caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Cameron câştigă o bătălie la Bruxelles şi îşi reface prestigiul în Partidul Conservator

de (25-11-2012)

Premierul britanic David Cameron a reuşit să-şi refacă prestigiul în Partidul Conservator al cărui lider este prin poziţia sa inflexibilă la negocierea bugetului Uniunii Europene la Buxelles săptămâna trecută.

Dar poziţia lui Cameron i-ar putea încuraja pe eurosceptici să insiste pentru convocarea unui referendum în 2015 privind relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

David Cameron urmează să facă luni o declaraţie în Camera Comunelor privind rezultatul negocierilor de la summitul UE cu privire la bugetul comunitar în perioada 2014 – 2020.

Negocierile s-au încheiat fără rezultat, în mare măsură datorită poziţiei britanice de a cere reducerea în termeni reali a cheltuielilor bugetare, în concordanţă cu reducerile din bugetele naţionale.

Poziţia britanică a fost sprijinită de această dată nu doar de Germania, ci şi de statele nordice, care sunt cele mai mari contribuitoare pe cap de locuitor la bugetul Uniunii.

De cealaltă parte s-au situat Franţa, Spania şi Polonia, cele mai mari beneficiare ale subvenţiilor agricole, dar şi statele mai sărace, printre care şi România, care se tem că fondurile de care au atâta nevoie vor seca, dacă bugetul este redus.

Prin poziţia sa intransigentă, Cameron a făcut pe plac aripii eurosceptice din Partidul Conservator şi a evitat o situaţie dificilă la viitoarea ratificare a bugetului în parlament.

Luna trecută, rebelii Conservatori, cărora li s-a alăturat şi Partidul Laburist din opoziţie, au reuşit să impună adoptarea în Camera Comunelor a unei moţiuni care cerea guvernului să obţină reducerea în termeni reali a bugetului UE.

După summitul de la Bruxelles, Partidul Laburist a încercat să-l prezinte pe Cameron ca izolat în Europa, dar alăturarea statelor nordice poziţiei britanice riscă să contrazică aceste afirmaţii şi să-l expună pe liderul Laburist, Ed Milliband, acuzaţiilor de oportunism politic.

Problema pentru Cameron este însă pe termen mai lung. Negocierile bugetare vor fi reluate în curând şi un nou summit european va avea loc în luna februarie, unde actualele dileme vor reapărea.

Încurajaţi de rezultatul recentului summit, euroscepticii ar putea supralicita. Un recent sondaj de opinie arăta că 54% dintre britanici ar vota în favoarea ieşirii din UE la un eventual referendum pe această temă.

Euroscepticii doresc organizarea acestui referendum pe tema relaţiei Marii Britanii cu UE în 2015, concomitent cu alegerile generale.

În 2014 vor avea loc alegeri europarlamentare şi un rezultat bun al Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP), care militează pentru retragerea Marii Britanii din UE, nu va face decât să încurajeze cererile privind organizarea unui astfel de referendum.

Iar Cameron va trebui să continue echilibristica între cererile tot mai zgomotoase ale euroscepticilor şi necesitatea de a evita izolarea în sânul Uniunii Europene.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Când corectitudinea politică duce la abuz

În Marea Britanie decizia unui consiliu local de a revoca atribuirea în adopţiune temporară a unor copii pe temeiul afilierii...

Închide
44.208.25.215