembrie 2014

de (19-9-2014)

 
Doamna Mihaela Rusu de la Fundaţia Leolam Moineşti, ce are ca scop conservarea şi promovarea tradiţiilor evreieşti din Moineşti, judeţul Bacău, ne roagă să facem public acest eveniment.

Moineştiul a fost, acum câteva zeci de ani, una dintre cele mai vibrante comunităţi evreieşti din România. Să nu uităm că de aici au plecat primii colonişti către Erez Israel pentru a înfiinţa localitatea Rosh Pinna şi tot aici s-a născut Excelenţa Sa Dr. Moses Rosen, fostul Şef Rabin al Cultului Mozaic.

image002

În Moineşti nu mai trăieşte azi niciun evreu, însă spiritual iudaic este păstrat graţie eforturilor depuse de Fundaţia Leolam. Fundaţia a fost înfiinţată de patru moineşteni care acum trăiesc în patru colţuri ale lumii, iar activităţile locale sunt coordonate de voluntari inimoşi. Scopul fundaţiei este de a păstra cultura evreiască care a existat aici sute de ani şi de a inspira generaţiile prezente de a-şi cunoaşte, respecta şi iubi trecutul.

image004

În zilele de 5 şi 7 septembrie, Fundaţia Leolam a organizat din nou acţiunea “Porţi deschise la Cimitirul Evreiesc Moineşti”. Elevi de la liceele moineştene “Spiru Haret” şi “Grigore Cobălcescu”, din Moineşti, precum şi de la liceul “Ferdinand” din Bacău şi Şcoala Gimazială “George Enescu” din Moineşti au avut ocazia de a învăţa despre cultura şi obiceiurile iudaice şi despre rolul evreilor în dezvoltarea oraşului şi a zonei.

image006

Cu entuziasm, elevii au dat şi o mână de ajutor la refacerea inscripţiilor de pe pietrele de mormânt vechi de zeci sau chiar sute de ani. Toţi şi-au manifestat curiozitatea de a învăţa mai mult despre cultura şi obiceiurile evreieşti şi, de asemenea, de a contribui şi în viitor la îngrijirea cimitirului, unul dintre cele mai vechi din România.

image008

Fundaţia Leolam multumeşte doamnei director al Liceului „Spiru Haret”, Adriana Căzănel, domnului profesor Emil Ciuche şi următorilor elevi: Narcisa Pruteanu, Iulia Enea, Valentina Ion, Ionuţ-Gabriel Bran, Cristiana Halawel, Carmen Albu, Ioana Mariş, Mădălina Bălan, Valentina Popescu, Cosmin Stoican, Vlad Ifrim, Andreea Pruteanu. Mulţumim, de asemenea, doamnei Mihaela Rusu, coordonatoarea activităţilor fundaţiei în Moineşti.

Pentru mai multe detalii despre Fundaţia Leolam şi activităţile sale, vizitaţi

http://www.leolam.org
http://leolam-jewish-heritage-foundation.blogspot.ro
http://istoriaevreilormoinesti.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/groups/123157401228684/

Beatrice Kohlenberg

Contact:
Mihaela Rusu
membru al Fundaţiei Leolam

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cald la Rece: Revoluţia la Timpul Prezent / Hot & Cold: Revolution in the Present Tense

O serie de evenimente de tip performance, intervenţii urbane şi ateliere interactive conduse de artişti. Artiştii şi colaboratorii lor propun...

Închide
3.147.103.202