caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Introducere în Iudaica

de (9-12-2012)
1 ecou

 
Pictorita Liana Saxone Horodi pregateste o mare expozitie in satul artistilor Ein Hod. Deocamdata stirea este secreta, asa ca nu vom vorbi despre aceasta, vom pomeni doar ca artista lucreaza zi si noapte, pregatindu-ne o frumoasa surpriza. Am incercat sa aflu totusi, discret, ce lucrari pregateste. Evident, voi pastra tacerea, dar unul din numeroasele tablouri mi-a sugerat tematica acestui articol si anume: Iudaica. Se afla printre panze o lucrare pe langa care nu poti trece fara s-o admiri, Profetul Eliahu. E cunoscutul sfant Ilie, intr-un car de foc, cu cai inaripati alergand printre nori in tariile cerului… Impresionant.

Profetul Eliahu

Liana Saxone-Horodi, Profetul Eliahu

Lucrari inspirate din filosofia evreiasca, din Cartea Genezei sau cea a Exodului, din traditia si sarbatorile evreiesti, etica evreiasca, poezia clasica evreiasca, Cantarea Cantarilor, din hasidism si mistica evreiasca, din cabala, din obiceiuri etc. – toate acestea fac parte din tezaurul de cultura al poporului. Moni Leibovici surprinde esenta iudaismului, care este cartea, invatatura. Perceptele iudaismului stau la baza religiilor monoteiste, a crestinismului si a islamului. Principiile si etica, legamantul dintre Abraham si Dumnezeu, sacrificiul lui Isaac, lupta lui Iaacov cu ingerul trebuie interpretate metaforic. Aceasta este viziunea pictorilor…

Moni Leibovici

Moni Leibovici

Naftali Bezem consacra multe din panzele sale sabatului, simbolului pestilor, a candelei aprinse. Scara lui Iacov si alte legende transformate in credinta revin in tablourile sale, aduse in prezent, cu semnificatii actuale. Omul care cauta fericirea, eterna intrebare umana, porneste de la radacinile biblice pana in cotidian.

Naftali Bezem

Naftali Bezem

Si iata un tablou care ne aminteste istoria, cu evreul ratacitor rugandu-se la Zidul plangerii, locul cel mai sacru al poporului evreu. Autorul, pictorul roman Liviu Lazarescu, sesizeaza identificarea omului, cu credinta, cu speranta, cu istoria…

Liviu Lazarescu, Evreul Rătăcitor la Zidul Plângerii

Liviu Lazarescu, Evreul Rătăcitor la Zidul Plângerii

Zvi Malnovitzer s-a specializat in subiecte traditionale, in sarbatorile, in obiceiurile care fac parte din universul cotidian al omului simplu dar cu frica lui Dumnezeu. Picturile sale reflecta cu exactitate atmosfera, aspectele sociale, aparenta naturala combinata emblematic cu cea mistica si religioasa.

Zvi Malnovitzer

Zvi Malnovitzer

Nu am epuizat nici pe departe tematica Iudaismului. Poate altadata, poate mai pe larg, … avem la a ce sa ne referim.

 

Ecouri

  • neumann: (11-12-2012 la 10:12)

    Vreau sa cred ca dintr-o greseala de dactilografie ati scris: „perceptele iudaismului stau la baza religiilor monoteiste…”

    Ma refer la percepte in loc de precepte, continutul frazei avand prolematica ei.
    Titlul articolului este: „Introducere in Iudaica” iar in final scrieti: „principiile si etica… trbue interpretate metaforic. Aceasta este viziunea pictorilor…”

    Este viziunea pictorilor sau a dvs?

    De ce principiile trebue interpretate metaforic, de ce sa nu fie clare si pe intelesul tuturor: Dzeu se adreseaza unor elite sau intregii omeniri?

    Pictorii pe care-i prezentati si dvs prin faptul ca-i comentati va abateti de la un precept iudaic, cea de a 4-a porunca din decalog (vezi Ex.20/4) de a nu reproduce(in picturi, sculpturi etc.) ceace Dzeu a creat in ceruri pe pamant si in ape.

    De ce faceti aceasta sau poate nu stiti de abaterea pe care ati comis-o? Nu va reprosez aceasta incalcare: daca omenirea s-ar fi conformat acestui precept muzeele de arta n-ar exista; din fericire omul primitiv nu a cunoscut aceasta interdictie si a creat „capela sixtina a preistoriei” adica picturile murale de la Lascaux.

    Daca aceste randuri vor produce un ecou, sper ca voi continua.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Israelul – lider in distribuirea marijuanei pentru uz medicinal

Sheba Medical Center şi Israel Cancer Association, au publicat recent că peste 6000 de israelieni care suferă de diferite maladii...

Închide
3.15.156.140