caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Artiştii şi boema

de (1-6-2014)

 
În mod firesc, artiştii se inspiră din locurile pe care le frecventează, din atmosfera şi personajele care populează (şi) lumea cunoscută de ei. Departe de noi intenţia să generalizăm, dar e tot atît de adevărat că boema este o specie mereu pe cale de dispariţie şi mereu vie. Iar boemă în accepţia tuturor înseamnă baruri şi cafenele, restaurante şi localuri. Termenul literar se referă la persoane cu un comportament social original, neconvenţional, neconformist, în special artişti sau scriitori.

Constantin Piliuţă

Constantin Piliuta

Vinul, artiştii şi lăutarii ar putea alcătui o tripletă emblematică, dacă nu am cunoaşte şi celălalt aspect, cel nedorit, care incumbă şi pericolul exagerării, riscul că timpul destinat creaţiei să fie redus, în vreme ce excesele bahice pot pune în pericol sau chiar scurtă vieţi valoroase. Vom lua, aşadar, partea bună a boemei, cu artişti, poeţi şi romancieri, pictori şi sculptori, compozitori şi muzicieni…

Edgar Dégas

Edgar Dégas

Pictorii, în mod special, au găsit în localuri personaje interesante, care meritau, fără îndoială, creionate. Şi mai apoi fixate în compoziţii, linii şi culoare. Nu se poate nega faptul că multe din picturile care au devenit celebre s-au născut în atmosfera atît de specifică a locantelor. De la Edgar Degas la Pablo Picasso, la pictorii interbelici şi contemporani, români şi de aiurea, băutorii de absint sau de bere, de vin sau de spirtoase, au intrat în panoplia figurilor memorabile.

Pablo Picasso

Pablo Picasso

Oameni trudiţi care îşi îneacă în băutură necazurile, cheflii fără grija zilei de mâine, prieteni veniţi să sărbătorească un eveniment, parveniţi dornici să fie văzuţi în compania unor celebrităţi efemere, pot fi tot atît de bine personajele unui tablou cu acest subiect.

Viaceslav Kalinin

Viaceslav Kalinin

Eroii unui astfel de picturi sunt inevitabil afectaţi, trataţi uneori familiar, alteori pretins aristocratic, dar întotdeauna avertizînd discret asupra consecinţelor inevitabile şi paradoxale ale falselor iluzii ascunse în băutură. O evidentă stratificare socială şi o sfidare a convenţiilor se traduc în tensiunea trăirii instinctive, într-o posibilă invitaţie la dialog sau la tăceri grăitoare, care realizează unele din cele mai ambiţioase compoziţii ale acestei realităţi complexe.

Robert Falk

Robert Falk

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Regrete (ziceri)

Un prieten inconstant e la fel cu un duşman nedecis. // Să ne lărgim orizontul!? Nu ar fi mai bine...

Închide
3.235.145.95