caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Insemnari pe un iPhone. Campanie electorala in S.U.A.

de (26-8-2012)
3 ecouri

Nu mai e mult până la alegerile prezidenţiale din S.U.A.

Fiind în maşină trei zile pe săptămână în atribuţiunile de serviciu, realizez ce înseamnă să ai autostrăzi bine întreţinute şi o bună coordonare a circulaţiei pe centura Washington DC.

Că şi mine, milioane de americani sunt conştienţi de importantă calităţii drumurilor, ale autostrăzilor. Mitt Romney şi Paul Ryan, adversarii lui Obama, au anunţat o reducere a bugetului de întreţinere a soseselor, de amânare a renovării podurilor.

Că şi mine, mulţi alţii realizează că hârtoapele, o infrastructură slăbită, nu sunt în favoarea tandemului republican. Am decis să-l votez pe Obama.

Nici nu-mi pot imagina maşină în slalom printre gropi, şi nici să parcurg 300 km în 5 ore. Au trecut 22 de ani de domnie nouă în România şi nu sunt autostrăzi în România, decât pe o distanţă microscopică.

Lipsa drumurilor de calitate stagnează performanţa economică, reduce viteza redresării economice.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (30-8-2012 la 20:23)

    Citind articolul, m-a frapat un gând: cum de poate un candidat care vrea să fie ales să vină cu o propunere care va avea ca efect distrugerea autostrăzilor, atât de importante pentru americani? O fi inconştient? Vrea să se sinucidă politic?

    Drept pentru care am căutat să aflu mai multe. Un lucru pe care l-am aflat este că de fapt Romney/Ryan vor să reducă subvenţiile federale pentru drumuri care nu sunt proprietate federală, ci statală sau regională, şi pe care autorităţile federale au ajuns cu timpul să le subvenţioneze din ce în ce mai puternic.

    Deci Romney/Ryan vor să facă economii în budgetul federal, budget pentru care vor fi, poate, responsabili. De ce vor să facă economii? E vreo problemă cu acest budget? Da, budgetul federal este într-o stare catastrofală, se bazează din ce în ce mai mult pe împrumuturi. Din 1980 datoria a explodat – este de 8 ori mai mare (vezi graficul http://en.wikipedia.org/wiki/File:USDebt.png ; este în dolari constanţi!). Datoria trebuie restituită, unless guvernul federal se declară în incapacitate de plată (=faliment).

    Guvernul federal are două căi de a restitui datoria: una sinceră şi cinstită, şi anume prin creşterea drastică a impozitelor (sinucidere politică?), sau una hoţească – crearea de bani ex nihilo, adică sustragerea pe-ascuns de dolari din buzunarul oamenilor, prin devalorizare drastică a US$ ( = inflaţie).

    Oricum, primul lucru care trebuie făcut este oprireea accelerării creşterii datoriei, apoi oprirea creşterii datoriei (budget echilibrat), apoi achitarea datoriei.

    Între timp deficitul/datoria creşte şi creşte şi creşte. Datoria actuală este de 16 mii de miliarde, deci peste 50’000 de US$ pe cap de locuitor.

    Deci se pare că Romney/Ryan au de gând să echilibreze budgetul federal, în particular prin aceea că reduc subvenţiile către states şi forţându-le să facă un efort mai mare în domeniile care sunt în fond de resortul lor.

    Obama este mai „isteţ”: se face că plouă, nu spune nimănui că îi ia ceva(*), numai că îi dă şi – voilà – va câştiga alegerile! Da, într-adevăr, în democraţie oamenii au guvernul pe care-l merită…

    Deci iată că chestia cu gropile din şosele este ceva mai complicată…

    ——–
    (*) cu excepţia „bogătaşilor”, dar să luăm de la ei suntem cu toţii de acord…

  • florin predescu: (31-8-2012 la 22:28)

    Lumea din jurul WA DC este disperata cand e vorba de trafic, de congestionarea si de nebunia statului in masina. Daca in NY metroul si transportul in comun au rezolvat, suplinesc transportul in masinile personale, Washington ul ramane un semn de intrebare. Americanii nu au intelegere si nici rabdare, vor un raspuns rapid, nu cred in tergiversari.
    Se pare ca asa cum spuneam si eu, il voi alege pe cel ce imi va promite o reducere de enervare in automobil pe Route 66, I 95 si 495.
    Alegerea mea pare primitiva, insa e o asociere cu vecinii mei americani.
    P.S. Multumesc pt completarile mai mult decat documentate ale Domnului Alexandru.

  • Alexandru Leibovici: (1-9-2012 la 06:53)

    „Americanii … il voi alege pe cel ce va promite o reducere de enervare in automobil pe Route 66, I 95 si 495.”

    A promis Obama aşa ceva? Şi de ce n-a făcut-o până acum, că-i deja de patru ani la Casa Albă?!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Picturi de Marc Chagall, cântă Surorile Barry

Picturi de Marc Chagall, cântă Surorile Barry

Închide
18.226.93.207