caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Fondue

de (9-2-2014)
1 ecou

 
Am ales un fragment din romanul Fuga, scris împreună cu Lilly Pierce

Lilly a ajuns acasă. Zsozso terminase câteva fresce cu zeci de flori de cireş. Îşi ştergea pensulele, le repunea în borcane cu apă.

FondueRichard venise mai devreme şi aşternea o faţă de masă în sufrageria enormă cu mobilă din lemn de trandafir. Maimuţe, elefanţi, nişte zei ciudaţi, scene sculptate iscau o atmosfera ireală. Nu lipseau beţigaşele din lemn de santal, vaze enorme, câteva stampe japoneze. Un clopot din Tibet voia să aducă în lumina soarelui de vara târzie locurile îndepărtate pe care Lilly le văzuse doar pe harta.

– Astăzi avem o supriză pentru ţine. Vom mânca un fondue elveţian. Sunt convins că îţi va place, îi zâmbea Richard conspirativ.

Richard a scos dintr-o cutie enormă un set de vase şi nişte ţepuşe … Lilly nu înţelegea nimic.

– Acesta este un set de fondue. Richard a pus un vas mai mare, un fel de tuci emailat deasupra unei spirtiere.

A aşezat trei farfurii – mai bine zis un fel de castroane de supă, ca nişte cupole răsturnate, şi un coş din argint.

– Vezi, în vasul mai mare vom topi în vin alb câteva feluri de caşcaval. Când amestecul are consistentă unei supe-creme, vom înfige ţepuşele în bucăţi de pâine şi ne vom servi întingând în sosul numit fondue, adică un fel de topitură în traducere directă. Richard tăia în cuburi egale trei feluri de caşcaval: Gruyère, Emmental, Camembert.

Lilly a curăţat câţiva căţei de usturoi. Cu o voce încetinită Richard continua ca într-o lecţie culinară:

– Răzuieşti usturoiul pe care îl presari în mod egal în tuci. Aprinzi spirtiera şi torni o jumătate de litru de vin alb sec şi-l laşi să se încălzească la flacăra domoală. Pui cuburile de brânză şi amesteci încontinuu. După gust presari puţin piper alb, praf de nucşoară şi un păhărel de lichior de cireşe. Pentru a da o mai bună omogenizare brânzei topite adaugi o lingură de amidon de porumb. Se poate folosi şi făină obişnuită.

Dacă Zsozo nu intră în bucătărie decât că invitat drag, Richard se dovedea un maestru desăvârşit. Parcurgea reţete originale, răsfoia cărţi de bucate, decupa articole, materiale cu curiozităţi gastronomice.

– Fondue-ul este atestat în anul 1699, apărut într-o carte intitulată “Käss mit Wein zu kochen” (a găti brânză cu vin), în Zurich. Se întâlneşte un fondue şi de cicocolata topită în care înmoi cuburi de fructe. Acum ia să ne aşezăm la masă, şi Richard se îndreptă către Zsozso înconjurată de frescele ei florale şi îi atingea uşor umerii.

I se adresa cu ”domniţă mea”.

S-au aşezat la masă şi înmuiau cuburi de pâine înfipte în ţepuşele din setul de fondue.

Branza topită nu trebuia să ardă, avea consistentă lichidă a mierii.

Richard a desfăcut o sticlă de Gwurztraminer din Alsacia.

– Eu îl numesc vinul parfumat de câteva condimente ca scorţişoara, petalele de trandafir, pepenele galben şi se asociază miraculos cu topitură noastră. Noroc şi multă voie bună, şi mai ales succes ţie, Lilly, şi el îi ciocni uşor paharul.

Obrajii lui Lilly se aprinseseră odată cu vinul, cu după amiază întarzaiată departe de cină din bucătăria sumbră în care Nikolaus sfârşea să mănânce de unul singur la masă servit de către Mutti, care niciodată nu a fost, nu avea nicicând să fie domniţă lui.

Lilly îşi spunea că nu se va căsători nicicând cu un atare bărbat. Privea la Zsozo şi la Richard. Dragostea nu are nevoie de vârstă, ci de multă bucurie de a fi cu cineva şi de a înfrumuseţa odaia oricât de sarcacioasa ar fi ea. Învăţă că zâmbetul aducea soarele. Nu trăise în casă zâmbetului răsare. Tatăl ei ar fi interzis râsul, orice schiţare de zâmbet.

Richard a desfăcut o a două sticlă de vin. Sufrageria răsună în ciocnitul paharelor, în songurile cu Chris de Burgh.

Lilly se trezea în secvenţele unui film în care se regăsea nu numai ca spectator.

(fragment din capitolul XII)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ecouri

  • Christina Vlad: (10-2-2014 la 08:22)

    O excelenta alegere facuta de domnul Predescu. Putina literatura, putina bucatarie si citesti cu placere.

    Cascavalul este foarte iubit si în Germania.Exista chiar multe retete de supa de cascaval.

    O singura dilema am: oare cum arata mobila din lemn de trandafir?!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ce-mi place şi ce nu-mi place la români

Românii sunt oameni ca toţi oamenii. Unii sunt grozavi, alţii sunt naşpa. Cu riscul să stârnesc dispreţul pe motiv că...

Închide
3.133.108.241