caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Google şi Tweeter oferă sirienilor posibilitatea să comunice fără conexiune Internet

de (12-12-2012)

Zilele trecute o ştire suna astfel: „Google oferă sirienilor o posibilitate să comunice chiar şi fără conexiune Internet”.

M-am interesat şi am aflat că în dimineaţa zilei de 29 noiembrie toate legăturile Internet cu Siria au fost întrerupte. Interpelat, guvernul sirian a negat că ar avea vreun amestec.

Foarte rapid, Google şi Twitter au repus în funcţiune conversia „Voice-to-Tweet”: persoana sună la un anumit număr de telefon dintr-o listă, dictează un tweet, acesta este convertit în text şi apare pe Tweeter.

Numerele de telefon oferite sunt externe, aparţin unor ţări relativ apropiate de Siria şi care au acces Internet stabil. Am putut determina că numerele corespundeau Turciei, Ciprului, Greciei, Italiei.

Funcţiunea fusese reactivată şi pe vremea tulburărilor arabe din martie-aprilie anul trecut – Egipt, Tunisia, etc.

Accesul Internet în Siria a fost restabilit după 2 zile, sâmbătă 1 decembrie, iar acum totul pare să fi revenit la normal.

Companiile care urmăresc calitatea traficului internaţional au constatat că routerele (punctele de acces) ale principalului furnizor Internet al Siriei fuseseră reconfigurate pentru a bloca traficul în ambele direcţii – spre şi dinspre străinătate. După ele, din felul brusc în care acest trafic a încetat, apoi a repornit, se deduce că nu a fost vorba de o defecţiune a materialului, ci de modificări intenţionate.

În prezent – dar lucrurile pot să se schimbe de la o zi la alta – funcţionalitatea Voice-to-Tweet nu mai este deci necesară.

Iată deci cum două companii private occidentale contribuie la răsturnarea regimurilor dictatoriale şi genocidare.

Acest tablou îmbucurător are însă şi o umbră: nu ştii niciodată pe cine ajuţi.

Experienţa de până acum din regiune nu este foarte încurajatoare. În fond, în aceste ţări nu există mişcări liberale şi democratice puternice, adică unele care să aibă sprijin masiv în rândurile viitorilor alegători; să ne amintim că populaţia majoritară în aceste ţări este rurală şi religioasă.

Se pune deci întrebarea: nu este oare mai bine să nu fie ajutată nici una din părţi? Ce este sigur este că se vor găsi oameni care să blameze pe occidentali în ambele cazuri…

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Tim Minchin: If You Open Your Mind Too Much Your Brain Will Fall Out

Tim Minchin: If You Open Your Mind Too Much Your Brain Will Fall Out

Închide
35.169.107.177