caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Memi Shemtov, dinamic şi creativ

de (27-1-2014)

 
Pe Menase (Memi) Shemtov l-am întîlnit de două ori. Prima dată în Tîrgul puricilor (piaţa de vechituri) din Yaffo, într-o galerie plină doldora de tablouri. Eu mă aflam împreună cu un prieten care îl cunoştea şi, pentru că toţi trei căutam printre picturi, am discutat mult despre falsuri şi contrafaceri care nu lipseau şi de care trebuia să ne ferim… După ce ne-am despărţit, amicul m-a informat că Memi se pricepe foarte bine la pictură, el fiind… pictor. A doua oară, după vreo cincisprezece ani, ne-am întîlnit la vernisajul unei expoziţii, în nordul Galileei, unde am ajuns cu un autobuz special. Eu, ca şi ceilalţi călători, eram amatori de artă, iar Memi era şoferul autobuzului, fiind şi el interesat să vadă exponatele.

024

Pictor sau şofer? Şi, şi… Ca adolescent, Memi s-a dovedit un talent deosebit. Dr. Haim Gamzu, directorul Muzeului Tel Aviv în acea vreme i-a propus fără ezitare să studieze la Paris. Dificultăţile financiare nu i-au permis, dar a urmat cursurile Institutului Avni, unde a învăţat cu pictorii israeleni Nahum Okashi şi Yacov Wecsler. Şi în acelaş timp, a început să lucreze la Societatea de transport Dan. Dar în fiecare ora liberă, Memi picta.

MENASHE-077 copy

Stilul său a evoluat de-a lungul timpului. La început figurativ, naturalistic, apoi a trecut la cel suprarealist şi, în ultimii ani, la cel expresionist. Nu e vorba de o delimitare precisă, compoziţiile lui sînt omogene, dar permit şi o combinaţie suprarealistă cu expresionismul, uneori cu un discret caracter cubist. Memi are idei care se concretizează uneori în simboluri, alteori în tehnica utilizată.

Menashe_7

De la lucrări mari, Memi Shemtov trece la miniaturi, figurative sau abstracte, în care abundă elementele decorative. Cînd sînt inspirate din copilărie, ne introduce în universul jucăriilor, al îngerilor, al animalelor, al vegetaţiei luxuriante. Linii, forme, culori şi texturi care crează o lume mirifică în care pictorul se simte cel mai bine. Împreună cu alţi pictori miniaturişti, el a expus în nu mai puţin de treizeci de ţări diferite.

Menashe_6

Şi iată cum acest pictor dinamic şi creativ, care este şi şofer profesionist, dar şi membru în Asociaţia Artiştilor din Tel Aviv, ne oferă lucrări diverse, într-o concepţie personală, cu încărcătură simbolică dar şi emoţională.

60x80  9

1 55x43

MENASHE-293

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dem Rădulescu – Maestrul şi fuşeristul

Dem Rădulescu - Maestrul şi fuşeristul

Închide
3.146.35.203