caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

„Era pe când nu s-a zărit – azi o vedem, şi nu e”. Rescriind criza ucraineană

de (28-7-2014)
15 ecouri

 
Când informaţia apare, dispare şi reapare cu frustranta consecvenţă aleatorie a unui Hopa’ Mitică.

Lucian StefănescuA relata cum trebuie despre Ucraina a zilele acestea destul de greu. Sarcina e şi mai dificilă din cauza informaţiilor postate pe internet şi făcute „pierdute” imediat după aceea. Relatarea corespondentului Europei Libere Rob Coalson e rezumată de Lucian Ştefănescu.

A şti cum şi când să faci un screenshot pe ecranul computerului a devenit una din îndemânările de bază ale jurnalismului.

În după-amiaza zilei de 23 iulie, un soldat rus numit Vadim Grigoriev a postat pe reţeaua socială VKontakte un mesaj în care spune că a „bombardat Ucraina toată noaptea”. A adăugat câtva poze cu piese de artilerie şi tuburi de obuze goale.

Au avut sau nu separatiștii pro-ruși din Ucraina un sistem de rachete antiaeriene Buk? Ei au spus că au avut...iar apoi acele declarații de pe Internet au dispărut.

Au avut sau nu separatiștii pro-ruși din Ucraina un sistem de rachete antiaeriene Buk? Ei au spus că au avut…iar apoi acele declarații de pe Internet au dispărut.

Dar lumea care a căutat postarea respectivă câteva ore mai târziu a trebuit să se mulţumească cu câteva screenshot-uri. Originalele au dispărut de parcă nici n-ar fi fost.

E destul de greu să descâlceşti nenumăratele afirmaţii făcute de unii sau alţii în criza ucraineană în condiţiile unei campanii intense şi coordonate de dezinformare. Este însă şi mai greu să faci asta în era Internetului, când informaţia apare, dispare şi reapare cu frustranta consecvenţă aleatorie a unui Hopa’ Mitică.

Nu doar relatările sau postările personale dispar în eter.

Bloggerii pro-ruşi şi organul de ştiri al Krmelinului RT au observat că serviciul rusesc al BBC a şters o relatare de la locul unde s-a prăbuşit avionul malezian în Ucraina. RT a speculat că relatarea ar fi putut fi „cenzurată” de executivii de la Londra, în timp ce BBC a dat publicităţii o explicație spunând că ea relatarea a fost retrasă pentru că nu respecta standardele sale editoriale.

„Drept pentru care refacem materialul astfel încât el să se încadreze în standadele editoriale ale BBC, şi vom anunţa desigur când ralaterea va fi publicată din nou”, spune declaraţia BBC.

În relatarea cu pricina, care a fost păstrată pe Youtube, mai mulţi locuitori îi spun corespondentului că au văzut aparate militare zburînd în apropiere de nefericitul avion de pasageri cu câteva clipe înainte ca acesta să explodeze. Guvernul ucrainean a negat că în zonă se aflau avioane militare.

Fapte în mişcare rapidă

În 21 iulie, ministerul rus al apărării a afirmat că un avion de vânătoare ucrainean de tip Su-25 urmărea zborul MH17 şi e posibil să-l fi doborât. Potrivit ambasadei ucrainene la Washington, imediat după ce această afirmaţie a fost făcută, cineva a a modificat articolul din Wikipedia despre Su-25 pentru a schimba altitudinea maximă la care acesta poate ajunge de la 7.000 de metri la 10.000 de metri.

Aproape imediat după ce ministerul rus al apărării a făcut afirmaţia de mai sus, mai mulţi experţi au spus că Su-25 e folosit exclusiv pentru a sprijini operaţiuni terestre. Deputatul în Duma de Stat Dmitri Gudkov a anunțat pe Twitter că l-a contactat pe pilotul rus Serghei Nefedrov, care i-a spus că versiunea ministerului e complet absurdă.

Practica revizuirii articolelor Wikipedia a devenit atât de frecventă încât la începutul acestei luni au fost înfiinţate conturi Twitter pentru a urmări asemenea schimbări operate de pe computerele guvernului rus şi de pe cele ale guvernului ucrainean..

Rachete care dispar

În ultimele zile, multă din informaţia dispărută se referea la întrebarea dacă militanţii separatişti şi mercenarii ruşi din estul ucrainei au avut sau nu sistemul antirachetă de construcţie rusească Buk, despre care majoritatea experţilor cred că a doborât avionul malaezian.

În zilele dinaintea incidentului, insurgenţii se lăudau – şi media rusească relata – că aveau rachete Buk, şi că le foloseau pentru a controla spaţiul aerian de la Doneţk şi Lugansk.

O postare Twitter ca aceasta, venind din partea biroului de presă al autoproclamatei Republici a Poporului Doneţk (RPD), există acum doar în memoria nemuritoare a unor screenshot-uri repostate pe internet.

Postul de televiziune rus LifeNews, despre care se crede că are legături cu serviciile ruseşti de securitate, a scos o înregistrare din 17 iulie care arăta fum ridicându-se din rămăşiţele avionului malaezian, în timp ce relata că insurgenţii au doborât un avion militar de transport AN-16 cu o „rachetă”. Câteva ore mai târziu, după ce avionul de pasageri doborât a fost identificat, LifeNews a început să relateze că acesta a fost doborât de aviaţia militară ucraineană, şi a afirmat fără să indice sursele că separatiştii „nu au” arme antiaeriene Buk.

Comentariile de sub versiunea păstrată pe You Tube a relatării LiveNews atestă discuţiile aprinse care apar când dispar postările originale şi oameni cu puncte de vedere diametral opuse dezbat autenticitatea versiunii arhivate.

Măturate sub covor

Igor Girkin, cunoscut şi sub numele de Strelkov, aşa-numitul ministru al apărării din autoproclamata Republică a Poporului Doneţk, a şters mai multe postări din pagina sa de pe VKontakte, între care una din 17 iulie care spunea: „Tocmai am doborât un An-26 lângă Tores. O altă postare anunţa: „Am capturat rachete”. Aceste postări şi un video al zborului M17 fumegând au fost rapid îndepărtate.

„The Interpreter Magazine”, un website finanţat de Institutul Rusiei Moderne care urmăreşte îndeaproape evenimentele din Ucraina, a relatat că în 16 iulie un bărbay numit Dmitri Tlustangelov a postat pe pagina sa din VKontakte un video despre care susţinea că arăta complexe de rachete Grad în apropiere de satul Gukovo trăgând în Ucraina de pe teritoriul rusesc.

„Dar la sfârşitul zilei pagina lui Tlustangelov a fost îndepărtată complet, cu familiarul ‘câine trist’ care înseamnă ‘404’ pe VKontakte” [n.r.: 404 e un termen pe internet care anunţă că documentul căutat nu poate fi găsit] scrie relatarea de la „The Interpreter Magazine”. Nu se ştie dacă el însuşi şi-a şters pagina sau dacă VKontakgte a făcut-o.

Reţeaua rusească RT s-a implicat şi ea în joaca cu ştersul. În 13 iulie, reţeaua a transmis un program provocator de scandal intitulat „Căutătorul de adevăr” care susţinea grozăvia că forţele ucrainene se fac vinovate de „genocid” în estul Ucrainei.

Potrivit unui screenshot, programul susţinea că forţele guvernamentale ucrainene au comis atrocităţi în satul Saurovka: „Au luat bărbaţii şi le-au tăiat membrele. Întâi braţele, apoi picioarele, apoi capetele. Pe femei nu le-au tăiat – le-au violat.”

Două zile după difuzare, RT a retras emisiunea şi a afirmat într-o postare pe Twitter că programul conţinea „informaţii necoroborate.” Reţeaua şi-a cerut scuze pentru difuzarea emisiunii.

27.07.2014

Preluat cu permisiune : Radio Free Europe/Radio Liberty

________________________________________

Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Ascultă muzica şi radio „Europa Liberă” de la vîrsta de 11 ani (1970). De la vîrsta de 32 de ani (1991) lucrează la radio „Europa Libera„. A scris poezie la „Echinox„, a jucat teatru la „Ars Amatoria & Fiii„, a relatat din Chişinău pentru „Caţavencu” (prima serie) despre declararea independenţei Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

A luat peste o mie de interviuri (John McLaughlin, Harry Tavitian, Sofa Surfers, Fanfara Ciocarlia, Mircea Ivanescu, Dan Deşliu, Emil Hurezeanu, Traian Basescu, CP Tariceanu, Dinu Patriciu, baroneasa Emma Nicholson, congresmanul american Christopher Smith etc). Bea bere la Praga, se plimbă cu bicicleta prin toată Cehia, dă de mâncare lebedelor de pe lacul din parcul central al Clujului, mănâncă mici la Bucureşti. Şi in tot acest timp scrie un Dicţionar de sunete. De sunete rare.

Ecouri

  • Ghita Bizonu': (29-7-2014 la 21:20)

    Eh ….

    Cam oricine poate posta orice pe net!!! cestie ce faciliteaza enorm intoxicarea..

    Si in legatura cu SU 25. Nu este capabil sa urmareasca un avion ca ala doborat. Ca nici viteza nu are… INSA daca vrem sa fim corecti poate cara niste rachete care pot dobora un avion ce zboara la 10.000 metri cu 1000 (si peste) la ora… (de fapt azi si elicopterel de atac pot fi inarmate cu asa ceva .. si un elicopter poate sa doboare chiar si un avion de vanatoare cu asa o racheta …)

  • Aa pentru pace: (30-7-2014 la 12:24)

    Foarte interesant articolul, felicitari!

    Sper sa construim democratia, reconstructia in Ucraina si Donbass, cu fonduri europene si FMI, ca altfel nu se poate.

  • Alexandru Leibovici: (30-7-2014 la 22:12)

    @Aa pentru pace

    > … reconstructia in Ucraina si Donbass, cu fonduri europene si FMI…

    Cu cât mai mare va fi participarea proprie a Ucrainei la reconstrucţie, cu atât mai multă grijă va avea – poate – să fie folosită chiar la reconstrucţie iar nu pentru umplerea buzunarelor diferiţilor şi numeroşilor hoţi şi escroci.

  • Sfartz Pincu: (31-7-2014 la 10:45)

    @ Aa pentru pace

    Planul ruşilor cu Donbasul – cea mai dezvoltată zona industrială încă de pe timpul URSS – este diabolic, în genul nostru -„să-i moară capra vecinului”!, este ca un program minimal, dacă nu putem lua totul la noi, nici Ucraina să nu-l poată folosi o vreme, să plătească reconstrucţia!!

    Ar fi necesar să se facă ceva ca ruşii să ştie că tot ei vor plăti oalele sparte!

  • Ghita Bizonu': (31-7-2014 la 18:19)

    Sfartz Pincu

    oricum Donabasul nu folosea decat rusilor!!

    Treagedia Ucrainei este faptu ca nimemeni cu exceptia Rusiei nu are nevoie de Ucraina si al ei Donbas. Lumea are supracapacitate siderugica. Industria de masini este se pare si ea supradimensionata (asa se zice). Deci la o Ucraina nu putea fi integrata cin UE cu tot cu un Donbas functional. Nici cu uzinele Antonov; Si la naiba cu ZAZ ca in Europa sunt deja prea multi producatori auto!

    Si mai este o problema : Ucraina are cam mult teren agricol. Se zice ca cel mai bun din lume sau pe primele 3 locuri : cernoziom gros de 1 metru!! Insa UE are mari probleme cu supraproductia …

    Unica integrare a fost aia cu cusutorese platite cu 40$ lunar.

  • Aa pentru pace: (31-7-2014 la 21:28)

    fratii mei,

    Putin a crezut ca destabilizeaza Donbass sa-si arate forta militara, si sa faca diversiune, ca lumea sa uite de ocuparea Crimeei!

    dar nu tine vrajeala, si totul se intoarce impotriva lui, din cauza sanctiunilor internationale. A trezit ursul din somn si din betie, patriotismul ortodoxist neonazist, acum nu mai merge, decat sa mearga pana la capat sa ocupe jumate din Ucraina,ca alminteri o sa fie acuzat de tradare,iar rebelii daca se refugiaza in Rusia, o sa-l spanzure pe Vladimir Putin la Moscova in piata publica, ca si puciul KGB din 1992 nereusit (dar de data asta va reusi).

    Rebelii astia ortodoxisti neonazisti albi, de genuiul Igor Strelkov ori Antiufeev, ori altii, spalati pe creier de propaganda neonazista rusa, Russia Today (antisemitism, pro fasia Gaza, pro Iran, pro Bashar al assad, pro Ortodoxie, etc)

    cu miile in Donbass, iau masuri populiste, nationalizeaza totul, restrang libertatea minoritatii evreesti, si vor sa puna antisemitism in politica.

    Daca nu vine Porosenko la timp s-ar putea sa iasa rau de tot acolo. Rusii astia sunt ca si pe timpul Tarului, la anul 1900, cu pogromuri antisemitice, si sunt capabili de orice, sa tina mana pe putere acolo in Donbass.

    Iar daca Vladimir Putin ii abandoneaza, or sa se revolte impotriva lui la Moscova, si va iesi razboi civil ca pe timpul revolutiei bolsevice din 1917! DUGHIN KGB marele neonazist ortodoxist, va ajunge sa ce? sa se revolte, deja a facut-o subtil, impotriva lui Vladimir Putin, acuzat de tradare anti-ortodoxa. Dupa DUGHIN urmeaza rebelii lui IGOR STRELKOV, si ANTIUFEEV, urmeaza apoi CECENII si alte minoritati din Rusia, iar problema va exploda la Moscova intr-o mare revolutie EUROMAIDAN.

    Cu ce se alege putin? cu conturile blocate, faliment, somaj, saracie, sanctiuni economice, EMBARGO, o sa crape de foame linsat de propriul popor!

  • Aa pentru pace: (31-7-2014 la 21:33)

    stimate d-le Leibovici,

    Ucraina nu exista pe harta, eu nu o vad. Ucraina este in incapacitate de plata, iar spre deosebire de RUSIA (care prin Putin vrea doar sa faca diversiune, si destabilizare in Ucraina, dar nu are un plan economic de dupa razboi, o solutie concreta),

    UNIUNEA EUROPEANA si FMI Banca Mondiala, au un plan concret de creditare, etc, etc pentru Donbass si toata Ucraina: restructurare, inchiderea la fier vechi a fabricilor, emigrarea tinerilor in occident, si credite pentru a mari consumul, Mall-uri, magazine, poate si un pic de agricultura.

    Rusia nu are nici un plan concret pentru Ucraina, decat sa DESTABILIZEZE toata tara asta, pentru a avea Vladimir Putin ce negocia la GAZPROM prin Alexei Miller, pretul si tranzactiile la petrol si gaze.!!

    Dar nu-i va iesi lui Putin, pentru ca nu mai trece mult timp si in Rusia izbucneste razboi civil si revolutii (daca nu inceteaza acest razboi)

  • Alexandru Leibovici: (31-7-2014 la 22:04)

    @Aa pentru pace

    > stimate d-le Leibovici,…

    Dv. sunteţi, d-le Vlad?

  • vlad: (2-8-2014 la 06:00)

    da, eu sunt, de ce intrebati? ce parere va lasa dezbaterea?

  • Alexandru Leibovici: (2-8-2014 la 15:12)

    @Puscasu Vlad

    Întreb pentru că dacă aţi postat înainte sub numele de Vlad Puşcaşu atunci trebuie să folosiţi acest nume în continuare şi nu să vă daţi drept altcineva – „Aa pentru pace”

  • Ghita Bizonu': (2-8-2014 la 17:07)

    @Aa pentru pace: sau poate Vlad

    ce scrieti dumneavoastra se cheama Whisfull thinking (pe romaneste n-ar fi rau sa fie bine sau Vrabia malai viseaza).

    Rusia functioneaza mai simplu: daca simte slabiciune se extinde. Este in „firea” ei (Rusia este sub dubla mostenire varega si tatara…) A simtit slabiciune in ce priveste Ucraina in momnetul in care decidenti apuseni au intrebat plini de inocenta daca Moscova va consimti sa mentina imprumutul acordat Ucrainei si sa mentina si preturile de (mare) favoare (politica) pentru gazele acordate Ucrainei.

    Asa ca s-a extins unde o durea cel mai tare: Crimeea !! Asta ca sa reduca „paguba”. Ptr ca Rusia spera la intreaga Ucraina d’aia consimtise atatia ani sa vanda Ucrainei gaze la pret scazut (favoare politica) si sa ii dea credite si sa tolereze furtul de gaze din conducte …

    Restul .. restul a fost tatonare .. „daca mai pica ceva este bine”.. Daca s-a ajuns la incurcaturile de azi se datoreaza ezitarilor occidentale, slabiciunii ucrainene (va amintiti de soldatii care dezertau?!) si faptlui ca nu s-a trecut la negocieri cinice dar .. inevitabile (http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/—-merkel-negociaza-in-secret-cu-putin-un-plan-de-pace-344910)

    In rest planul apusean pe care il sugerati dvoastra (inchiderea la fier vechi a fabricilor, emigrarea tinerilor in occident, si credite pentru a mari consumul, Mall-uri, magazine, poate si un pic de agricultura) are o mica hiba… pastreaza deschis interesul rusesc!! Fiindca cum v-am zis Rusia are oroare de vid! Il „umple” pronto!!

    A da. In romaneste nu se zice „pogromuri antisemitice” ci antisemite. Adica impotriva semitilor nu a ceva ce tine de semiti (semitic)

  • Ghita Bizonu': (3-8-2014 la 11:25)

    E o cestie care ma enerveaza. Marea importanta acordata lui Dughin….

    Dughin este ilustrarea zicalei Barba non facit philosophum. Are barba, pare bisericos, este „celebru” dar oare este chiar atat de important?

    Multi – inclus Olavo de Carvalho – „vad” in Putin (polcovnic KGB cu expereinta in vest) ca pe invatacelul lui Dughin (individ cam dubios…)

    Eu cred ca de fapt Dughin este coada din care da cainele CEKA. Cand este nevoie, i se da un ghiont discret si Dughin sare sa latre. La prima ocazie va vizita statiunea penala Vorkuta sau va redeni pacient al unui spital psihiatric. Findca Dughin este un personaj folozit (uzat pana la uzura) de catre fortele care conduc azi Rusia (Putin este ce se vede. In spateloe lui stau altii! Care au preferat sa ramana necunoscuti marelui public. Ce naiba, in Rusia care a mostenit o divizie de generali, un colonel nu era cine stie ce! D’aia a fost si propulsat! )

    Acele forte au nevoie de cineva care sa zica unele cestii. Cestii care ii intereseaza pe conducatori.. SI care sa fie destul de nebun ca sa depaseasca masura – cestie ce il va mentine mereu la „periferia” vietii politice „mari” si care astfel sa fie usor sacrificabil. Unu mai „consistent” decat era Pavel Globa.
    Asa ca au ales ca nebunu’ tronului sa fie Dughin (nebunu are dreptu sa zica multe. Da daca supara monarhu’ poate fi biciuit!!!.

    Dughin este doar un personaj pitoresc si util. Insa atata. E asa cum era in anii 80 Literaturnaya Gazeta in care uneori se strecurau cestii interesante. Da nu puteai sti daca erau oficiale, oficioase, baloane de incercare, pareri persoanle ale unor indivizi fara „suprafata” politica sau intoxicari. A, si mi se pare ca mai era o gazeta unoristica care executa unele atacuri. La fel greu de discernut intentia reala a Kremlinului (de la o noua linie politica la o simpla umoare personala.)

    Voi a zice ca nu ideile lui Dughin sunt cele care l-au propulsat. El a fost ales fiindca avea ideile „corecte”!! Nu de alta dar eurasianismul este anterior lui Dughin. Si de presupus ca cei care conteaza stiau aceste idei ininate ca Dughin sa fi terminat liceul …

  • P.V.: (3-8-2014 la 13:44)

    asa este intradevar, doar ca nu tineti cont de un mic amanunt: Rusia a pierdut razboiul. Daca tovarasu Putin nu se opreste anul acesta, la anul il asteapta EuroMaidanul la Moscova, o revolutie violenta, sau chiar razboi civil cu cecenii si minoritatiile din Rusia, urmand probabil ca Siberia sa ajunga o colonie a Chinei pe harta!

    Moderator/A.L. : vă rog insistent să nu postaţi sub diferite identităţi.

  • Ghita Bizonu': (3-8-2014 la 16:33)

    PV sau cine oti fi*

    Mai incet cu EuroMaidanu. Nu de alta dar in Moscova nu este Maidan. Doar un Zid Chinezesc (fost bazar unde veneau negustorii de chinezarii inainte de 1900).

    In plus sunt plictisit de atatea promisuni. Unii f fermi zicau ca cu ocazia Zilei Victoriei (9 mai) Putin va trece la o ofensiva generalizata in Ucraina.

    Apoi Cecenia poate fi si abandonata (concomitent cu trimiterea tururor cecenilor din Rusia acasa!! Se pare ca ar fi extrem de nasol ptr ceceni)

    Cum v-am zis, metoda dvoastra se cheama whisfull thinking (si eu sigur azi o sa castig la loto! peste 3 milioane euroi!! As vrea eu da nu ma bazez pe asta ..)

    Ca o observatie. Daca scenariul dvoastra ar fi fezabil .. ar continua indiferent de ce ar face Putin!!

    Cat despre Siberia.. este alta gasca in lata straita. Daca Rusia nu va reactiona energic (si nu militar !! ) va pierde Siberia… pasnic. Caci Siberia are nevoie de multa mana de lucru dispusa sa lucreze dur, in conditii extreme (minus 40 de grade iarna, vara peste 20 si roiuri de tantari de iti intra in ochi!) si platita modic. Ori rusii fiind f putini in zona, „raman” chinezii care sa lucreze la punerea invaloare a zonei (drumuri, poduri, constructii diverse). Ori cca 50 milioane de chinezi in zona … hales bule referendum si basta! Cel mult vor conceda Rusiei o cota parte din venituri … Sunt peste 15 ani de cand zic asta…

    A da.. ia vedeti asta http://cursdeguvernare.ro/valentin-naumescu-franco-germanii-felicita-si-abandoneaza-ucraina-in-favoarea-relatiei-cu-rusia.html
    Cestile nasoale ptr Ucraina raman orice ar face Putin!!!

    * Eu sunt Ghita Bizonu’. Pe net. De la intrarea in NATO (atunci am ales acest pseudonim). Si il pastrez. Asta ca daca cineva vea sa vada cu cine discuta sa poata cauta si sa se lamureasca. Si am 2 lucrari pe ScribD cu care ma pot mandri! Tot ca Ghita Bizonu’. Hotarati-va „cine” sunteti si ramaneti la aceea „identitate”

    Si am o curiozitate . Care este sursa dvoastra pentru UNIUNEA EUROPEANA si FMI Banca Mondiala, au un plan concret de creditare, etc, etc pentru Donbass si toata Ucraina: restructurare, inchiderea la fier vechi a fabricilor, emigrarea tinerilor in occident, si credite pentru a mari consumul, Mall-uri, magazine, poate si un pic de agricultura. Vreau sa folosesc infirmatia dvoastra insa imi trebuie o referinta serioasa . Nu de lata dar detest sa ma fac de ras ..(reusesc rar dar mai des decat mi-ar placea. Adica mi-ar place sa fiu ca si papa : infailibil!!)

  • Alexandru Leibovici: (3-8-2014 la 16:50)

    În calitate de moderator:

    > PV sau cine oti fi

    Din noiembrie 2013 până în iunie 2014 persoana a postat sub numele de „Puscasu Vlad”. Înainte şi după a postat sub numeroase alte nume, dar a refuzat, în general, să recunoască.

    Dacă acest lucru se mai repetă, persoana va fi blocată.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mozart: Birthday – Nederlands Dans Theater celebrates Jiri Kylian

Mozart: Birthday - Nederlands Dans Theater celebrates Jiri Kylian

Închide
18.222.125.171