caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Întâlnire istorică a Reginei Elisabeta cu un lider separatist irlandez la Belfast

de (26-6-2012)

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord urmează să se întâlnească miercuri 27 iunie pentru prima dată cu Martin McGuinness, vicelider al Sinn Fein – aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), vicepremier al executivului Irlandei de Nord.

Această întâlnire istorică marchează un nou pas pe calea reconcilierii din această provincie britanică, afectată timp de peste trei decenii de tulburări sângeroase care au provocat moartea a peste 3000 de persoane.

O întâlnire dintre Regină și un lider Sinn Fein ar fi fost de neimaginat cu doar câțiva ani în urmă.

Martin McGuinness a fost la un moment dat în conducerea IRA, care în 1979 și asumat responsabilitatea pentru asasinarea Lordului Mountbatten, unchiul Prințului consort Philip și ultimul vicerege al Indiei înainte de obținerea independenței față de Marea Britanie în 1947.

Regina efectuează cea de-a 20-a vizită în Irlanda de Nord pentru a marca 60 de ani de la urcarea pe tron.

Marți, suverana britanică a participat la o ceremonie la Enniskillen unde în 1987 11 persoane și-au pierdut viața într-un atentat cu bombă pus la cale de IRA.

IRA a dus o campanie violentă până în 1998 în sprijinul reunificării provinciei Ulster – Irlanda de Nord – cu Republica Irlanda. În acel an, s-a semnat un acord, garantat de guvernele de la Londra și Dublin, prin care s-a stabilit o împărțire a puterii între comunitatea protestantă, pro-britanică și majoritară, și comunitatea catolică, pro-reunificare cu Republica Irlanda și minoritară.

Au trebuit însă să treacă de atunci 14 ani până la această întâlnire dintre Regina Elisabeta și liderul populației care dorește secesiunea provinciei.

Practic nicio voce importantă nu s-a ridicat împotriva întâlnirii, nici liderii protestanți-unioniști, nici cei catolici-sepratiști, nici rudele celor uciși sau răniți în atentatele comise de IRA sau de paramilitarii protesanți.

Demonstrația împotriva vizitei Reginei la Belfast abia de a adunat vreo 300 de persoane.

Situația s-a schimbat foarte mult chiar în ultimul an, mai ales datorită succesului imens al primei vizite a unui suveran britanic în Republica Irlanda ( http://www.acum.tv/articol/32406/), iar Sinn Fein nu putea să nu țină cont de o astfel de evoluție.

Martin McGuinness urmează să dea mâna cu Regina cu prilejul unui eveniment artistic la Belfast, la care vor fi prezenți premierul regional, Peter Robinson, și președintele Republicii Irlanda, Michael D. Higgins.

Liderul Sinn Fein a declarat că nu se opune televizării acestui moment, așa cum scrisese antrerior presa .

El a mai spus că face acest gest pentru a duce mai departe procesul de reconciliere dintre cele două comunități din Irlanda de Nord, dar că rămâne în continuare ferm pe poziția de republican irlandez.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.141.41.187