caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Pe aripile Shakty – o expoziţie indo-israeliană

de (18-12-2013)

 
O expoziţie colectivă de pictură, sculptură şi artă fotografică, cu acest nume neobişnuit, reuneşte o mulţime de artişti din Israel şi din India, în spaţiul oferit de Hangarul 2 din portul Yaffo. Shakty este o denumire care se referă la energia proprie zeiţelor, dar şi a femeilor în general, în cultură indiana veche. Această se baza pe existenţa unei societăţi în care oamenii erau egali, în care dreptul femeilor la libertatea de acţiune era respectat şi femeia, în general, era apreciată.

P1090903

Expoziţia în sine este feminină prin tematică şi participare (cei cîţiva artişti bărbaţi sînt în vizibilă minoritate), demonstrînd prin culoare şi desen multiplele aspecte ale existenţei femeilor indiene de astăzi, precum şi a schimbărilor din viaţă lor. De altfel, participanţii la expoziţie donează o cincime din veniturile realizate din vînzări Organizaţiei drepturilor femeii din India.

P1090911

Este locul să menţionăm faptul că expoziţia „Pe aripile Shakty” este organizată în cadrul manifestărilor dedicate Indiei, un festival de artă, muzică şi dans la care şi-au dat concursul, printre alţii, ambasada Indiei, Ministerul de externe israelian, portul Yaffo, Ambasada Israelului în India. Această din urmă va avea un rol activ în deschiderea aceleiaşi expoziţii la Bombay, în luna ianuarie 2014

P1090914

Vom sublinia ca o caracteristică generală tratarea picturală insolită, artă decorativă şi sintetică, tendinţa realismului spre rigoare şi simplitate. Cea ce nu înseamnă de loc o uniformizare a stilurilor, lăsînd loc unei amplitudini creatoare patetice. Unele lucrări au o evidentă amprenta israeliană tradusă în mesajul transmis: artă este o parte vitală a societăţii contemporane, o explorare spirituală a timpului şi a spaţiului. Mesajul este de acea subînţeles, cîtă vreme pune societatea modernă în interacţiune cu tradiţia şi cultură antică. În felul acesta, expoziţia „Pe aripile Shakty”, în afară de aspectul artistic evident, obţine epoletul social, istoric, etnic şi politic în subsidiar.
Dr. DOREL SCHOR

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Inainte de apariţia ferăstraielor cu lanţ… Cu adevărat uimitor!

Înainte de a fi fost inventate ferăstraiele cu lanţ, acum vreo 125 de ani, industria forestieră în Statele Unite şi...

Închide
3.235.145.95