caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

Religiile la examene şi la examinare

de (14-8-2013)
5 ecouri

 
Ministrul învăţământului din Israel reflectează la suprimarea examenelor de Tanah (biblie) şi istorie la bacalaureat.

Şeful guvernului, Nataniahu se opune.

La programul de vineri seară la TV de stat care comentează pericopa săptămânii – de data aceasta Judecătorii – invitatul era un profesor de drept, fost ministru la justiţie. S-au discutat numeroase aspecte dar s-a omis un amănunt: conform iudaismului femeia nu poate fi judecător şi nici martor; merită de menţionat că în islam(ism) mărturia a două femei valorează cât cea a unui bărbat.

Toate acestea mă determină să scriu cele de mai jos.

Dacă ar avea loc un referendum în legătură cu predarea religiei în şcoli aş pleda pentru predarea tuturor religiilor şi nu numai monoteiste; dacă această nu ar fi posibil (lipsă de cadre competenţe), aş opta pentru predarea iudaismului analizat raţional, neconvenţional, adică fără tabu-uri.

Acest mod de predare este necesar atât pentru cunoaşterea adevărului în sine, cât şi pentru combaterea influenţei nefaste în domeniul politic (şi altele ca sănătate, cultură etc.) a religiilor.

Biblia nu este un document istoric şi nu este credibilă. Relatările ei nu sunt confirmate de nici o altă sursă, cuprinde afirmaţii contradictorii, afirmaţii inexacte, chiar inepţii, distorsiuni de logică, violenţe şi cruzimi, discriminări de sex, etnie sau religie. În general, crează imaginea unui Dumnezeu orgolios a€care a creat omenirea pentru a-L preamării. Interzice reproducerea în desen, pictură, sculptura a ceace a creat El pe pământ, în ape şi în ceruri. Cât de săracă ar fi fost omenirea fără muzeele de artă, dar din fericire, mulţi nu L-au ascultat, nici chiar omul primitiv care a creat a€œcapela sixtină a preistoriei – Lascaux.

Supunerea şi preamărirea Lui este o adevărată idolatrie, sau modern un cult al personalităţii.

Pentru a nu lungii materialul, mă voi mărginii la numai câteva exemple de contradicţii, inepţii, lipsă de logică, violenţe, dicriminare ş.a.

– crearea omului, Adam şi Eva, prezentată în două moduri diferite; Adam şi Eva fabricaţi din pământ (vezi Gen.1/26), sau Eva făcută dintr-o coastă a lui Adam (Gen.2/21-22);

– întrevederile lui Dumnezeu cu Moise, în Ex.33/11, este scris că se văd faţă în faţă, dar în Ex.33/20, Moise stă în spatele lui Dzeu, căci cine-i vede faţă, moare;

– omul a fost creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, dar Maimonide (Rambam) afirmă imaterialitatea luɨ;

– ziua şi noaptea, deci lumina şi întunericul, au fost făcute de Dumnezeu în prima zi a a facerii, dar soarele şi luna abia în ziua a patra;

– Dumnezeu opreşte mersul soarelui pe cer pentru a prelungii ziua (Cartea lui Ioshua 10/12-13). Creatorul universului nu ştie ceea ce toţi şcolarii ştiu: rotaţia pământului în jurul axei lui provoacă ziua şi noaptea;

– viţelul de aur la care s-au închinat oamenii în timpul celor 40 de zile în care Moise a invaţat Tora (în care timp n-a mâncat şi n-a băut), a fost aruncat în foc până s-a făcut cenuşă; Dumnezeul atotştiutor nu ştie că un metal se topeşte la temperaturi mari, dar nu devine cenuşă (Ex.30/20 şi Ex.32/26-28);

– în Lev.11/6 se explică de ce iepurele nu este casher, deşi este animal rumegător! Nu este o greşeală de tipar; rozător-rumegător, pentru că şi în alte limbi apare acelaş lucru;

– la ieşirea din Egipt se face un recensământ al populaţiei şi iată rezultatul: totalul populaţiei este de 601.730 de oameni (vezi num.26/51), iar numărul bărbaţilor apţi de război este 603.550 (Num.1/46).

Mai adaug doar doua porunci, diferite ca natură, dar deosebit de negative şi compromiţătoare:

1) femeia este impură după naştere 80 de zile dacă a născut un copil de sex feminin, dar numai 40 de zile dacă copilul este de sex masculin. La sfârşitul acestei perioade femeia trebuie să aducă un animal de jertfit pentru păcat!!! (vezi Lev.12/2-7);

2) una din €œlegile razboiului ”la cucerirea Ţării Făgăduite”: ”acum omorâţi toţi copiii precum şi toate femeile care au cunoscut bărbat, iar toate fetele care n-au cunoscut bărbat să le lăsaţi în viaţă pentru voi” (Num.31/17-18).

Nu se impune, dacă se învaţă şi se dă examen la disciplina religie, o analiză a tuturor textelor, din Biblie, Evanghelii şi Coran?

Afirmaţiile false şi preceptele imorale nu pot fi acceptate doar pentru că unii le numesc revelaţie sau lege divină.

Homo sapiens nu poate accepta că analizarea neconvenţională, critică, a unor texte, oricare ar fi ele, să se numească blasfem şi să fie pasibilă de pedeapsă.

Ecouri

  • George Petrineanu: (15-8-2013 la 09:24)

    Un articol binevenit!

    Intrebarea e citi gindesc asa acolo, in Israel (sau alte tari cu o situatie asemanatoare a religiei).

    Tocmai ma gindeam (recunosc in baza unor cunostinte reduse pe care le am despre aceasta tara) cit de important ar fi pentru Israel, care are probleme cu ultrareligiosii si este implicata intr-un conflict greu de rezolvat, sa izoleze viata politica si publica de religie (si eventual si ideologii care prin trecerea timpului au devenit anacronice si irelevante).

    Sustin ideea ca singura ratiune de a preda religia in scoala (a se citi a obliga generatiile sa studieze o carte religioasa indiferent de care va fi opinia lor religioasa) este de a preda „cunostinte despre religie” bine explicate. Acest lucru se face in Suedia. Care dintre tineri va imbratisa sau nu religia, asta nu priveste decit pe individul respectiv. Nu e treaba statului si nici a bisericii.

    Din experienta proprie, incercarile mele de a pricepe ceva din „Biblie” au esuat cam pe la primele 50 de pagini. In schimb, citind despre biblie in niste materiale despre istoria religiilor am inteles de zece ori mai mult. Concluzia pe care am tras-o pentru generatiile care invata acum religie la scoala in România este ca elevii sunt prin asta doar pacaliti si redusi la conditia de „maimuta” care trebuie sa „bage la cap” ca sa poata apoi repeta. La fel se intimpla in armata cind trebuia sa „invatam” (si comentam!) cele 7-8 pagini de ziar cu discursul lui Ceausescu la Congresul XYZ. Te alegeai cu o senzatie puternica de perplexiate, eventual cu un complex ca nu esti in stare sa pricepi nimic dintr-un discurs intreg de 4-5 ore.

    Revenind, umila mea parere este ca Israelul ar trebui sa fie mai atent la cum isi formeaza societatea viitoare (prin invatamint). Aceasta are pe umeri o povara greu de rezolvat. Fara o minte limpede le va fi si mai greu…

  • Sfartz Pincu: (17-8-2013 la 03:13)

    Nu sunt de invidiat apărătorii fanatici al religiilor monoteiste!
    În timp ce citeam acest binevenit articol(publicat aproape simultan cu articolul meu-„Plătiţi-l pe Dumnezeu”),mi-au venit în minte argumentele,pe care Stimatul domn Prutineanu George, le-a prezentat mai sus, mult mai concis decât puteam eu s-o fac.
    Ar fi o mare greşeală, să credem că nu există minţile limpezi,invocate de Domnul Petrineanu pentru a rezolva conflictul ancestral dintre religie şi realitatte !!
    Minţi deschise există în egală măsură atât în ştiinţă cât şi în religii.Iar în zona decizională a societăţilor (în politică), dacă sunt câteva minţi mai deschise,ele sunt perverse,incapabile să ia decizii contra interesolor LOR imediate.
    În conflictul religie-stat, soluţia radicală este separarea absolută dintre ele,fără nici un punct de contingenta!!

  • Marco: (19-9-2013 la 21:17)

    Biblia are si alte greseli sau afirmatii putin false. Prin Judecatori evreii inving nenumarate armate numerose, dar, in doua cazuri una are 800 mii de ostasi iar in al doilea un milion, desi etniile implicate erau la nivel aproape tribal intr-un teritoriu semiarid de dimensiunile unui judet. Nici macar marile imperii nu visau la asa armate.

    Geologii nu gasesc urmele Potopului.

    Biblia intra in conflict cu istoria oficiala care descrie o istorie continua fara sa observe Potopul.

    Astronomii descriu un univers vechi si violent.

    Profetiile din Biblie sunt generale, nimic concret, precis.

    Daca iudeo-crestinismul era condus de o fiinta supranaturala extrem de inteligenta, de ce paganii greci sau romani erau mult mai avansati social? Curios ca D-zeu nu le-a sugerat sa creeze scoli primaree in fiecare sat si spitale de prim ajutor sau anumite tehnici sa-si imbunatateasca productia.

    Regele Solomon nu a fost nici pe departe asa de bogat si puternic, nici nu avea cum, detinea un teritoriu cat Rep. Moldova, semiarid, si nu facea comert pe mare.

    Iosif ajunge al doilea dupa Faraon si nu se intereseaza de familia lui.

    Oile lui Isac fata miei manipulati genetic, de culoarea dorita, doar pt. ca se uita la niste nuiele.

  • Wanda Lucaciu: (19-9-2013 la 22:25)

    Biblia este o carte scrisa de oameni si contine legende ci nu adevaruri.
    Dl. Alex Leibovici a redat pentru un alt articol aparut pe acest site, definitia cuvintului „legenda”

    – povestire cu caracter fantastic…
    – poveste minunată şi puţin credibilă…
    – Minciună, palavre care se tot spun şi ajung să fie crezute…

    Dl Marco, aveti dreptate ceea ce ati scris despre biblie.

  • Sorin Paliga: (23-9-2013 la 19:48)

    Cred că ar fi timpul să lămurim un lucru: legenda este forma de gerundiv neutru plural de la lego, legere și înseamnă „cele ce trebuie citite” (de copii, de tineri) pt a primi o educație aleasă în spiritul tradiției și cutumelor. Cu timpul, cuvîntul a căpătat alte valențe, cum s-a întîmplat cu multe alte cuvinte de origine greacă ori latină. De ex., barbar însemna „negrec”, adică cel ce vorbește bîlbîit, fără sens (bar-bar, bîl-bîl, forme onomatopeice care imită vorbirea incoerentă). Cu timpul, a căpătat valori peiorative. Termenul se folosește curent în literatura istorică, mai ales cu referire la mileniul I e.n.: Barbaricum, teritoriul (variabil ca întindere) unde locuiau barbarii, adică non-imperialii, cei necivilizați.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Şarpele (II)

Într-o ţară care se dădea în vânt după conspiraţii, nu au întârziat scenariile, lansate de vechii comunişti: "Duplicitatea imperialismului, Conspiraţie...

Închide
3.231.146.172