caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

„Prigoana din Basarabia”, un film despre amintirile supravietuitorilor holocaustului

de (17-2-2013)

Deportarea romilor în Transnistria este un episod tragic din istoria ţării. Romii au fost exilaţi în lagărele şi ghetourile din Transnistria în vara anului 1942. Din cei trei mii de romi, doar jumătate s-au întors acasă. Astăzi puţini cunosc ororile regimului antonescian.

De ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, portalul de ştiri Discriminare Media vă invită să urmăriţi filmul documentar ”Prigoana din Basarabia”, produs de Centrul Naţional al Romilor din Moldova în colaborare cu Asociaşia suedeză ”E Romani Glinda”.

Filmul documentar “Prigoana din Basarabia” este o trecere în revistă a tragediei şi suferinţei prin care au trecut circa 3 mii de victime de entie romă din Basarabia.

Acest episod tragic din viaţa romilor a rămas adânc înrădăcinat în memoria lor colectivă, spune Nicolae Rădiţă, preşedintele Centrului Naţional al Romilor. Drept pretexte pentru deportări erau invocate furturile şi înşelătoriile comise de romi, în special cei care trăiau în şatre.

Din 100 de ferme şi grajduri pentru vite unde erau ţinuţi deportaţii, au ramas doar ruinele. Din întâmplare sau din intenţia de a ascunde adevărul, astăzi se ştie prea puţin despre ororile regimului antonescian.

Filmul prezintă imagini din acele locuri ale deportării care acum se află în administraţia ucraineană. Regizorii Sergiu Ene şi Natalia Ghilaşcu au mers pe urmele deportaţilor, în satul Ivanovka din regiunea Nicolaev, unde au întâlnit-o pe Nadejda Mahneak, o bătrână de 84 de ani, care îşi aduce aminte de acele evenimente.

În satul ei a venit un convoi de 500 de romi. Femeia povesteşte cu emoţie despre pieptenele şi vasele colorate care le-a cumpărat atunci de la romi. În locul şesului unde au fost amplasaţi de jandarmeria română acuma paşte o cireadă de vite.

”Prigoana din Basarabia” arată şi unele documente care atestă condiţiile de trai ale deportaţilor. Fotografiile aflate la Arhiva regională de stat din Odesa atestă condiţiile extreme ale romilor din acea vreme. Atrocităţile regimului fascist sunt puţin azi cunoscute de către tineri pentru că această materie nu este predată în şcoli. Chiar şi în manualele de istorie, evenimentele din perioada anilor 1942-1944 sunt abordate tangenţial, susţine istoricu Ion Duminică.

În cel de-al Doilea Război Mondial, evreii şi romii au fost deportaţi în masă şi au fost exterminaţi în diferite state. La genocid au luat parte nu doar germanii şi românii, ci şi ungurii, polonezii, austriecii, francezii, grecii, croaţii, cehii, ruşii, ucrainenii, bieloruşii şi Ţările baltice.

Acest articol a fost preluat de pe site-ul www.descriminare.md

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un petit d’amour

Ziua de 14 februarie e ziua indragostitilor. Sfantul Valentin este un descendent al lui Cupidon si in ciuda exagerarilor, a...

Închide
18.118.9.7