caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Principiile Fundaţiei Nobel pentru numirea şi selecţia laureaţilor pentru literatură

de (14-10-2012)

Joi 11 octombrie la Stockholm (respectiv Oslo – premiul pentru pace) au fost făcuţi cunoscuţi public laureaţii Premiului Nobel pentru anul 2012.

În special decernarea premiului pentru pace Uniunii Europene a fost o surpriză, însoţită în toată lumea de comentarii şi glume.

Dragi cititori, felicitându-vă (pe cei care fac parte din Uniunea Europeană, inclusiv subsemnatul) pentru primirea, în mod sigur pe merit, a Premiului Nobel pentru pace, subsemnatul, el însuşi laureat, vă oferă traducerea principiilor Fundaţiei Nobel pentru numirea şi selecţia laureaţilor pentru literatură. Este un subiect de actualitate şi ţin foarte mult să vă convingeţi de seriozitatea cu care Comitetul Nobel face alegerile.

Traducere după originalul „Nomination and Selection of Literature Laureates” publicat de Nobelprize.org. 14 Oct 2012

Comitetul Nobel trimite scrisori de invitaţie persoanelor care sunt calificate să nominalizeze pentru Premiul Nobel pentru literatură. Alte persoane care sunt calificate pentru a nominaliza, dar care nu au primit invitaţii pot depune, de asemenea, nominalizări. Numele persoanelor nominalizate şi alte informaţii despre candidaturi nu pot fi dezvăluite decât după 50 de ani.

Procedura de numire şi selecţie

Academia suedeză este responsabilă pentru selectarea laureaţilor Nobel pentru Literatură, şi are 18 de membri. Comitetul Nobel pentru Literatura este organul de lucru care evaluează candidaturile şi prezintă recomandările sale pentru a Academiei suedez, şi cuprinde patru până la cinci membri.

Cine este eligibil pentru Premiul Nobel pentru literatură?

Candidaţii eligibile pentru premiul literatura de specialitate sunt cei nominalizaţi de către persoane calificate (a se vedea mai jos), care au primit o invitaţie de la Comitetul Nobel să prezinte nume pentru examinare. Alte persoane care sunt calificate pentru a desemna, dar nu au primit invitaţii pot depune, de asemenea, nominalizări. Nimeni nu se poate numi el însuşi.

Cum sunt selectaţi laureaţii Nobel pentru literatură?

 
  • Septembriedistribuirea scrisorilor de invitaţie. Comitetul Nobel trimite formulare de nominalizare la 600-700 persoane şi organizaţii calificate să nominalizeze pentru Premiul Nobel pentru literatură.

  • FebruarieTermen final de depunere a nominalizărilor. Formularele completate trebuie să parvină Comitetului Nobel nu mai târziu de data de 31 ianuarie a anului următor. Comitetul ecrane apoi nominalizări şi înaintează Academiei lista în vederea aprobării.

  • Apriliecandidaturile preliminare. După studii suplimentare, Comitetul selectează 15-20 de nume pentru pe care le înaintează Academiei.

  • Maidesemnarea candidaţilor finali. Comitetul selectează cinci candidaţi pe care îi prezintă Academiei.

  • Iunie-augustLectura şi evaluarea lucrărilor. Pe perioada verii membrii Academiei citesc şi evaluează producţiile candidaţilor finali. Comitetul Nobel pregăteşte, de asemenea, rapoarte individuale.

  • Septembriedeliberări finale. După ce am citit lucrările candidaţilor finali, membrii Academiei discută calităţile fiecărei opere.

  • Octombriesunt aleşi laureaţii premiului Nobel. Candidatul trebuie să întrunească mai mult de jumătate din voturile exprimate. Se face public numele laureatului.

  • Decembriedecernarea premiilor Nobel. Ceremonia decernării are loc la 10 decembrie la Stockholm. Laureaţii primesc medalia şi diploma Nobel, precum şi un act care confirmă valoarea premiului.

Sunt nominalizările făcute publice?

Statutul Fundaţiei Nobel interzice divulgarea de informaţii cu privire la nominalizări, publice sau private pe o perioadă de 50 de ani. Restricţia se referă numele candidaţilor şi celor care i-au propus, precum şi investigaţiile şi avizele referitoare la acordarea unui premiu.

Persoanele calificate de a face propuneri

Dreptul de a prezenta propuneri pentru Premiul Nobel pentru Literatură este deţinut de:

1. Membrii Academiei suedeze şi ai altor academii, instituţii şi societăţi care sunt similare cu acesta în construcţii şi scop;

2. Profesori de literatură şi de lingvistica la universităţi şi colegii universitare;

3. Laureaţi ai premiului Nobel pentru Literatura;

4. Preşedinţii societăţilor scriitorilor care sunt reprezentative pentru producţia literară din ţările lor.

 

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
“Dincolo de dealuri” al lui Cristian Mungiu la Festivalul Filmului de la Londra

Filmul lui Cristian Mungiu, “Dincolo de dealuri”, a rulat în două ocazii la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Filmului...

Închide
3.80.131.164