caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnalism, Comunicare



 

Despre „Antena 3” – constatare sociologică

de (25-11-2012)
5 ecouri

 
Antena 3 este un motiv comod pentru a scuza previzibila înfrângere a ARD de la alegerile care vin. Dar nu e un motiv potrivit.

În luna august cea mai vizionată emisiune de la Antena 3 a avut în medie 534 de mii de telespectatori (sursa). Nu este vorba de aceiaşi 534 de mii de fiecare dată. Mai există şi alte emisiuni, cinci la număr, care au peste 300 de mii de telespectatori. Este greu de crezut că fiecare din aceste emisiuni are un public aparte. Cel mai probabil vorbim de maxim 4 milioane de telespectatori care urmăresc măcar una dintre aceste emisiuni.

În fapt, numărul total este mai mic: publicul este fidel postului, mulţi dintre telespectatorii Antenei 3 urmărind multe emisiuni „la pachet”, una după alta. Iar o mare parte din acest public constă tocmai din… fani ARD, care vor să se ţină la curent cu ce zic oponenţii. Dar hai să ignorăm aceste două elemente.

Antena 3 are, să zicem, patru milioane de telespectatori. Votanţi USL sau anti-PDL la care ARD nu a avut şi nu va avea niciodată acces.

Maxim trei milioane de persoane votează ARD.

Patru plus trei egal şapte.

Dar în România nu sunt şapte milioane de persoane cu drept de vot. În ţară se află aproximativ 16 milioane de adulţi cu drept de vot. Dacă scădem patru milioane de telespectatori Antena 3 şi trei milioane de votanţi ARD, rămânem cu nouă milioane de persoane care îndeplinesc simultan următoarele criterii:

1. Nu se uită la Antena 3.
2. Nu votează ARD.

Nouă milioane de persoane.

De trei ori mai mult decât electoratul maxim al ARD.

De cel puţin două ori mai mult decât publicul maximal al Antenei 3.

Autorul, Barbu Mateescu, este sociolog, absolvent al University of Pennsylvania, 2005.

Publicat cu permisiunea autorului.

Ecouri

  • cristina jinga: (1-12-2012 la 11:22)

    Interesant. Sugerati, cumva, ca 9 milioane sunt membri USL fara televizor?

  • Barbu Mateescu: (1-12-2012 la 13:31)

    Evident că nu. USL nu va obţine voturile lor. Dar nici ARD.

  • cristina jinga: (1-12-2012 la 19:35)

    Stiti, daca o sa aveti dreptate, cred ca o sa-mi revina optimismul chiar si cu usl majoritar. Ar insemna 9 milioane de sperante – o-ho!
    Imi permiteti sa continui dialogul dupa 9 decembrie?

  • Barbu Mateescu: (1-12-2012 la 20:33)

    Evident. Dar tema Antena 3 este foarte mică, sunt alţi factori mai mari care contează în determinarea rezultatului alegerilor. Dacă doriţi să continuăm dialogul în legătura cu acest subiect, nu e nicio problemă.

  • dan: (5-12-2012 la 01:29)

    Per total PD-L a procedat corect dar a avut piedici din partea unor corupti de-ai lor, aplicarii defectuoase sau eronate a unor reforme, lipsa unei comunicari acceptabile, mentalitatea deficitara, lipsa de profesionalism a unei foarte mari parti din populatia care „soarbe opiniile” trustului Intact, pe „nemestecate”. Insa acest lucru se va plati curand pentru ca lipsa de profesionalism, nemunca sau munca de mantuiala nu rezolva problemele financiare ale „nemultumitilor” . Mai este vorba si despre lipsa de caracter, demnitate… Şalom !



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Israelul după „Pilon de apărare”: întrebări şi îndoieli

Cea mai insistentă dintre aceste întrebări a fost – şi mai este – cât o să dureze această linişte! A...

Închide
18.232.113.65