caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Mentalitate



 

Happy Birthday, America !

de (4-7-2013)
2 ecouri

 
La început de iulie America înalţă drapelul din poartă în poartă. Pentru mulţi dintre cei veniţi din altă lume arborarea însemnului naţional îşi pierde gestica sacrului, o dată pentru refuzul reflex, nedeclarat în a adopta o nouă patrie, iar apoi pentru exagerările patriotarde din ţările de origine, mai ales cele totalitare. Pentru unii români, drapelul în sine, ideea de drapel pare paşoptism, un act aproape ridicol.

Totul porneşte din cât de mult suntem convinşi de binefacerile ţării în care trăim. Aparţinem unui perimetru circumscris unei hărţi fie pentru că ne-am născut, fie pentru alegerea noastră.

Ziua de 4 Iulie semnifică o victorie a unei constituţii împotriva unui rege. Este de fapt ziua de naştere a Statelor Unite ale Americii.

Mă adresez celor ce au ajuns aici, au devenit sau vor deveni cetăţeni americani. Nimeni din afara Americii nu e obligat să adere la stilul de viaţă, la vederile politice, la constituţia confederaţiei.

Întâlnesc aici confraţi cu metehne neschimbate, mai ales cu criticarea ţării de adopţie, cu injurii chiar. Ei uită că au sosit împinşi de nemulţumirea din ţară, de nerealizări, de privări de libertăţi.

Altfel spus mii de imigranţi sosesc neinvitaţi. Nu contenesc a defăima gazdele. Nu ar fi mai corect ca ei să se întoarcă în ţară?

Ne situăm într-o diferenţa culturală. Nu putem schimba lumea după bunul nostru plac.

America se bazează pe multă competiţie şi pe muncă. În nici trei secole s-au construit metropole, s-a deschis poarta de intrare într-un amalgam multietnic, s-a ajuns la o tehnologie avansată.

Mă trezesc în această zi de 4 iulie şi mă bucur că încă se mai găseşte de muncă, din puţinii bani câştigaţi pot trimite familiei câţiva dolari. Nu mă admonestează nimeni că vin din România. Întru prin magazine şi nimeni nu spune : Attention, les Roumains !

Dacă nu am reuşit să ajung milionar, nu ocup funcţii înalte, mă bucur de libertate şi de succesul fiului meu de a termină o şcoală aici, ca imediat după absolvire să ocupe un post într-un minister, această numai datorită lui, fără nicio intervenţie, trafic de influenţă.

Privesc drapelul din faţă casei, curăţ grătarul că şi ceilalţi vecini, pun berea la rece, urez celorlalţi dar şi mie însumi:

Happy Fourth of July!

angajari with roxana

Ecouri

  • Ion Ionescu: (5-7-2013 la 18:33)

    total control, the Gestapo state–a good presentation of NSA from a top insider

    Whistleblower William Binney, a former crypto-mathematician and code breaker, worked for the National Security Agency, the NSA, for nearly four decades.

    A nightmarish world of constant surveillance – far beyond what George Orwell described in his novel, “1984” – is now a reality in America and other nations around the globe. Ultimately, the technology is being used to create a totalitarian state and a one world government, warns a top National Security Agency (NSA) whistleblower.

    http://www.examiner.com/article/nsa-whistleblower-spy-grid-creates-totalitarian-state-world-government

    \

  • florin predescu: (6-7-2013 la 16:21)

    Ma abtin sa raspund la declaratii alimentate de elemente apartinand teoriile conspiratiei. Va intreb Domnule Ionescu, traiti in SUA ? Sunteti expert in studii americane ? Ce mai zicem de alte tari ca si Coreea de Nord, ca Rusia daca in America exista pericolul pe care il copy pastati ?

    Eu traiesc in SUA de ceva timp si nu prea simt adierea orwelliana despre care vorbiti.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Operaţiunea „Inimaginabilă”

Vremurile redeveniseră tulburi de câtăva vreme deja. Începând cu toamna lui 1944, occidentalii erau din ce în ce mai îngrijoraţi...

Închide
18.217.84.171