caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Arta de a picta scena

de (20-5-2014)

 
Scenografia, arta scenică, este în mare măsură cea care creează ambianţa plastică a spectacolului teatral, oferind prin decoruri, rechizite, costume acea atmosferă de care acesta are neapărată nevoie. Ea da cadrului profunzime, perspectivă, mişcare, strălucire… Să fii scenograf este o profesiune dificilă şi complexă. Poate tocmai de aceea, au fost solicitaţi să colaboreze cu teatrul unii dintre pictorii cei mai buni. Vuillard în Franţa, Leon Bakt în Rusia, Chagall şi Munch, Renoir şi Miro, Rubin şi Piliuţă sunt numai câţiva care s-au remarcat în domeniu.

P3080108

Vasile Jurje, pictorul de care mă leagă amintiri din tinereţe, când am fost pentru o vreme secretarul literar al teatrulul „Eminescu” din Botoşani, m-a introdus în lumea conceptului scenografic. Dînsul, care a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”din Bucureşti, a semnat scenografia la teatrele din Botoşani, Bacău, Piatră Neamţ, Constanţa, Albă Iulia, Baia Mare, Bîrlad, Iaşi, Ploieşti… Solicitat de directorii de scenă pentru abilitatea creativă, pentru deschidere în faţă tradiţiei dar şi a experimentului, a luat numeroase premii la Trienala de scenografie, la festivalul naţional de teatru, la expoziţii de machete sau la salonul de artă experimentală.

P3080114

Cea ce nu l-a scutit de dificultatea unora din textele dramatice, de dogmatismul unor regizori şi actori, de refuzul unor directori zgîrciţi, de rutina meşterilor de la ateliere. Dar a depăşit dificultăţile pentru că era mai importantă creativitatea şi mai esenţială onorarea artei scenice. Decorurile create de Vasile Jurje au echilibru, elemente mobile care dublează spaţiul scenic, iar costumele respiră realism, dar şi fantezie.

P3080123

„Artă de a picta scena” nu i-au lăsat prea mult timp pentru pictura de şevalet şi pentru grafica artistică netto. Dar decorul, costumele, măştile au constituit startul pentru pictura monumentală, pentru designul publicitar, lucrările de artă decorativă, grafică de carte, ilustraţii.

P3080133

P3080144

P3080146

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Elegie pentru printesa Delia

Departarea de sotie, de primele cuvinte de dragoste si de atatea bucurii ne ingenucheaza mintea, si pleoapele. La Multi Ani...

Închide
13.59.130.130