caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Alegerile locale: un vot sancțiune împotriva PDL

de (17-6-2012)

Așa cum era de așteptat, Uniunea Social Liberală (USL), compusă din Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Conservator (PC), a câștigat categoric alegerile locale, administrând o severă înfrângere Partidului Democrat Liberal (PDL), cu șase luni înaintea alegerilor parlamentare.

Totalizarea pe țară a voturilor la alegerea președinților de consilii județene  (http://www.beclocale2012.ro/DOCUMENTE%20BEC/REZULTATE%20FINALE/Statistici/Situatie_vve_part.pdf) arată că USL a obținut 45,85% din sufragii, urmată de PDL cu 15,1% și Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD) cu 9,23% și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) cu 4,95%.

Acum patru ani, PDL şi PSD erau practic la egalitate în acest clasament cu câte 28% din voturi, urmate de PNL cu 20%, UDMR 5,2% şi PC cu 3,3%.

Rezultatul în mandate este și mai categoric: USL a obținut 36 din cele 41 de președinții de consilii județene, PDL 2, UDMR 2 și Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) 1.

Scrutinul de alegere a președinților de consilii are o valoare de de test pentru alegerile parlamentare din iarnă, deoarece se desfășoară după aceleași reguli, ale votului uninominal într-un tur, cu reprezentare majoritară, adică este declarat câștigător candidatul clasat pe locul întâi, indiferent de procentajul obținut.

Datele de mai sus subestimează însă rezultatul PDL care în 11 județe a candidat în alianțe locale, cel mai adesea alături de UNPR și Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD). Dacă ajustăm rezultatul PDL cu aceste voturi în care are cea mai mare pondere, obținem o aproximare de 20% pentru rezultatul pe țară al partidului pro-prezidențial.

O altă ajustare în vederea echivalării alegerilor locale cu un test politic în vederea parlamentarelor este adiționarea rezultatului de la primăria capitalei, unde candidatul independent  Sorin Oprescu ca fost sprijinit de USL.

În urma acestor ajustări obținem un rezultat final aproximativ pe țară: USL 46,5%, PDL 20%, PPDD 9,3%, UDMR 4,6%.

Repetat la alegerile legislative, acest rezultat riscă dea naștere celui mai dezechilibrat  parlament al României de după 1990.

Colegiile uninominale nu sunt aceleași cu județele, dar logica scrutinului majoritar este implacabilă și dacă PDL nu reușește să refacă terenul pierdut sau să facă alianțe cu PPDD și cu UDMR riscă să fie măturat de pe scena politică.

Dar USL nu trebuie să se culce pe laurii acestei victorii, mai ales că acum se află la guvernare și creditul acordat de alegători începe să se erodeze.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Democrație sau interese politice meschin-strategice?

Exact acum o săptămână o știre cutremurătoare, difuzată de mass-media israeliene, a depășit pe calea presei, hotarele (electronice și nu...

Închide
54.224.124.217