caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

Protestul lui Pistorius poate deschide Cutia Pandorei la Jocurile Paralimpice

de (4-9-2012)

Protestul sprinterului sud-african Oscar Pistorius după pierderea cursei de 200 de metri plat a deschis o Cutie a Pandorei la Jocurile Paralimpice: ce reprezintă un avantaj incorect în tehnologia folosită de sportivii paralimpici și cum sunt clasificați acești sportivi?

Pistorius s-a plâns că adversarul său, ambutat de ambele gambe ca și sud-africanul, folosea lame mai lungi cu 10 centimetri ceea ce i-a creat un avantaj decisiv.

Incidentul declanșat de Pistorius a fost aplanat, sud-africanul cerându-și scuze și recunoscând că rivalul său a fost pur și simplu mai rapid.

Pistorius a avut un pas de 2,20m cu 20cm mai lung decât cel al lui Oliveira, ceea ce dovedește că brazilianul și-a mișcat mai repede picioarele.

Atletul sud-african, în vârstă de 25 de ani, este un simbol al sportului paralimpic, fiind primul care a concurat și la Jocurile Olimpice, ajungând cu trei săptămâni în urmă la Londra în semifinale la 400 de metri plat și în finala ștafetei de 4 x 400 de metri.

A fost prima înfrângere a lui Pistorius la proba de 200 de metri și a constituit o asemenea surpriză, încât cei 80000 de spectatori prezenți pe stadionul olimpic au rămas tăcuți atunci când Oliveira l-a depășit pe ultimii metri ai cursei pe sud-african cu doar șapte sutimi de secundă.

Lamele cu cuie care se atașează sub genunchi sunt confecționate din 80 de straturi de fibră de carbon, fiecare mai subțire decât un fir de păr, înmagazinează energie cinetică din pașii alergătorului ca energie potențială, dând un impuls atletului.

Ce este însă adevărat este că tehnologia în domeniul sportului paralimpic a evoluat enorm în ultimii ani și unii vorbesc deja de “dopaj tehnologic” care dezvantajează sportivii din țările mai puțin dezvoltate.

O altă sursă de disensiuni a fost clasificarea sportivilor la Jocurile Paralimpice în funcție de dizabilitate.

Cele mai de prestigiu sporturi paralimpice și olimpice, atletismul și înotul, grupează toate categoriile de dizabilități.

De pildă, în atletism sunt categoriile T pentru alergări și F pentru sărituri și aruncări. Lor li se adaugă terminația 11 – 13 pentru handicapații vizuali, 20 pentru dizabilitate intelectuală, 31 – 38 pentru boli care afectează coordonarea și controlul mușchilor, 40 este pentru amputați și 50 pentru atleții în cărucioare cu roți.

Iar la natație clasificarea este și mai stufoasă, ceea ce a dus la propuneri de reducere a numărului de categorii.

Uneori atleților li se retrag medalii pentru că au fost încadrați la categoria greșită, cum a fost cazul discobolei ucrainiene Maria Pomazan, iar acum patru ani la Beijing aproape 90% dintre atleți au fost reclasificați înainte de începerea Jocurilor.

Comitetul Paralimpic Internațional va lua în discuție reguli mai stricte pentru tehnologia folosită de competitori, dar și privind clasificarea, de pildă separarea dublu amputaților de cei cu un singur picior amputat.

Interesul enorm de care se bucură Jocurile Paralimpice de la Londra obligă forul internațional să tranșeze aceste neconcordanțe, iar acest lucru poate echivala cu o deschidere a Cutiei Pandorei.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
De ce tace Traian Băsescu?

După ruşinosul referendum din iulie era normal ca iniţiatorii acestei furtuni să se exprime, actorii principali să iasă în faţa...

Închide
34.234.83.135