caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Stiluri şi modalităţi artistice

de (18-3-2013)

Multe sunt căile Domnului, dar nu puţine sunt şi modalităţile de exprimare ale creatorilor pământeni; mă refer la artiştii plastici care abordează stiluri şi modalităţi fără număr. De la pictura figurativă clasică, la expresionismul abstract, de la arta naivă la fauvism, de la arta conceptuală la dadaism şi suprarealism, raionism şi constructivism, hiperrealism şi futurism, cubism, pop artă, simbolism etc… ei încearcă să creeze pentru noi, „consumatorii de frumos”, opere cât mai originale şi diversificate.

Alma Redlinger

Alma Redlinger

Zvi Shor

Zvi Shor

Iată o lucrare semnată de reputata artistă Alma Redinger care s-a aflat în primele rânduri ale avangardei româneşti. Elemente ale picturii realiste se îmbină firesc cu piese de colaj, rezultând un frumos portret senin, de femeie într-un moment de răgaz. Naftali Bezem, căruia i s-a organizat o largă expoziţie retroactivă la Muzeul de arta din Tel Aviv, ne oferă un tablou în care predomină imagini suprarealiste caracteristice, din larga panoplie de personaje ale pictorului.

Avigdor Steimatzky

Avigdor Steimatzky

Naftali Bezem

Naftali Bezem

Nu mai puţin interesantă este lucrarea regretatului Avigdor Steimatky, considerat unul din promotorii curentului „Orizonturi noi”. Abstractă în mare măsură, ea foloseşte totuşi componente figurative sugerate, frumuseţea rezultând din inteligenta dozare a petelor de culoare şi echilibrata punere în pagină. Iată şi un tablou al lui Zvi Shor, considerat un „clasic” al picturii israeliene. Avem în faţa o lucrare pseudo expresionistă, în care culorile intense se iau parcă la întrecere între ele, invadând spaţiul şi nelăsând nici un centimetru necolorat masiv.

Zaava Lupu

Zaava Lupu

În sfârşit, reprezentând artiştii mai tineri şi, eventual una din tendinţele actuale în pictură, Zahava Lupu expune o lucrare plastică-muzicală (artista are studii de conservator). De altfel, în toate creaţiile ei, metaforice, este loc pentru această dualitate în limbajul universal al artei. Fiecare artist plastic are universul sau de sine stătător, este un creator riguros şi, indiferent de stilul său, are grijă de puritatea expresiei artistice.

Dr. Dorel Schor

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Temple părăsite, răni vindecate (I)

Plouă torenţial. E însă prea târziu să contramandăm maşina care ne va duce în junglă pentru a prinde apusul soarelui...

Închide
34.205.2.207