caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Apel umanitar pentru un erou român

de (12-8-2012)
2 ecouri

Florinel Enache

Un sprijin financiar şi moral pentru Florinel Enache

4 mai 2012 îi va rămâne în minte ziua în care deopotrivă sfârşitul şi începutul şi-au dat mâna în cel mai necruţător şi dramatic joc al vieţii. Rănit extrem de grav în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat în timp ce se afla în misiune în Afghanistan, mulţi nu îi dădeau şanse de supravieţuire. Doctorii americani s-au luptat câteva săptămâni cu destinu-i care părea atunci să se apropie de ultima zvâcnire, dar care, într-un final, a reuşit să păcălească moartea. Preţul însă a fost unul extrem: chiar trupul său. La 44 de ani, plutonierul-adjutant Florinel Enache din Batalionul 280 Infanterie trebuie să înveţe să trăiască de acum înainte fără ambele picioare şi o parte a braţului stâng. Va fi o luptă grea şi foarte lungă, pe care eroul o va duce împreună cu cei dragi. Dar el nu trebuie lăsat singur în această bătălie. Ambasada României din Washington, D.C. lansează un apel umanitar către cei cu inima deschisă şi suflet milos să îl ajute să treacă mai uşor peste aceste moment dificile, şi să îi sprijine familia în această cumplită încercare, în urma căreia vieţile lor se vor schimbă ireversibil.

De pe patul de la Spitalul Militar Walter Reed din Bethesda, Maryland, unde se află internat de la jumătatea lunii mai, Florinel Enache mânuieşte telecomanda cu mâna dreaptă şi schimbă rând pe rând canalele de televiziune. Privirea i se destinde un pic atunci când pe ecran se derulează imagini dintr-un meci de fotbal. Prin bunăvoinţa lui Dima Samata şi a companiei sale, Romanian Satellite Network, Florinel poate viziona câteva zeci de canale româneşti, fapt care îl ajută să uite pentru câteva momente de durerile cauzate, printre altele, de numeroasele contuzii ale spatelui şi intestinelor. De două ori pe săptămâna este operat pentru a-i fi schimbate pansamentele de la burtă. Intră în sală de operaţia dis-de-dimineaţă şi mai iese după miezul zilei, istovit şi confuz….. Încă nici acum, după atâtea luni, nu poate bea şi sau mânca, fiind hrănit în continuare prin perfuzii. Se simte un pic mai bine, a căpătat puţină culoare in obraji, doctorii sunt mulţumiţi de evoluţia stării de sănătate…. dar acesta este doar începutul. Îl aşteaptă un lung şi anevoios parcurs, cu multe zile petrecute in spital. Canalele româneşti de televiziune îl ajută să fie mai aproape, măcar cu gândul, de cei dragi de acasă de care îi este atât de dor…

După eforturi din partea autorităţilor române şi americane, la sfârşitul lunii iulie, într-un final, familia lui Florinel a venit tocmai din comuna Gura Căliţei, judeţul Vrancea, să îl viziteze pentru câteva zile. Revederea dintre soţie şi fiu cu cel care reprezintă totul pentru ei fost una extrem de emoţionantă. Laurenţiu, proaspăt ieşit din focurile bacalaureautului, era nedezlipit de la căpătâiul tatălui erou, ştergându-i sudoarea de pe frunte sau mângâiându-i cu duioşie braţul amputat. Cu ochii plini de dragoste şi durere la vederea trupului înjumătăţit al soţului ei, Lămâiţa mulţumea lui Dumnezeu că Florinel este totuşi în viaţă… dar se gândea cu îngrijorare la ceea ce îi aşteaptă pe toţi trei de acum încolo şi cum vieţile lor vor fi lua o întorsătură la care nu s-ar fi aşteptat niciodată.

De când se află internat în spital, Florinel i-a cucerit pe doctorii şi asistenţii care îl ingriijesc. Ryan, un căpitan care a fost de două ori în misiune în Afghanistan, verifică aparatele care îl monitoreaza pe Florinel şi mărturiseşte, vizibil emoţionat, că pentru el este cea mai mare onoare să aibă grijă de militarul român, căruia îi va fi veşnic recunoscător pentru curajul şi sacrificiul sau. El nu este însă singurul care apreciază faptele şi dăruirea subofiţerului roman. Însuşi preşedintele Barack Obama l-a vizitat pe Florinel la spital şi a ţinut să îi mulţumească pentru sacrificiul şi eroismul său, exprimându-şi aprecierea faţă de contribuţia sa şi a României în lupta împotriva terorismului şi la menţinerea păcii în lume.

Schimbările din viaţa lui Florinel şi a celor dragi lui sunt extrem de radicale şi vor da peste cap viaţă familiei Enache, liniştită până acum câteva luni. Florinel va purta proteze pentru mână şi şold, va avea nevoie de un scaun cu rotile şi va urma un tratament complex de lungă durată, alături de îngrijire continuă din partea familiei. După ce se va reface iar medicii americani vor fi mulţumiţi de evoluţia stării lui de sănătate, eroul român va fi repatriat în ţară, unde cu sprijinul familiei şi al celor dragi va încerca uşor-uşor să se adapteze unei noi vieţi care aduce cu sine o suită de provocări.

Căpitanul Robert Munteanu, specialist în gestionarea cazurilor post-traumatice a militarilor răniţi în teatrele de operaţiuni, a venit în America pentru a obţine toate datele necesare despre cazul lui Florinel Enache şi a întelege care sunt necesităţile sale medicale, şi nu numai, pe termen lung. Un erou care şi-a făcut datoria pentru ţară, Florinel beneficiază de o serie de drepturi din partea statutului român. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va suporta integral costurile tratamentului din America, precum şi a celor legate de recuperare pentru tot restul vieţii. Printre beneficii se numără diurna aferentă misiunii în Afghanistan pe perioada de la momentul producerii accidentării şi până la repatriere, solda de acasă cu un spor de 130%, precum şi două salarii brute medii pe economie până la clarificarea situaţiei medico-militare. În prezent singurul triplu amputat al Armatei Române, Florinel ar putea fi încadrat la gradul I de invaliditate, ceea ce îi va permite să încaseze o sumă reprezentând 60 de solde lunare, iar ulterior o indemnizaţie de două salarii medii brute pe economie pentru tot restul vieţii (separat de pensie sau salariu), alături de o asigurare de 60,000 euro. În cazul în care doreşte, poate fi menţinut în activitatea MApN, urmând a fi încadrat într-un post potrivit afecţiunilor de care suferă.

Sprijinului venit din partea autorităţilor române este necesar şi binevenit să i alăture şi un ajutor din partea comunităţii şi a tuturor celor care vor să aducă o mică alinare dramei şi suferinţelor acestui erou. Până acum, români inimoşi au venit să îl viziteze pe Florinel la spital, să ajute la traducere sau pur şi simplu să îi spună o vorbă bună.Compania de telefonie Nalotel a donat minutele prin care Florinel să vorbească la telefon cu soţia şi fiul în România pe perioada cât militarul român se află internat în America.

Mai mult ca oricând, Florinel, împreună cu soţia şi fiul său, au nevoie în continuare de orice sprijin emoţional, spiritual şi, nu în ultimul rând, financiar. Apelul privind ajutorarea milatarului român lansat de Ambasada României din capitală americană reprezintă un bun prilej pentru românii care trăiesc în Statele Unite să se solidarizeze cu acest erou şi familia sa, şi să ii ajute moral şi financiar pentru ca ei sa poată trece mai uşor peste aceste provocări extreme de dificile la care, din nefericire, viaţa i-a supus din plin. Donaţiile se pot face prin Fundaţia americanaa nonprofit Lillypad, condusă de Lilly Pierce, şi Fundaţia Daniel Murariu (501 (c) 3), care s-au alăturat cu multă generozitate şi dăruire acestui demers umanitar şi vor avea grijă ca fondurile strânse să fie înmânate familiei Enache.

Donaţiile pot fi efectuate sub formă de cash, check sau PayPal către Lilly Pierce, Lillypad şi Fundaţia Daniel Murariu – 6709 Stoneybrooke Lane, Alexandria, VA 22306, care va elibera chitanţe pentru deducerea fiscală. Detalii privind realizarea donaţiilor şi gestionarea fondurilor se pot obţine de la Lilly Pierce la adresa sus-menţionată, telefon 571-275-9022; email: lillyanddave@gmail.com.

Prin intermediul ACUM, Părintele Protopop Dumitru Păun de la Biserica Sfântul Andrei din Potomac lansează o rugăminte către toate bisericile româneşti din America să pomenească de acest apel umanitar în cadrul slujbelor, şi în acest fel să îi sensibilizeze pe enoriaşi să îl sprijine pe Florinel Enache şi familia sa.

Ecouri

  • Stefan N. Maier: (17-8-2012 la 15:33)

    Prima lista de donatii, primita de la Lilly Pierce:
    Donator 0001 ———————————————-$100
    Donator 0002———————————————–$100
    Donator 0003———————————————–$100
    Donator 0004———————————————–$ 50
    Donator 0005———————————————–$200
    Donator 0006———————————————–$ 25
    Donator 0007———————————————–$100
    Donator 0008———————————————–$ 40
    Donator 0009———————————————–$100
    Donator 0010———————————————–$100
    Familia Tepordei—————————————–$500
    Donator 0012———————————————–$100
    Donator 0013———————————————–$100
    Donator 0014———————————————–$200
    Donator 0015———————————————–$ 30
    Donator 0016———————————————–$ 15
    Mr. Neil Janssen—————————————–$500
    Donator 0017———————————————–$100
    Donator 0019———————————————–$100
    Fundatia Dr. Daniel Murariu——————————$100
    Oana Calcan———————————————-$ 60
    Donator 0022———————————————–$100
    Donator 0023———————————————–$500
    Donator 0024———————————————–$ 50
    Donator 0025———————————————–$ 50

    Vom continua actualizarea acestei liste in zilele urmatoare. Speram ca aceasta lista sa fie preluata si popularizata in cat mai multe publicatii. Donatorii anonimi isi cunosc numerele si pot verifica autenticitatea listei.

  • Cerasela Platz ( Esmyana Martisor ): (17-9-2012 la 15:04)

    Lacrimi de recunostinta si admiratie pentru domnul Florin Enache, calduroase urari de sanatate si viata implinita alaturi de cei dragi.

    Cu respect,

    Cerasela Platz ( Esmyana Martisor )



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Pussy Riot” riscă trei ani puşcărie pentru un protest anti-Putin

În februarie, trei membre ale grupului, Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliohina şi Ekaterina Samuţevici, au fost arestate sub acuzaţia de huliganism,...

Închide
18.119.255.94