caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnalism, Comunicare



 

Tupeu de tânăr jurnalist român

de (17-6-2012)
George G. P. MS.Sci.

George G. P. MS.Sci.

Motto: Sa ne cunoastem istoria ca sa nu ne mai repetam greselile, lasand loc si pentru alte greseli noi si originale.

Eveniment prestigios

De curând a avut loc întro atmosferă plină de entuziasm, festivitatea decernării diplomelor de Master, respectiv  Masteră, absolvenților Facultății Naționale de Jurnalistică Tabloidă, cu sedii în mai multe orașe ale României.

 

Exigență

Examenul de diplomă sesiunea mai 2012 a conținut teme de un grad avansat de dificultate. Spicuim dintre temele-modul ale anului pe care tinerii și talentații studenți le-au preluat și dezvoltat la nivele de calitate jurnalistică pană acum nemaiatinse:

Secția Jurnalistică de Investigație Extremă

Concepeți un articol cu titlul ,,Tupeu de XX”

unde XX se va înlocui cu una din următoarele variante:

1 Țigan (alternativ Cioară/Cioroi)

2 Negru (alternativ Cioară/Cioroi)

3 Arab (alternativ Arăboi)

4 Bozgor (alternativ Boanghină)

5 Evreu (alternativ Jidan)

6 (la liberă alegere)

Subiect suplimentar (2 extra Scores): s1) să se analizeze impactul adăugarii sintagmei ,,împuțit/ă” s2) să asseseze în care din cazurile de mai sus 1-6 sintagma ar avea un efect maxim respectiv minim.

 

Secția Lingvistică Modernă

Concepeți un articol care sa conțină între 15-25% calcuri anglofone. Indicație: folosiți trasnslate.google.com

în minim 2 treceri (e.g. Engleză->Română sau, preferabil, Română->Engleză->Română)

 

Alte lucrări de diplomă notate cu Score maxim

Secția Sociologie Jurnalistică:

Rolul Terapeutic al Atacului la Persoană – Bolovan G.

 

Rezultatele

Prima generație de jurnaliști tabloizi cu diplomă de masterat a trecut porțile Prestigioasei Instituții. O dovadă grăitoare a nivelului de educație ai aboslventilor acesteia este articol apărut în cotidianul Adevarul de Craiova si care a provocat direct un brainstorming in comentarii scrise de cititori. Acestia discuta inspirat propuneri radicale de rezolvare, de exemplu prin alegerea armamentului si munitiei adecvate (pentru executii ale infractorilor) si tot ei invoca experinte anterioare (Hitler) care ar putea, dupa parerea lor, fi
folosite.
Titlul articolului, ,,Tupeu de Țigan”, cu care și-a făcut debutul însăși șefa de promoție Andreea Mitrache*, vorbeste de la sine. Nu pot sa concluzionez decat ca opinia publica, inspirata de articole ca acesta, isi face datoria de pe trotuare, aruncand cu flori si spini – dupa caz. Jurnalistica emulează cetățeanul iar acesta emulează mai departe.

Dacă stau să mă gândesc mai bine, nici nu știu dacă d-na Mitrache chiar a urmat cursurile prestigioasei instituții și nici dacă e tânără. Doar fac și eu o presupunere, așa cum și dumneaei o face cum ca toți ,,țiganii” de pe mapamond au tupeu. Ce să-i faci, nu poți să le știi pe toate dar viața, uneori, ,,te obligă” să te faci că știi.

Renume internațional

Decanul instituției, domnul P. Bolovan (bunicul șefului de promoție G Bolovan), ne împărtășește cu mândrie renumele internațional al facultății, dezvăluindu-ne că deja, la secția cu plată (cursuri de 9 luni, spre deosebire de cele ordinare, cu lungime de 6 ani) are deja ,,doi absolvenți străini”, pe care îi și cheamă în fata mea cu un gest jumate autoritar jumătate jovial. Este vorba de Karl Brevik din Norvegia și Maja Morgenstjärna, Suedia.

Rep. Ce v-a determinat sa studiați în România, departe de casă?

Karl: Pai, va spun sincer, ne relatează bărbatul într-o romanească perfecta, fie ea Scandinavia ,,ograda democrației europene” dar eu, ca profesionist, m-am saturat de persecuțiile corectitudinii politice de la noi! Știați ca nu avem voie sa arătăm identitatea (nume fotografie) unor suspecți, chiar dacă se știe că sunt culpabili?! Adică să nu eu pot informa publicul că șoferul de tir care în noaptea de 13 iulie 2010 a întors în autostrada lângă Linköping, omorând o familie întreagă de suedezi (cu doi minori), era român??

Maja: Deși suntem străini, am fost tratați omenește de către colegi și de profesorii noștri. E drept că și noi, ne-am gândit de două ori când am scos un cuvânt. Nimănui nu-i place să-l critici la el acasă (nouă, da, în Suedia, dar suntem, după părerea mea, niște degenerați civic care ne-am pierdut de mult naționalismul, pardon, patriotismul), adaugă femeia de 25 de ani. Apropo de omenie, am fost și noi omenoși cu dascălii noștri (rade, în timp ce D-l Decan Bolovan se îneacă și tușește – din surse sigure am aflat ca suferă de timiditate cronică).

Părăsesc festivitatea cu un sentiment de împlinire. Acești tineri și-au făcut cu toții datoria, iar eu aproape ca mi-am îndeplinit misiunea și ma pot întoarce liniștit acasă.

 

 

A consemnat pentru dumneavoastră,

George Petrineanu, Transfug, Apatrid, Stockholm, Suedia, EU

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Zachar Gabrus – un nume posibil pentru o stradă din Gherla

     Zachar Gabrus, figura emblematica a Armenopolisului veacului XIX, a fost preot, scriitor, poet, cărturar, pictor şi inventator...dar în...

Închide
3.141.244.201