caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Ştiinţa şi arta românească minunat reprezentată la CalTech, Pasadena, California de Sud

de (2-8-2014)
1 ecou

ARA 2014-1Al 38-lea Congres ARA, 23-26 Iulie 2014. Ştiinţa şi arta românească minunat reprezentată la Caltech, Pasadena, California de Sud

De Ileana Costea

© Autoarea retine drepturile de copyright pentru acest material.

Între miercuri 23 şi sâmbătă 26 iulie 2014, la prestigiosul Institut Politechnic Caltech din Pasadena, zona Los Angeles-ului, a avut loc al 38-lea Congres al Academiei de Arte şi Ştiinţe Româno-Americane (American Romanian Academy of Arts and Sciences, ARA). Am avut onoarea de a fi invitată să particip la o masă rotundă despre “Dialog între Culturi” şi să ţin două prezentări. Cum prezentarea făcută pe tema misiunii mele auto-impuse de a descoperi şi face cunoscute “Prezenţe româneşti surpriză în străinătate” am structurat-o cu o serie de întrebări, scriu acest articol sub aceeaşi formă.

Ştiaţi că ARA este cea mai veche şi cea mai importantă organizaţie românească de peste hotare?

Scopul principal al ARA, aşa cum a fost iniţial stabilit, este de a stimula schimburile culturale între SUA şi România în diverse domenii: ştiinţe exacte, matematică, ştiinţe naturale, artă, lingvistică, literatură, ştiinţe politice şi sociologie, etc. ARA a fost înfiinţată în California în 1975, şi are filiale în România, Canada, Europa şi Republica Moldova. La banchetul de vineri seară, Dna. Stela Cepoi a prezentat un scurt istoric al Academiei, soţul dânsei, Jon Cepoi fiind unul dintre membrii fondatori. Cuplul Cepoi a jucat un rol important în “ţinerea împreună” a comunităţii româneşti din Los Angeles, conducând ani la rând Viitorul Roman Society. VRS ((Viitorul Roman Society) şi-a adus o importantă contribuţie la organizarea congresului ARA de anul acesta, Preşedinta VRS, Ionela Kloes, ocupându-se de organizarea banchetului şi a expoziţiei de artă, Virgil Adumitroaie, Vice Preşedinte VRS, fiind Organizatorul Local al Congresului. De-a lungul anilor ARA a organizat un Congres anual in diferite locuri din Europa şi SUA.

Ştiaţi că ARA s-a restructurat de curând?

Noua Preşedintă este Ruxandra Vidu, Profesor la University of California, Davis, Vice Preşedinte este Marius Enachescu, Universitatea Politechnica Bucureşti şi un nou comitet executiv şi de directori a fost alcătuit, din care printre alţii fac parte: Dinu şi Oana Leonte şi Dna. Carmen Sabău. Conducerea ARA îşi propune de a continua tradiţia cu o viziune nouă adaptată timpurilor actuale creând o platformă de comunicare continuă între românii intelectuali din domeniul artelor şi ştiinţelor de pretutindeni tot timpul anului, deci şi între congresele anuale. Trimiteţi orice eveniment important, sau realizare profesională personală spre a fi publicată pe noul sit web ARA. Curând veţi putea publica şi cărţi în editura ARA distribuţia făcându-se şi prin Amazon şi Barnes & Nobles, deci oferindu-vă o piaţă largă.

Ştiaţi că la Jet Propulsion Lab/Caltech (JPL-ul fiind laboratorul Caltech-ului pentru NASA) lucrează 8 tineri cercetători români?

Organizatorii principali ai Congresului 38 ARA au fost cercetătorii de la JPL Adrian Stoica (General Chair) şi Virgil Adumitroaie (Local Chair). Caltech-ul fiind forumul care managează JPL-ul, toţi cei ce lucrează la JPL fac parte şi din Caltech, ceea ce a înlesnit organizatorilor să rezerve cele doua încăperi unde s-au ţinut prezentările şi expoziţia de artă şi sala de banchet pe campusul universitar. Şi pentru a permite şi publicului american şi noii generaţii, care nu vorbesc limba română, să participe la sesiuni, limba oficială a congresului anul acesta a fost engleza.

Ştiaţi că prima mireasă a lui Dracula din filmul cu acelaşi nume regizat de Francis Ford Coppola (1992; bazat pe romanul Dracula de Bram Stoker) a fost o româno-americană care îmbină calităţi de actriţă, de producătoare de filme şi de femeie de afaceri?

Este vorba de Florina Kendrick Roberts, din Cluj-Napoca, care a fost Maestru de Ceremonii la Banchetul ARA de vineri ţinut la elegantul Club al Cadrelor Didactice de la Calthech, Athenaeum. Florina a jucat în filmul lui Copola (1992) alături de Anthony Hopkins, şi este şi proprietara Băncii RIB din România, a studiat teatru, film şi ştiinţa/arta negocierii. A intervenit la masa rotunda ‘Dialog între Culturi’, subliniind importanţa intuiţiei în negocieri, şi vorbind despre succesul pe care ea şi soţul ei l-au avut, tocmai prin aplicarea intuiţiei, în a convinge statul turc să vândă banca. Cu graţie şi eficienţă Dna. Kendrick Roberts a “dirijat” întreaga seară. Masa a fost servită elegant şi mâncarea foarte gustoasă. Programul spectacolului a fost de mare clasă: O minunată voce de soprană cântând arii de operă (Daniela Podobea), frumos acompaniată la pian, un tânăr flautist talentat (Ciprian Ignat), un violonist trezitor de nostalgii (Mihai Chiriuc), o cântăreaţă de muzică uşoară (Abigaila Budac) şi dansuri tradiţionale româneşti executate de trei fete frumoase şi graţioase (culmea, bulgăroaice, nu românce), încheind cu invitaţii la horă de printre comeseni.

Ştiaţi că fostul ambasador al României (1999-2001), James Rosapepe, este un bun prieten al românilor şi României şi a scris o carte, “Dracula a Murit” in care accentuează părţile pozitive ale naţiei şi ţării noastre?

Excelenţa sa Dl. Rosapepe a fost “Invitatul de Onoare” la banchetul ARA 2014. Dânsul a lăudat ospitalitatea românească, frumuseţile ţării pe care, împreună cu soţia lui jurnalistă, a parcurs-o în lung şi lat spre a o cunoaşte cât mai bine, şi excepţionala pregătire profesională a tinerilor din România. Şi-a exprimat încrederea în viitorul României, printr-o scurtă poveste: Pe când era ambasador, un român a venit să i se plângă despre trei lucruri care împiedică România să devină o ţară cu adevărat democrată: în România senatorii se ceartă între ei tot timpul în Senat, media spune multe lucruri neadevărate şi politicienii nu sunt devotaţi binelui ţării. Replica ambasadorului a fost “Aceste trei puncte sunt valabile şi pentru SUA, care este ştiut a fii cea mai democrată ţară din lume”. Rosapepe a invitat pe participanţii la evenimentul ARA să se implice în Fundaţia “Alianţa”, cu sediul la Washington, DC pe care el şi Mike Gitenstein (numit de Preşedintele Obama ca Amasador USA la Bucureşti, 2001-2012; singurul ambasador de origine română, străbunicii lui fiind din România) şi Dan Dimăncescu, Consulul Onorific al României, la Boston, Massachusetts, au înfiinţat-o recent. Misiunea fundaţiei Alianţa este de a întării relaţiile între cele două naţiuni implicând tineri din România şi Statele Unite spre a determina schimbări.

Ştiati că Congresul ARA de anul viitor, ce se va ţine în Italia în ultima săptămâna din Iulie?

Gândiţi-vă serios la posibilitatea de a deveni membru ARA şi a participa la următorul Congres pentru a trăi direct momentele de bucurie de a participa la un eveniment de înaltă calitate intelectuală şi a vă aduce contribuţia la a face cultura şi ştiinţa româneasca cunoscută. Vizitaţi pagina Academiei ARA pentru mai multe informaţii la www.americanromanianacademy.org.

Iată o secţiune transversală a programului Congresului ARA de anul acesta.

Detalii despre programul congresului se pot găsi online la www.ara-conf.org

La Congres au participat 80 de persoane. Cuvântul de deschidere al Congresului l-a ţinut Eugen Chivu, Consul General al României la Los Angeles. Organizatorii au invitat câteva personalităţi, Membri de Onoare ai ARA şi membri ai Academiei din România, să ţină prezentări “cheie”: Basarab Nicolescu (Prof. Emerit de fizică la institutul de cercetări ştiinţifice CNRS din Franţa, filozof şi eseist), Constantin Bulucea (Fellow al Institutului de Ingineri în domeniul electric şi al electronicii, IEEE, USA), Alexandru T. Balaban (Prof. Emerit la Universitatea Texas A&M, USA), şi Gheorghe Mateescu (Prof. Emerit de Chimie la Universitatea Case Western, USA).

Keynote speech – Prof. Basarab Nicolescu

Keynote speech – Prof. Basarab Nicolescu

S-au ţinut două Mese Rotunde: “Dialog între Culturi”, condusă de Prof. Basarab Nicolescu; şi “Business şi Entrepreneurship”, organizată de businessman-ul Jacob Segal din Los Angeles.

Participanţi la Masa Rotundă ‘Dialog intre Culturi’: Basarab Nicolescu, Gheorghe Drăgan, Domniţa Dumitrescu, Ileana Costea, şi Adrian Stoica.

Participanţi la Masa Rotundă ‘Dialog intre Culturi’: Basarab Nicolescu, Gheorghe Drăgan, Domniţa Dumitrescu, Ileana Costea, şi Adrian Stoica.

Pe 24 şi 25 iulie au avut loc o expoziţie de carte, prezentarea a câteva postere ştiinţifice şi o expoziţie de pictură (cu lucrări a pictorilor Alexandru Darida, Eva Halus, Katherine Arion, Jerry W. McDaniel, şi Maria Zamfir Bleyberg. Artiştii prezenţi, Arion, McDaniel şi Zamfir au fost invitaţi vineri după masă să spună câteva cuvinte despre arta lor.

Maria Zamfir Bleyberg, profesor universitar de informatica şi recent pasionată de pictură, alături de doua dintre cele trei lucrări prezentate la ARA 2014: Norii şi Bucuroşi de a fi împreuna. // Artistul eterogen American Jerry W. McDaniel, alături de una din lucrările lui “Muştar la Sonoma”

(stânga) Maria Zamfir Bleyberg, profesor universitar de informatica şi recent pasionata de pictură, alături de doua dintre cele trei lucrări prezentate la ARA 2014: Norii şi Bucuroşi de a fi împreuna.
(dreapta) Artistul eterogen American Jerry W. McDaniel, alături de una din lucrările lui “Mustar la Sonoma”

Ziua de sâmbătă, 26 iulie a fost rezervată unor prezentări în stilul TED pe teme de tehnologie, entrepreneurship, medicină şi artă. În prezent aproape toate universităţile din SUA organizează evenimente TED (Tehnologie, Entertainment şi Design), în care un vorbitor prezintă, în numai 18 minute, o tema complexă, demnă de a fi împărtăşită, în termeni simpli pe înţelesul tuturor. Participanţilor li s-a distribuit un program al sesiunilor. Îl puteţi găsi online la http://www.ara-conf.org/arochure.pdf. S-a publicat un volum “Proceedings” cu câteva din prezentările făcute la congres (interesant, majoritatea lucrărilor publicate sunt în domenii ştiinţifice). Lucrările din acest program tipărit pe hârtie pot fi citite însa online pe pagina de web a congresului la http://www.ara-as.org/index.php/proc/issue/view/105. Diapozitivele tuturor prezentărilor de la Congres vor fi postate pe situl web în scurt timp.

Spicuiri din Program

Petru Popescu a vorbit despre parcursul lui ca scriitor şi creator de filme în Holywood şi şi-a prezentat ultimul roman, “Supleantul”, despre povestea lui de dragoste cu fiica dictatorului, Zoia Ceauşescu. “Eu scriu direct în engleză. Deci se poate.” a spus el. “Şi sunt unul dintre cei trei scriitori din România care s-au afirmat în SUA, ceilalţi doi fiind Andrei Codrescu şi Norman Manea”. Hortenzia Beciu, Director pentru Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, la Johns Hopkins Medicine Internaţional (JHI) a vorbit despre business în domeniul Îngrijirii Sănătăţii. Georgiana Gălăţeanu, care predă limba română la UCLA de 24 ani, ne-a delectat cu exemple din manualul ei folosind limba “autentică” şi situaţii din viaţa de zi cu zi. În prezentarea ei, tânăra Diana Jansen, elevă a Dnei. Gălăţeanu, a dat trei exemple de străini care s-au stabilit în România şi au devenit „mai români decât românii” apreciind calităţile românilor şi nepierzând nicio ocazie să “vorbească” lumii în termeni frumoşi despre ţara noastră. Ileana Costea a facut o prezentare despre pictorul american Jerry W. McDaniel care are picturi de inspiraţie românească, după poemele lui Lucian Blaga – facute pentru a servi de decor de scena recitalurilor de poezie din California de Sud in Mai 2008 ale actriţei bucureştene Lidia Lazu.

Dr. Joe Ferguson - Prezentare TED, sâmbătă 26 iulie

Dr. Joe Ferguson – Prezentare TED, sâmbătă 26 iulie

Plină de miez şi haz a fost prezentarea TED făcută de psihologul clinician American Dr. Joe Ferguson despre ‘Ştiinţa Artei: Istoria naturală a Intuiţiei şi Esteticii’. “Atât intuiţia cât şi sensibilitatea estetică se nasc din experienţă prin surse inconştiente, fără explicaţii, ca sumar al judecăţii de potrivire (‘fitness’) care sintetizează diverse scheme mintale şi procese biofizice ce constituie personalitatea umană. Dr. Ferguson a colaborat cu Dr. Adrian Stoica (cercetător JPL şi General Chair al Congersului ARA de anul acesta) la o variteate de proiecte incluzând analiza biometrică a proceselor cognitive şi stărilor de gândire. La ARA Dr. Ferguson a ţinut încordată atenţia publicului folosindu-l pe Adrian ca exemplu în prezentarea sa. Un diapozitiv se intitulează ‘Cum funcţionează Adrian?’.

Imagine din prezentarea TED făcută de Dr. Ferguson folosindu-l pe Adrian Stoica drept exemplu.

Imagine din prezentarea TED făcută de Dr. Ferguson folosindu-l pe Adrian Stoica drept exemplu.

“Aţi putea crede că Adrian fiind cercetător în domeniul roboţilor la JPL, el procedează totdeauna sistematic. Adrian intr-adevăr procedează sistematic la nivel strategic, şi adesea foloseşte algoritmi riguroşi, dar nu aceasta este ceea ce conduce firul lui în cosmos sau multiplele lui propuneri profesionale creative. In fond Adrian nu poate explica cum procedează căci el nu are acces la rădăcinile propriei lui intuiţii mai mult decât oricare dintre noi. De exemplu, Adrian a ajuns la plăcile plutitoare ale ‘Cloudbots’-lor lui pe norii pământului şi a altor planete din propunerea inovativă, spontană cu care a venit ca răspuns la invitaţia NASA de a crea o confabulaţie în domeniul tehnicii avansate.”

Poza de grup cu parte din participanţii la Congresul ARA 2014

Poza de grup cu parte din participanţii la Congresul ARA 2014

Congresul ARA 2014 a fost o reuşită. El după mine reprezintă şi promisiunea că ARA nu va pieri, ba chiar va lua şi mai multă amploare în viitor. Evenimentul a creat ocazia unui schimb de idei şi de îmbogăţire a cunoştinţelor în diverse domenii de artă, ştiinţă şi business, şi o aducere aminte a realizărilor românilor de pretutindeni şi a bogatei culturii româneşti, o ocazie de a ne întâlni departe de ţară, de creare a unui optimism şi entuziasm deosebit. Mulţumiri şi aprecieri trebuiesc adresate din inimă tuturor: conducerii ARA, organizatorilor congresului, societăţii VRS, celor ce au participat activ ţinând prezentări, mese rotunde şi “speech”-uri gen TED de mare calitate, dar şi tuturor celor care au venit să asculte, contribuind deci la întărirea spaţiului Mioritic, acel spaţiu despre care Blaga spunea că nu e legat de locul geografic în care ne-a fost dat să trăim ci de starea de suflet şi spirit românesc pe care le purtăm în noi oriunde am fi. O ocazie în plus de a ne simţi mândri că suntem români. O ocazie în care să le arătăm şi celor ce nu au origine românească, care nu cunosc cultura noastră, cum, ca români, ne putem aduce contribuţia la crearea unei culturi mai bogate şi a unei lumi mai bune.

Referinţe

Broşura programului distribuit participanţilor la Congresul 38 ARA 2014, Pasadena, California, Iulie 23-26m 2014

Pagina web a lui Adrian Stoica, cercetător la JPL şi General Chair al Congresului al 38-lea ARA 2014

Pagina de web a lui Adrian Stoica de la JPL/NASA

Articol despre Ruxandra Vidu, Preşedinta Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe (ARA) Ruxandra Vidu – drumul unui român de succes: Bucureşti – Osaka – Sacramento

Marius Enăchescu – Membru Corespondent – Academia Oamenilor de Ştiinţă din România

http://lagunabeachmagazine.com/a-wealth-of-talent/

Despre Basarab Nicolescu

Basarab Nicolescu, “The Transdisciplinary Evolution of the University, Condition for Sustainable Development”

YouTube al unui interviu luat fostului Ambasador USA in România, James Rosapepe, despre cartea ‘Dracula a murit’.

http://www.alianta.org/

http://www.alianta.org/Pages/AboutUs.html

Scriitorul Petru Popescu: Zoia Ceauşescu m-a sfătuit să fug, fără să-şi dea seama cât era de profetică; Publicat pe 8 ianuarie 2013

„Supleantul”, adevăr sau tăcere, 09 Oct 2009 http://en.wikipedia.org/wiki/Petru_Popescu

Supleantul, într-un rol principal; Scris de Tudor Petruţ, Sâmbătă 12 Decembrie 2009

‘Dracula Is Dead,’ But How Is Romania? – you can listen to the story

Actriţa româno-americană Florina Kendrick Roberts, pe coperta revistei ‘Succesful Women Magazine’

Ecouri

  • Stefan N. Maier: (3-8-2014 la 02:43)

    Multumiri Ilenei Costea pentru un material documentat, substantial. Articolul imi spune cel putin un lucru. Anume ca desi cel putin in aparenta influenta culturii romane a avut o contributie apropiata de zero in succesul profesional al participantilor, acestia se intalnesc cu placere sub steagul tricolor si vorbesc frumos, datator de sperante, despre tara.
    Aparitia fundatiei „Alianta” este, in egala masura, un eveniment demn de semnalat!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pat Condell : Why I support Israel

Pat Condell : Why I support Israel

Închide
3.238.62.119