caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

De la tristeţe la bucurie: expoziţia Lianei Saxone-Horodi

de (24-3-2013)

Avem acum prilejul să participăm la un eveniment deosebit în lumea artelor plastice, mai ales că pictoriţa Liana Saxone-Horodi este bine cunoscută ca o reprezentantă de frunte a celor originari din România. Ne referim, bineînţeles la expoziţia deschisă la galeria centrală din satul artiştilor de la Ein Hod, eveniment aşteptat cu evident interes de către iubitorii de frumos. La pregătirea expoziţiei, artista a lucrat cu tinerească înfrigurare, în dorinţa de a se prezenta cu un bilanţ caracteristic pentru cei peste cincizeci de ani de creaţie, dar şi cu o parte inedită, necunoscută publicului. Mai mult de douăzeci şi cinci de pânze noi, proaspete şi cu culorile abia uscate, îi aşteaptă pe vizitatori, rodul zilelor (şi nopţilor) de inspiraţie din ultimele luni.

Liana Saxone1Liana Saxone5

Aşa cum ne promite şi titlul expoziţiei, lucrările îşi propun să însoţească stările sufleteşti ale artistei, de la tristeţe la optimismul cel mai viguros, la bucuria creaţiei şi satisfacţia deplinei reuşite. Pictoriţa, care nu se încadrează într-un stil anume, exceptându-l pe cel „personal”, trece cu uşurinţă de la figurativul cel mai realist, la unele pânze expresioniste în care culoarea fură spectacolul, dar şi la altele de inspiraţie spontană. Trecând cu uşurinţă de la largile peisaje din natură la cele din aglomeraţia urbană, Liana Saxone-Horodi se simte la fel de bine şi în cadrul strâmt şi intim al interioarelor, pe care le populează cu minunate obiecte de artizanat.

Liana Saxone2Liana Saxone4

Aici este locul să subliniam rădăcinile, inspiraţia, suflul dual, caracteristic întregii sale creaţii, israelian fără îndoială, dar cu puternice rădăcini şi bune influenţe româneşti. Artista este firesc îndatorată maestrului Rudolf Schweitzer-Cumpănă care a îndrumat-o în perioada de început. La care se adaugă, prin forţa lucrurilor, perioada de muncă într-un atelier artistic meşteşugăresc. Nu este deci de mirare să descoperim în multe pânze elemente de folclor românesc ca şi însemne simbolice, specifice tradiţiei iudaice. Ne rămâne nouă, celor prezenţi în marea sală de expoziţie de la Ein Hod, să admirăm, descoperind sensuri şi frumuseţi, lucrări cu tematică iudaică, portrete, natură statică, peisaj urban şi din natură, nud, interioare, copaci etc.

Liana Saxone3

Fără nici o îndoială, expoziţia Lianei Saxone-Horodi se înscrie ca un eveniment artistic deosebit.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Curiozităţi culinare. Spaghetti din dovlecel

Apropierile culinare interculturale ne sprijina sa ne cunoastem bine si masa in acceptiunea ei straveche ar insemna pace, bucurie si...

Închide
3.137.170.183