caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Marcel Pincu: „Lumea fermecată a oamenilor”

de (10-2-2013)

Am primit o invitaţie la vernisajul expoziţiei de pictură a doctorului Marcel Pincu, găzduită de Casa de Cultură din localitatea Nesher. Mărturisesc că nu-mi amintesc de dumnealui, deşi se pare că ne-am văzut în urmă cu ani în atelierul sculptorului Tuvia Juster. Dar lucrările sale plastice, în majoritate, lasă o bună impresie, incit probabil vom auzi în viitor mai mult despre talentatul medic pictor.

DSC00696DSC00692

S-a pus de multă vreme întrebarea: cum se explica prezenţa atitor medici în lumea artelor plastice, în literatura, în muzică? Poate explicaţia este legată de apropierea intimă cu sufletul pacientului, cunoaşterea discretă a problemelor şi frământărilor lui. De aici reflectarea intelectuală şi emoţională a vieţii. Medicul din Haifa a îmbrăcat halatul alb în urmă cu cincizeci de ani. Mii de oameni i-au fost pacienţi. Dar din tinereţe, Marcel Pincu a vrut să-i cunoască şi altfel. De aceea a luat lecţii de desen şi pictură de la profesionişti, a studiat anatomia cu interesul studentului medicinist, dar şi cu ochiul artistului plastic.

DSC00449DSC00442

Expoziţia este intitulată „Lumea fermecată a oamenilor” şi titlul se justifică cu mare parte din exponate, dar nu lipsesc lucrările care surprind lumea obişnuită, cotidiană, aşa cum o ştim bine, cu părţile ei bune şi mai puţin bune. Peisaje din Israel şi din România, oameni de aici şi de acolo, o prezenţă umană ca esenţă a simplicităţii, iată caracteristica picturii care reflectă experienţa de viaţa a doctorului din Haifa. Un foarte reuşit autoportret ne înfăţişează un om modest, dar creator riguros, consecvent, cu o trăire instinctivă care invită la dialog.

DSC00300DSC00699
Marcel Pincu se simte bine în zona figurativului. Rostirea plastică e clară şi obţine astfel un spaţiu privilegiat. Stilul său este în mod deliberat simplu, uneori familiar, alteori confident, arareori afectat. Subiectul tablourilor este focalizat în lumea imediată din jur, uneori cu detalii intime ale vieţii. Pictorul dovedeşte o constantă integritate artistică, de parcă ştiinţa medicală îi călăuzeşte arta picturală pe un teren care este şi intuitiv şi logic.

 

Despre autor: 

Dr. Dorel Schor MD, semnează și Dorel Șora, (n. 30 iulie 1939Iași) este un scriitor umorist, gazetar și cronicar plastic israelian de limbă română.

Este absolvent al Institutului de Medicină și Farmacie din Iași din 1962Medic specialist dermato-venerolog, și sexolog. Este titularul unor rubrici (umor, aforisme, medicină, artă plastică) în publicațiile de limba română din Israel – „Orient Expres”,„Ultima Oră”, „Expres Magazin” și „Minimum”(sub redacția lui Alexandru Mirodan).

A publicat: Șarpele și Cupa, Zmeul cel mic, Șarpele și Cupa, Amărâtul fericit, Doctor în umor. Consultații gratuite, Înger cu coarne

În antologii: „Generația confruntărilor” / Solo Har, Tel Aviv 1994, Editura Papirus, Colecția Izvoare,  „The Challenged Generation” /Solo Har-HerescuBucurești 1997, Editura Hasefer, editie bilingva româno-engleză, „5000 ani de umor evreiesc” „Scriitori din Țara Sfântă”, vol III, / Ion Cristofor, Cluj 2004, Editura Napoca Star , „Medici-scriitori de limba română din Israel” /Alexandru Marton, Ierusalim, 2002/

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Opt ore

Unii oameni nu suferă niciodată. E foarte grav. // E cerşetor pe cont propriu... // Nostalgia după un trecut care...

Închide
3.143.17.127