caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Alegerile din 9 decembrie 2012 – un nou 20 mai 1990?

de (4-11-2012)
17 ecouri

Sondajele de opinie pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 dau învingătoare la mare distanţă USL, coaliţia aflată la guvernare, cu scoruri între 50 şi 60%.

Foarte departe se află ARD, cu scoruri în jur de 20%, PPDD în jur de 10% şi UDMR cu 6%.

Potrivit lui Barbu Mateescu, unul dintre cei mai subtili sociologi din România, care scrie pe blogul său, USL poate obţine majoritatea absolută a mandatelor chiar cu un scor “slab”, adică ceva peste 42%.

Nu e greu de imaginat că scoruri de peste 58% pot asigura USL o majoritate de 2/3, nemaivăzută în parlamentul României de la alegerile din 20 mai 1990 încoace.

În fapt, după acea dată, nici un partid sau alianţă electorală nu a obţinut pe cont propriu majoritatea absolută în vreo cameră, la alegerile din 1992, 1996, 2000, 2004 şi 2008.

În mod inevitabil, această perspectivă duce cu gândul la scorul obţinut de Frontul Salvării Naţionale (FSN) la primele alegeri de după căderea lui Ceauşescu, alegeri care n-au fost nici în întregime libere şi nici pe departe corecte.

O astfel de victorie ar permite USL să modifice Constituţia şi să se comporte la fel cum se comportă în Ungaria premierul Viktor Orban, care sfidează cu seninătate Uniunea Europeană şi restrânge libertăţile democratice, mai ales libertatea presei.

Desigur că USL din 2012 nu este FSN din 1990, deşi include descendentul direct al acestuia, PSD, al cărui preşedinte de onoare este încă plebiscitatul scrutinului de atunci, Ion Iliescu.

Au dispărut Vasile Văcaru, Gheorghe Dumitraşcu, Dan Iosif, Ilie Plătică-Vidovici, Agata Nicolau-Iliescu sau Radu Timofte, în schimb sunt omniprezenţi, printre alţii, Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Șerban Mihăilescu (alias Miky Șpagă) şi, mai nou, Gigi Becali sau Sorin Roşca-Stănescu. PNL contribuie cu nume care au făcut naveta politică pe la mai multe partide, inclusiv prin PDL, în timp ce candidaţi ai UNPR, partid format din parlamentari desprinşi din PSD, au fost cooptaţi de USL, după ce între 2010 şi 2012 UNPR a făcut parte din majoritatea adunată prin mijloace ne-ortodoxe de Băsescu.

PSD este afiliat Partidului Socialiştilor Europeni, iar principalul său aliat, PNL, este, teoretic, urmaşul partidului istoric strivit în alegerile de acum 22 de ani.

Dar comportamentul USL din perioada referendumului de destituire a preşedintelui Traian Băsescu, conflictele cu partenerii din Uniunea Europeană şi NATO, intenţiile prost mascate de a desfiinţa instituţii fundamentale precum Curtea Constituţională, Agenţia Naţională de Integritate sau Direcţia Naţională Anticoprupţie, atitudinea de muşamalizare a acuzaţiilor de plagiat împotriva unor membri marcanţi ai guvernului reamintesc de perioada 1990 – 1991.

Din păcate, nici alternativa la guvernare a USL nu este acceptabilă. ARD este în fapt PDL, un partid complet discreditat de guvernarea din perioada decembrie 2008 – mai 2012, care în plus a arătat că nu doreşte să-şi facă curăţenie în propriile rânduri, nesocotind majoritatea deciziilor comisiei de etică prezidată de Monica Macovei care a declarat incompatibili 36 de candidaţi, majoritatea fiind totuşi adoptaţi de ARD.

Cum PPDD-ul condus de demagogul Dan Diaconescu nu este o alternativă de luat în seamă, iar UDMR s-a discreditat total prin oportunismul cu care sare dintr-o barcă politică în alta, oferta care i se prezintă alegătorului din România este de departe cea mai sinistră din 1990 încoace.

În continuare recomand votul nul.

PS: Un glosar al termenilor pentru cei nefamiliarizaţi cu viaţa politică din România:

USL – Uniunea Social Liberală – alianţă dintre Partidul Social Democrat (PSD), condus de premierul Victor Ponta, Partidul Naţional Liberal (PNL), condus de Crin Antonescu, şi Partidul Conservator (PC);
ARD – Alianţa România Dreaptă – alianţă electorală dintre Partidul Democrat Liberal (PDL), Forţa Civică (FC) şi Partidul Naţional ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD);
PPDD – Partidul Poporului Dan Diaconescu;
UDMR – Uniunea Democrată Maghiară din România, condusă de Hunor Kelemen.
UNPRUniunea Naţională pentru Progresul României

Ecouri

  • husar axente: (22-11-2012 la 12:56)

    23 de ani am vazut cum a fost cu USL, PDL, UDMR, asa ca dintre mai multe rele aleg pe cel mai mic, adica PPDD.

  • Petru Clej: (22-11-2012 la 16:11)

    Inainte sa voteze pentru partidul lui Dan Diaconescu ii recomand lui axente husar sa citeasca acest articol: http://www.acum.tv/articol/47382/.

    Daca si dupa citirea acestui articol si dupa episodul Oltchim intentioneaza sa voteze in continuare cu PPDD, atunci inseamna ca sufera de analfabetism politic.

  • Petru Clej: (22-11-2012 la 16:13)

    Si a propos, un sfert dintre candidatii PPDD sunt proveniti de la PSF, PDL, PNL, PC sau PRM.

  • Petru Clej: (22-11-2012 la 16:49)

    O fi axente husar unul și același cu consilierul județean Axente Husar, vicepreședintele PPDD Cluj?

    http://www.cjcluj.ro/husar-axente/

  • jumbo: (24-11-2012 la 13:23)

    Nu stiu ce aveti cu D. Diaconescu, d’le Clej! Traiesc de ani de zile in afara tarii (Romania), impreuna cu alte milioane de Romani care pur si simplu am fost „alungati” de catre toata aceasta „rasa politica” a ultimilor 23 ani. Eu mai umblu prin diferite tari ale Europei, dar va spun tuturor, Diaconescu este foarte dorit de catre Romanii din diaspora. Oamenii cu care eu ma intalnesc adesea sunt din toate domeniile de activitate.

    Si nu pot crede eu, sau altcineva, ca Rabini, Preoti, Doctori, Istorici, Arheologi, Politie, etc., etc., sunt „alienati mintali” asa cum ii catologheaza „un distins om de presa”, care nu merita sa-i dau numele. In loc sa se uneasca Romanii si sa nu mai stea cu „capul pe butuc” (asa cum i-au asezat aceasta ciuma rosie si portocalie), ei continua sa fie dezbinati.

    Eu nu-l confund pe D. Diaconescu cu poporul Roman. Poporul Roman nu are alta alternativa, d’le Petru Clej, in cel mai umil caz, toti politicienii care au devastat Romania in ultimii 23 ani ar trebui arestati in maxim 24 ore. Asta intr-o tara condusa „normal”. Va mai dau o sugestie: Romanii din afara tarii (diaspora) nu mai pot fi manipulati de nimeni si nimic. Ne este lehamite de toti „politicienii ultimilor 2o ani”. Tineti cont nu de ce spun „sondajele cu adevarat populiste”, ci de milioane de Romani care pe 9 decembrie nu vor vota usl, pnl, ard, udmr, unpr. Vom trai si… vom vedea, diaspora va vota impotriva tuturor acestor iresponsabili!

  • Petru Clej: (24-11-2012 la 16:35)

    Din punctul meu de vedere, Dan Diaconescu este un demagog populist si patriotard. Numai un analfabet politic poate vota pentru PPDD dupa ce citeste cele 20 de puncte ale programului sau – facut special pentru astfel de analfabeti – si dupa rusinea numita Oltchim.

    In 24 de ore arestau in masa Hitler si Stalin, daca doriti asta inseamna ca ii idolatrizati pe Antonescu sau Ceausescu.

    Diaspora – in nunmele careia ar trebui sa aveti decenta sa nu vorbiti – alege 6 parlamentari din 452 (+18 minoritati). PPDD va fi norocos daca va avea un singur deputat din acesti sase.

    In final v-as recomanda sa reveniti cu picioarele pe pamant si sa iesiti de sub anonimat.

  • jumbo: (24-11-2012 la 19:06)

    D’le Petru Clej, va respect punctul de vedere. Nu ma intereseaza D. Diaconescu, nu sunt membru al nici unui partid politic si nici nu voi fi vreodata. Dar nu Diaconescu a distrus economia, agricultura, Oltchimul (la care faceti referire), spitale, mine inchise, cultura, scoli, gradinite, aproape totul este ‘ruina’, ma intalnesc aproape zilnic cu Romani, toti sunt tristi si~amarati d’le Clej, aproape toti mai avem parinti, frati, prieteni. Mama mea dupa 35 ani de munca (ca si altele, de altfel) au o pensie de mizerie, salariile sunt si ele la fel d’le Clej.

    Romania a ajuns un fel de lagar de exterminare bine pus la punct, de aceasta clasa de politruci, care au un singur scop: distrugerea totala a populatiei Romanesti. Nu am sa va mai deranjez deloc, oricum ce este in inima si in sufletul a milioane de Romani, nu va putea fi schimbat cu propaganda uselist-pedelista. Timpul vostru a expirat demult, va veti lamuri dupa 9 decembrie, diaspora nu are nevoie de lamuririle presei sau televiziunii din „corupta Romanie”, Avem informatiile noastre proprii, si ne avem pe „noi” Romanii, mai uniti ca nicicand!

  • Petru Clej: (25-11-2012 la 03:58)

    Îl rog pe „jumbo” să renunțe la demagogia populist patriotard sforăitoare, să rununțe să mai vorebească în numele românilor și să iasă de sub anonimat. Transpare o nostalgie comunistă din comentariul său.

    PS Ați citit cele 20 de puncte din programul PPDD?

  • jumbo: (25-11-2012 la 10:59)

    Am promis sa nu va mai tulbur cu opiniile mele.Vedeti diferenta,eu totdeauna v~am respectat opinia dv.D’le Clej,daca nu traiti in afara tarii,nu mai vorbiti niciodata de cum gandesc Romanii din diaspora,(parerea mea).Eu pe buna dreptate ,am dorit sa va furnizez informatii de felul cum gandesc si vorbesc Romanii nostrii(pan la urma urmei)din afara tarii.Pai daca cu asta ma ocup de ani de zile,in mai toata Europa,cum Doamne(iartama)ati dori sa va scriu??D’le Clej,eu nu am voie sa va jignesc,nu imi sta in caracter asa ceva.Dar aceasta”politica” a ultimilor 23 ani,dv o agreati??Daca sunteti asa de bun si aveti oameni care nu sunt”patati moral”si nici plagiati,fondati dv un partid d’le Clej.Eu nu am nimic cu dv,dar mi se pare ridicol faptul ca nu atacati politrocii de azi care,nu fac nimic pt tara.In ce tara ar face acesti „paria”(pt mine),jafuri peste jafuri ,cu pretxt de „privatizare”?Eu sunt indulgent cand afirm ca ar trebui toti arestati in 24 ore(asta e opinia a zeci de mii de Romani cu care eu am vorbit in ultimii 2 ani)Dar tare mie ca,in alta tara ar fi vazut „esafodul”,desi eu nu le doresc lucrul acesta.Am citit cele 2o de puncte,ale PPDD,demult d’le Clej.E problema lor,a acestui nou partid in frumoasa Romanie!Vom vedea ce vor face si dansii,carei problema?Rosio~Portocalii,nu sunt demagogi?Si inca de „rasa~pura”,umbla cu miloaga peste tot(bietii),dau spaga la greu in dreapta si in stanga,doar~doar,vor gasi fraieri sa~i mai voteze.Aceste surse le primesc zilnic,din frumoasa Timisoara si frumosul Arad.Sunt nascut in Banat D’le Clej,si respect cu „sfintenie punctul 8,al proclamatiei de la Timisoara”,si cu asta v~am raspuns si cat de „comunist sunt”.P.S.Mai lasati si pe altii sa aibe opiniile lor,parerea~Mea!

  • Petru Clej: (25-11-2012 la 12:09)

    Persoana care se ascunde in continuare sub anonimat sub aliasul „jumbo” nu stie despre ce vorbeste. Daca ar citi revista ACUM, ceea ce este clar ca nu face, ar vedea imediat ca:

    1) Am recomandat de in repetate randuri votul nul la alegerile parlamentare.

    2) Traiesc de 21 de ani la Londra.

    Oricine este in toate mintile si are un minim de cultura politica isi poate da seama din lectura celor 20 de puncte ale programului PPDD isi poate da seama pe loc ca Dan Diaconescu este un sarlatan politic, dupa cum a aratat-o si cu prilejul licitatiei de privatizare Oltchim.

    Cat despre „jumbo” (caruia ii e teama sa-si dezvaluie identitatea) are opinii tipic comuniste cu arestarea in masa in 24 de ore, sustinuta de imaginarele zeci de mii de romani cu care chipurile vorbeste.

  • Petru Clej: (25-11-2012 la 12:31)

    Și îl întren și pe anonimul „jumbo” care visează că vorbește cu zeci de mii de români: nu-l deranjează faptul că un sfert dintre candidații PPDD provin de la PSD, PNL, PC, PDL, PRM, UNPR? http://www.romanialibera.ro/actualitate/alegeri-2012/dan-diaconescu-varsa-tomberonul-pp-dd-in-parlament-115-traseisti-doi-fosti-primari-si-trei-magistrati-cercetati-penal-284267.html

  • jumbo: (25-11-2012 la 13:44)

    Ma bucur ca traiti la Londra (sincer). De ce ma fortati sa-mi dezvalui identitatea? Eu sunt o persoana care isi respecta oamenii cu care colaborez de multi ani. A-mi dezvalui identitatea nu face altceva decat sa-mi pierd credibilitatea a mii si mii de oameni. Fiecare isi cunoaste domeniul sau, relatiile sale, intelegerile sale, secretele sale.

    Eu am raspuns doar la anumite puncte din unele comentarii ridicate in aceasta revista. De exempl, in luna martie-aprilie eram in Bruxelles (Belgia), cu ce scop? Domeniul meu profund religios. Daca vreti sa cunoasteti mii de Romani d’le Clej, frecventati bisericile, nu are importanta care. Interactionati cu ei, ascultatile OFF-ul, sau nu va intereseaza „soarta lor”!

    Neaparat trebuie sa va scriu cele 9 tari la care am fost? Ce am vorbit, si care sunt nemultumirile Romanilor! Credeti ca eu ma joc cu vorbele, de dragul cui? Sau trebuie sa taca din gura sutele de mii de Romani care au luat calea exilului datorita exterminatorilor politruci. Cu atat mai mult ar trebui sa „tunati” impotriva lor, fiind intr-o tara precum Anglia.

    Vis-a-vis de D. Diaconescu, e problema dansului cat de vertical este si daca va ramane. Sigur ca, personal, nu agreez traseistul politic, dar nici nu sunt in masura sa-i judec de ce au parasit „partidele mama”. Poate si-au venit in fire, si chiar vor contribui la „scoaterea tarii din … D’zeu cu mila”. Atata timp cat nu suntem in pielea celor „ultra-necajiti”, d’le Clej, nu stiu daca ii putem intelege (sau ne facem ca nu „pricepem”). Poate ca sunteti ateu si nu va intereseaza starea „reala a Romanilor”. Nu-i confundati pe Romani cu cei ce i-au dus in aceasta stare mai mult decat jalnica.

    Am pretentii de la dv, daca cu adevarat locuiti in afara tarii. V-as chema cu mine in cateva tari (doar o parere) prin Europa, sa va lamuriti odata pt totdeauna ca EU nu am mintit!! Am 4o ani de scoala neintrerupti, nu mi-e rusine de „dascalii mei”, nici pe cale religioasa si nici Istorico-Politic. Dar mie rusine de acei Romani care s-au ajuns, uita de unde au plecat si nu le pasa de suferintele a milioane de Romani.

    cu asta eu am pus punct, d’le Clej, Va doresc sanatate si spor la slujba’ precum si tuturor Romanasilor mei de pretutindeni!!

  • Petru Clej: (25-11-2012 la 14:34)

    „Ma bucur ca traiti la Londra (sincer). De ce ma fortati sa-mi dezvalui identitatea? Eu sunt o persoana care isi respecta oamenii cu care colaborez de multi ani. A-mi dezvalui identitatea nu face altceva decat sa-mi pierd credibilitatea a mii si mii de oameni. Fiecare isi cunoaste domeniul sau, relatiile sale, intelegerile sale, secretele sale.”

    Observați cum se dă singur de gol: ca un vânzător de ulei de șarpe (în acest caz propagandist escrocului politic Dan Diaconescu) nu-și dă de gol identitatea pentru că își pierde credibilitatea, care oricum tinde exponențial spre zero.

    „Eu am raspuns doar la anumite puncte din unele comentarii ridicate in aceasta revista. De exempl, in luna martie-aprilie eram in Bruxelles (Belgia), cu ce scop? Domeniul meu profund religios. Daca vreti sa cunoasteti mii de Romani d’le Clej, frecventati bisericile, nu are importanta care. Interactionati cu ei, ascultatile OFF-ul, sau nu va intereseaza “soarta lor”!”

    Iar visele cu mii de români… Domeniu profund religios… Stă întotdeauna la juma de centimetru de propagandă religioasă.

    „Neaparat trebuie sa va scriu cele 9 tari la care am fost? Ce am vorbit, si care sunt nemultumirile Romanilor! Credeti ca eu ma joc cu vorbele, de dragul cui? Sau trebuie sa taca din gura sutele de mii de Romani care au luat calea exilului datorita exterminatorilor politruci. Cu atat mai mult ar trebui sa “tunati” impotriva lor, fiind intr-o tara precum Anglia.”

    „Au luat calea exilului din calea exterminatorilor” asta suna ca cea mai înverșunată propagandă comunistă.

    „Vis-a-vis de D. Diaconescu, e problema dansului cat de vertical este si daca va ramane. Sigur ca, personal, nu agreez traseistul politic, dar nici nu sunt in masura sa-i judec de ce au parasit “partidele mama”. Poate si-au venit in fire, si chiar vor contribui la “scoaterea tarii din … D’zeu cu mila”.”

    Observați cum se face că plouă acest propagandist politic al lui Dan Diaconescu. Nu știe cum să explice de ce faliți politici de-alde Monica Ridzi au fost culeși de pe drumuri de acest farceur politic care are succes doar la analfabeți politici.

    „Atata timp cat nu suntem in pielea celor “ultra-necajiti”, d’le Clej, nu stiu daca ii putem intelege (sau ne facem ca nu “pricepem”). Poate ca sunteti ateu si nu va intereseaza starea “reala a Romanilor”. Nu-i confundati pe Romani cu cei ce i-au dus in aceasta stare mai mult decat jalnica.”

    Demagogia patriotard-sfor[itoare a „salvatorilor neamului”.

    „Am pretentii de la dv, daca cu adevarat locuiti in afara tarii. V-as chema cu mine in cateva tari (doar o parere) prin Europa, sa va lamuriti odata pt totdeauna ca EU nu am mintit!! Am 4o ani de scoala neintrerupti, nu mi-e rusine de “dascalii mei”, nici pe cale religioasa si nici Istorico-Politic. Dar mie rusine de acei Romani care s-au ajuns, uita de unde au plecat si nu le pasa de suferintele a milioane de Romani.”

    E mai tare decât Caragiale. la realite qui depasse la fiction, o combinație de Cațavencu cu Jupân Dumitrache Titircă.

    „cu asta eu am pus punct, d’le Clej, Va doresc sanatate si spor la slujba’ precum si tuturor Romanasilor mei de pretutindeni!!”

    Îi urez drum bun în hăul internetului acestui propagandist al lui Dan Diaconescu. Pe pagina ACUM eșec total. Uitați-vă numai la agramitismul și aortografismul acestui individ și vă lămuriți cam care este calibrul politic al propagandiștilor lui Dan Diaconescu.

  • Alexandru Leibovici: (25-11-2012 la 14:37)

    În calitate de moderator doresc să precizez că Regulamentul actual (http://www.acum.tv/reguli-privind-comentariile/) nu interzice postarea sub pseudonim.

    Singura prevedere din Regulament legată de identitate este Pct.6:

    6. Indicând adrese fictive de e-mail reduceţi şansele ca opiniile dv. să fie publicate;

    iar aceasta nici nu este relevantă în cazul de faţă.

    Sensul acestui punct este de a permite moderatorilor să contacteze pe comentator în caz că textul respectiv este problematic.

  • Petru Clej: (25-11-2012 la 15:29)

    Ce valabilitate au contractele candidaților cu PPDD în acre se angajează să plătească daune de două milioane de euro în caz de trecere la un alt partid dacă sunt aleși parlamentari, în condițiile în care constituția prevede că orice mandat imperativ e nul? – i-am pus aceasta intrebare profesorului de drept constitutional Ioan Stanomir.

    „Sunt nule de drept. Pot fi anulate de orice instanta”, mi-a raspuns Ioan Stanomir.

    Asta e ca si cu promisiunea ca orice roman va fi primi 20000 de euro pentru inceperea unei afaceri.

  • Petru Clej: (28-11-2012 la 10:31)

    PP-DD, partidul anti-sistem, are cei mai multi traseisti ai sistemului

    http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtverifica-integritatea-topul-candidatilor-migratoril-3553.htm



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
“Doresc o Românie dreaptă condusă de legi şi nu de oameni” – interviu cu Sandra Pralong, candidată în alegerile parlamentare

acum se despart apele: fie o luăm la vale cu toţii, într-o ţară condusă în mod iresponsabil, fie stopăm hemoragia...

Închide
3.133.144.197